Katanec: V Stožicah lahko pade tudi Anglija

Selektor Srečko Katanec o San Marinu, Angliji in boju za euro 2016. Vrata odprta vsem, tudi Josipu Iličiću.

Objavljeno
05. marec 2015 00.08
Jernej Suhadlnik, šport
Jernej Suhadlnik, šport
Ljubljana – Jutri bo Srečko Katanec približno 20 nogometnih klubov v Evropi in na Japonskem obvestil, da imajo v svojih vrstah igralce, ki kandidirajo za nastop v majici Slovenije na tekmi s San Marinom. Slovenci bodo namreč čez tri tedne igrali kvalifikacijski dvoboj za evropsko prvenstvo. Euro 2016 pa ni bil edina problematika, ki smo jo načeli v pogovoru s selektorjem.

Približno dva tedna pred zborom slovenske nogometne reprezentance za tekmo s San Marinom v Ljubljani in nato gostovanjem v Katarju selektor seveda pozna položaj, v katerem se ta čas nahaja njegova zasedba. Pozna pripravljenost udarnih nosilcev, ve, s kom bo imel opravka marca in ve, da bo šlo junija z Anglijo za veliko močnejšo preizkušnjo.

»Težko vam naštejem vse tekme slovenskih legionarjev v tujih ligah, ki sem jih spremljal bodisi v živo bodisi prek TV-zaslonov od zadnje akcije s Kolumbijo. Gre za serie A, bundesligo, a tudi lige v drugih državah. Selektorji reprezentanc imajo po zadnjih spremembah sistema kvalifikacij več teoretičnega dela kot prej, več je neposrednih pogovorov v času, ko na sporedu ni tekem,« je razkril Srečko Katanec.

Šporar in Zahović v U-21

Po naših informacijah si je selektor nazadnje v živo ogledal tekmi med Chievom in Milanom ter Interjem in Fiorentino, kjer je videl na delu pet slovenskih nogometašev; v Veroni Valterja Birso in Boštjana Cesarja, v Milanu vratarja Samirja Handanovića, Jasmina Kurtića in Josipa Iličića. Ti obiski so v sodobnem reprezentančnem nogometu vse bolj pomembni, selektor lahko prek neposrednih pogovorov glavnim akterjem pojasni njihove vloge na prihajajočih tekmah in morebitne taktične spremembe. Katanec se je pogovoril z vsemi, torej tudi z Iličićem, ki je po porazu v Estoniji zavrnil Katančevo vabilo, oktobra pa je Slovenija brez njega premagala Švico in Litvo.

»Drži, nekatere sem obiskal, prek telefona sem se pogovoril še z dvema igralcema 'stare garde', če lahko tako rečem,« je potrdil Katanec. Lahko Iličića pričakujemo v reprezentanci že s San Marinom? »Na to težko odgovorim, saj ga nikdar nisem prečrtal ali na njem ali katerem koli drugem igralcu gradil svojega ega. Zelo enostavno je: pri vseh igralcih me zanimajo samo nogometne stvari, torej forma, želja, učinek na igrišču. Vsak, ki bo ustrezal tem merilom, bo v reprezentanci, če bo le hotel. Če ne, bo pač igral kdo drug,« je Katanec pokomentiral primer Josipa Iličića.

Zatrdil je, da na prihajajoči akciji tako ali tako ne bo večjih sprememb. »Na takšni ravni, kot je boj za euro, nimamo manevrskega prostora za eksperimentiranje.« Na konkretna vprašanja je odgovoril konkretno. »Novaković in Ljubijankić bosta zraven, četudi gre 'le' za San Marino. O 'Novi' ni treba izgubljati besed, tudi Zlatan pa ni zaman prestopil med vodilne japonske klube,« je razkril Katanec. O morebitnem vpoklicu zvezdnikov 1. SNL Andraža Šporarja in Luke Zahovića je povedal: »Proces napredovanja do članske reprezentance je znan. Če bosta fanta opozorila nase na tekmah selekcije U-21, je možno marsikaj.«

Izzivi v zvezni vrsti

Posebno poglavje zadnjih let v Sloveniji so izzivi, ki jih slehernemu selektorju prinaša igra v zvezni vrsti. Zvezni igralci predstavljajo ključen del vsake nogometne zasedbe. V Katančevem prvem obdobju sta se denimo na sredini igrišča uspešno dopolnjevala Aleš Čeh in Miran Pavlin. Slovenija ima specifične težave v zvezni vrsti vse od 6. septembra 2011, ko je v Firencah svojo zadnjo reprezentančno tekmo igral dotedanji kapetan Robert Koren in je posledično razpadla uigrana naveza z Aleksandrom Radosavljevićem. Slaviša Stojanović je neuspešno iskal alternativne rešitve, tudi Srečko Katanec je v svoji drugi eri na klopi Slovenije preizkusil deset različnih kombinacij v osrčju zvezne vrste (Cvijanović-Krhin, Kurtić-Bačinović, Radosavljević-Krhin, Kurtić-Krhin, Kampl-Mertelj, Kurtić-Mertelj, Stevanović-Kurtić, Stevanović-Filipović, Kurtić-Rotman, Rotman-Mertelj).

Nekateri igralci so namreč zašli v nemilost pri svojih klubih, nekaterim niso prizanesle poškodbe. Katanec je razkril, da veliko razmišlja o optimalni rešitvi na sredini igrišča, morebitne alternative išče tako znotraj reprezentance kot v 1. SNL in na tujem. Kdo ve, kaj bo prinesla prihodnost, morda bo dozorelo kakšno ime tudi na tekmah reprezentance U-21, v kateri naj bi nosil glavno breme na sredini igrišča Olimpijin adut Nik Kapun, toda za to bo potreben čas. Katanec razumljivo ni naklonjen prisilni pomladitvi reprezentance, četudi to »zahtevajo« nekateri uporabniki spletnih forumov. Njegova drža je logična, s podobno problematiko se je v zadnjem mandatu selektorja soočal tudi Matjaž Kek. Selektorji pogosto iščejo nekakšno sozvočje med rezultatskimi zahtevami, ki so vendarle prioriteta, in ugajanjem javnosti in navijačem, pri čemer bodo imeli na voljo vse manj časa za uigravanje morebitnih novincev.

V Katarju malo sprememb

V Stožicah s San Marinom torej ne bo večjih eksperimentov, tudi tri dni pozneje v Dohi pa ne bo revolucije, kot je zatrdil Katanec. »Ne pričakujte, da bom proti Katarju na igrišče poslal novo enajsterico, da bi bilo torej podobno kot v zadnji tekmi s Kolumbijo. Sedmerici, osmerici standardnih želim v Dohi dodati od dva do štiri novince, v nasprotnem primeru ne bom dobil pravih odgovorov,« je napovedal Katanec. Po tekmi s San Marinom bodo torej odšli domov le nekateri nosilci igre, večina pač ne, selektor pa bo poiskal alternativne rešitve predvsem v 1. SNL. »Dotlej je na sporedu še nekaj kol, bomo videli, kdo bo najbolj opozoril nase. Nekatera imena ste videli na delu že s Kolumbijo, škoda, ker tedaj nismo mogli preizkusiti denimo Benjamina Verbiča in še kakšnega fanta,« je ocenil Katanec.

Ljubljančan je zadovoljen s položajem Slovenije v kvalifikacijski skupini E. Po njegovem je Slovenija zasluženo premagala Litvo in izgubila z Anglijo ter nezasluženo premagala Švico in izgubila v Estoniji. »San Marino bomo premagali, če ga bomo le dovolj spoštovali. Nato pa bi imeli junija na sporedu fantastično tekmo v Stožicah, ko bo prišla Anglija. V eni tekmi je možno vse, zakaj pa ne bi padla še Anglija? Zdi se mi, da bomo imeli junija dovolj časa za pripravo,« je ocenil Katanec. »Že lani sem napovedal, da bodo o prvih mestih odločale zadnje tri tekme, zdaj ni nič drugače. Nahajamo se v dobrem položaju, ob ugodnem junijskem razpletu bi se lahko septembra realno spogledovali z drugim mestom. Možen pa je tudi obraten scenarij, da bi morali torej doma z Estonci in Litovci iskati točke na silo,« je še ocenil Srečko Katanec.