Katanec: San Marino lahko ponudi pravi odgovor

Slovenski selektor o položaju reprezentance; Kevin Kampl bo igral v žepni državici, Milivoje Novaković ne.

Objavljeno
11. oktober 2015 21.39
Nogometna reprezentanca Slovenije v Sožicah na treningu. Na sliki Srečko Katanec.Ljubljana,07,10,2015 [katanec,trener,nogomet]
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Serravalle – Slovenska nogometna reprezentanca bo nocoj ob 20.45 v Serravalleju začela generalko za novembrski dvoboj dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Morebitna visoka zmaga bi Kamplu, Birsi in soigralcem prišla še kako prav, četudi ima selektor Srečko Katanec drugačen cilj. Včeraj nam je razkril, kaj pričakuje od tekme z nogometnim palčkom.

Navijači pričakujejo visoko zmago, pa vi?

Pričakujem, da bom dobil odgovore na več vprašanj. Zanima me, kateri naši nogometaši lahko igrajo dve tekmi na visoki ravni v razmaku treh dni. Novembra bomo morali biti že pripravljeni na takšen izziv. O številu golov pa ne razmišljam. Res, četudi izgubimo, da le izvem dovolj o pripravljenosti fantov.

Se vam ne zdi, da San Marino vendarle težko ponudi verodostojen odgovor na to vprašanje?

Govorim o tekaški formi, o tekaški pripravljenosti in o dilemah, ki jih imam v povezavi s telesno pripravljenostjo in vzdržljivostjo posameznih fantov. Novembra ne bo namreč nič drugače, tudi tedaj bosta med dvema tekmama le dva polna dneva. Sicer pa vem, kam merite. San Marino seveda ne more predstavljati kakovostne primerjave na nobeni ravni. Če ne drugega, bomo nocoj napadali gostitelje 90 odstotkov igralnega časa, čez mesec dni pa se bomo lahko sami znašli v vlogi San Marina.

Ste se o tem pogovorili s fanti?

Seveda. Četudi tekma ne prinaša tekmovalnega naboja, je še kako pomembna. Želim, da prav vsak v enajsterici pokaže največ, kar lahko tri dni po tekmi z Litvo. Želim, da vsak pusti na igrišču dušo in srce ter da od sebe zadnji atom moči. To bi rad videl in ta odgovor pričakujem. Torej s kom in kako bomo lahko računali novembra. Zanimata me tako telo kot glava fantov.

Kako je s Kevinom Kamplom in Milivojem Novakovićem? Zdi se, da ste v Stožicah močno pogrešali oba.

Imate prav, večina je omenjala le Kampla ... Tako zaprto postavitev, kakršno je v petek izbrala Litva, je lažje prebiti s tako gibljivim igralcem, kot je Kampl. V obrambi smo bili postavljeni dobro, ni pa me presenetilo, da smo imeli težave v zaključkih napadalnih akcij. Povejte mi, mar nima težav z bunkerjem celo slovita Barcelona brez Messija in Inieste, pa potem mi ne bi pogrešali Kampla in Novakovića? Ne želim reči, da je Kampl kot Messi, za nas pa je gotovo zelo pomemben.

Kdo od dvojice bo igral?

Kampl bo igral, Nova ne, saj ne bi bilo vredno tvegati. Potrebovali ga bomo novembra. Morda bo šlo še za kakšno spremembo v primerjavi s petkovo tekmo v Ljubljani.

Boste posegli tudi na bočne položaje?

Kdor si je ogledal tekmo Švice in San Marina, je lahko hitro spoznal, da tudi tam – tako kot na naši tekmi z Litvo – ni bilo veliko običajnega prometa po bokih. Tako strnjeno postavitev lahko prebiješ z veliko znanja in kombinatorike, z navdahnjenim igralcem ali s kakšno nepredvidljivo potezo. Tudi mi premoremo fante s takšnim znanjem, zato pričakujem prav to.

Mnogi zahtevajo tudi spremembo igralnega sistema v reprezentanci. Vaš komentar?

Nobene tekme ne izgubiš in ne zmagaš zaradi »najboljšega« sistema igre. Ne bi se rad ponavljal, toda res ni pomembno, ali igraš v postavitvi 4-4-2, 4-2-3-1, 4-6-0 ali pa 3-5-2. Med tekmo gre tako ali tako za nenehno menjavanje sistemov in igralnih položajev, za igro ena na ena, disciplino ... Sistem sam po sebi gotovo ni ključen za (ne)uspehe.

V San Marinu boste končali redni del bojev za euro 2016. Kako močno je vplival na vas in igralce spodrsljaj z Litvo, s katerim je splavalo po vodi drugo mesto v skupini?

Hoteli smo zmagati in ostati v igri za drugo mesto, hoteli smo si izboriti neposredno uvrstitev v Francijo, le kako ne bi hoteli? Naš osnovni cilj pa je bil vendarle tretje mesto, na katerega tudi sodimo. Manj od tega bi nedvomno pomenil neuspeh. Jaz sem gotovo prvi, ki bi si želel osvojiti prvo mesto v skupini E. Toda kdor je mislil, da je lahko naš realni cilj prvo ali drugo mesto, živi v svojem svetu.