Katanec po okrepitve tudi v SNL

Uvod v pokalni finale bo na Debelem rtiču, kjer bo selektor Srečko Katanec razkril seznam za tekmi v Južni Ameriki.

Objavljeno
20. maj 2014 19.55
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Danes bodo tudi uradno znani vsi potniki na letu Ljubljana–Buenos Aires, ki bodo 4. in 7. junija igrali prestižni prijateljski tekmi z Urugvajem in Argentino. Selektor Srečko Katanec bo seznam reprezentantov, ki bodo 28. maja krenili v Južno Ameriko, razkril opoldne na skrajnem jugozahodu države v družbi predsednika NZS Aleksandra Čeferina.

»Le kdo bo zdržal dvanajsturni nogometni maraton?« so v minulih dneh spraševali nekateri novinarski kolegi. Današnji nogometni dan na Primorskem se bo namreč začel točno opoldne, ko bosta Čeferin in Katanec v družbi drugih povabljencev odprla mini nogometno igrišče z umetno travo na Debelem rtiču, končal bi se lahko ob 23.30, če bi se pokalni derbi med Mariborom in Gorico zavlekel v izvajanje enajstmetrovk. Vmes se bodo na atletskem in nogometnem štadionu na Bofiniki predstavili najboljši mladinci in ženske.

Najbolj intrigantno vprašanje dneva – ob ugibanju, ali lahko Gorica sklati Štajerce vsaj s pokalnega vrha – bo vendarle Katančev seznam reprezentantov, na katere bo junija računal v Montevideu in nato še v Buenos Airesu.

Milec, Stevanović in Janža?

Selektor ima sladke skrbi le na položaju vratarja, saj imata izkušeni Samir Handanović in nadarjeni Jan Oblak na sebi najbolj iskane rokavice v Evropi. Bočna aduta Mišo Brečko in Bojan Jokić imata za seboj vrhunsko sezono – prvi se je kot kapetan Kölna vrnil v bundesligo, drugi se je že v krstni sezoni v majici Villarreala prebil v evropsko ligo. Uspešno sta igrala tudi štoperja Boštjan Cesar in Branko Ilić, četudi je slednjega klub neupravičeno suspendiral pred zadnjimi koli. Med branilci bi lahko resno kandidirala za nastop v Južni Ameriki tudi Gregor Balažic in Miral Samardžić, za katerima je uspešna sezona v Ukrajini oziroma Moldaviji, dobro je opozoril nase tudi Andraž Struna, ki je v Grčiji razkril veliko raznovrstnost in nam je Katanec že sam razkril, da nanj resno računa ne le v obrambi, pač pa morebiti tudi na drugih igralnih položajih. Katanec je med preteklimi akcijami pogosto zaupal mariborskim adutom, zato lahko tudi tokrat pričakujemo zraven Martina Milca, naši klubski viri so nam zaupali, da naj bi Katanec na razširjeni seznam potnikov uvrstil tudi domžalskega nogometaša Erika Janžo, ki naj bi ga preizkusil na levem boku. Zakaj ga sicer ne bi uvrstil na seznam Tomaž Kavčič?

Tokratni zbor bi lahko izpustila poškodovana Rene Krhin in Valter Birsa, zato bi lahko selektor – glede na doslej videno – spet reaktiviral Daliborja Stevanovića in še kakšnega aduta Maribora, bodisi Aleša Mertlja bodisi Željka Filipovića, za oba najbrž ne bo prostora. Zbor bi lahko zaradi poškodb izpustila tudi napadalca Zlatan Ljubijankić in Tim Matavž. Katanec na položaju klasične št. 9 resda daje prednost Milivoju Novakoviću in alternativi Romanu Bezjaku, zato večjih premikov ne bo.