Katanec razmišlja tudi o napadu brez Kampla

Zadnji dan pred začasno selitvijo v Stožice selektor že uigraval zasedbo za Anglijo. Struna začutil bolečino v mečni mišici.

Objavljeno
12. junij 2015 00.52
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Kranj – Pogovori navdušencev nad nogometom se sučejo le o nedeljski tekmi Slovenije z Anglijo, ki bi lahko odgovorila na vprašanje, kako blizu evropskega prvenstva v Franciji je četa Srečka Katanca. Glavna tema pogovorov je znana: kakšne vloge bo namenil Katanec svojim najbolj ustvarjalnim igralcem Valterju Birsi, Kevinu Kamplu in Josipu Iličiću.

Eno od osnovnih nepisanih pravil v nogometu se glasi: v uspešnem moštvu gre za pravšnjo kombinacijo števila ustvarjalnih nogometašev in igralcev, ki tekmecu onemogočajo razvoj igre. Po domače: gre za optimalno razmerje med številom »umetnikov« in »garačev«. Ob tem je treba delno upoštevati značilnosti tekmeca in njegov slog igre.

Tega se zaveda tudi selektor Srečko Katanec, ki je samozavesten trener, ne skriva svojih zamisli, reprezentančni treningi so odprti za (strokovno) javnost in navijače. Po videnem na Gorenjskem je delno že možno izluščiti, kako bi lahko Katanec pojutrišnjem napadel Angleže in poskušal osvojiti dragoceno točko, morda vse tri.

Upoštevaje našteto ni verjetno, da bi lahko začeli nedeljsko (18) tekmo vsi trije slovenski plejmejkerji, ne nazadnje Katanec še ni preizkusil enajsterice s Kamplom, Iličićem in Birso na igrišču. V Kranju so Slovenci pilili hitro kroženje žoge in natančnost podaj, torej prvino, v kateri so odpovedali na prvi tekmi v Londonu. Na sporedu je bila tudi vadba prekinitev, v katerih so otoške nogometne ekipe že tradicionalno nevarne za vrata tekmecev. In, ne nazadnje, Katanec je z nekaterimi internimi tekmami želel ugotoviti, kdo je najbolje pripravljen za 90-minutno bitko in katere igralske naveze delujejo najbolj uigrano.

Položaj številka ena pripada Samirju Handanoviću, kar je selektor potrdil že na eni od svojih prvih novinarskih konferenc po vrnitvi na klop Slovenije. V obrambni vrsti je še nekaj dni nazaj obstajalo več dilem kot včeraj; za položaj na levem boku sta se borila Andraž Struna in povratnik Bojan Jokić. Pirančan je sprva užival prednost, včeraj je počival zaradi bolečine v mečni mišici, kar ni dobro znamenje. Narastle so delnice branilca Villarreala, ki je večji del sezone izpustil zaradi poškodbe desnega kolena. Na štoperskih položajih naj bi začela tekmo kapetan Boštjan Cesar in Branko Ilić, ki ga je na treningih dobro izzval Miral Samardžić. Na desnem boku kraljuje Mišo Brečko, ki je na Gorenjskem očitno dobro razpoložen, njegove podaje v kazenski prostor »imajo oči«.

Če bi obveljalo videno na treningih, bosta poskušala povezati slovensko igro Aleš Mertelj in Jasmin Kurtić, prav tako je po večini različic igral na levem krilu Andraž Kirm, ki premore dovolj veliko pljučno kapaciteto za nenehno igro v obe smeri igrišča, ob tem sodi »Kiro« med izvajalce nekaterih kotov in prostih strelov.

Odprto torej ostaja vprašanje, kdo bo iskal zadnjo bližnjico do Milivoja Novakovića, napadalca, ki je prinesel Sloveniji šest točk iz tekem s Švico in Litvo, zaradi izkušenj pa pri Katancu kotira višje kot v Avstriji razigrani Robert Berić. Ob tem je treba dodati, da je bila pred današnjo selitvijo reprezentance v Stožice najučinkovitejša na treningih prav nekdanja kölnska naveza Brečko-Novaković. Prvi je podajal, drugi zabil kakšen gol.

Nepričakovano je, da je Katanec doslej le redko uigraval enajsterico s Kevinom Kamplom, še najpogosteje je preverjal ofenzivno navezo Kirm-Iličić-Birsa (4-2-3-1 oziroma 4-4-2 z Iličićem ob Novakoviću), s Kamplom v zasedbi pa povečini Kirm-Kampl-Iličić, torej je »Jojo« v prednosti pred »Bikijem«. Če je doslej veljalo, da Katanec koleba med Birso in Iličićem, se zdi, da zdaj premleva med Birso in Kamplom.