Katanec vrnil Brečka, Verbiča in Anđelkovića

V kadru za dvoboja dodatnih kvalifikacij z Ukrajino ni več Tima Matavža in dveh Domžalčanov.

Objavljeno
05. november 2015 14.55
iza-Trening nogomet
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenski nogometni selektor Srečko Katanec je sestavil seznam za dvoboja dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Franciji z Ukrajino, ki bosta v soboto, 14. novembra, v Lvovu (ob 18. uri) in tri dni pozneje v Ljudskem vrtu (20.45). Na njem se je znašlo 24 imen, med katerimi izstopa prekaljeni povratnik Mišo Brečko, branilec Nürnburga, ki ga v zadnjih dvobojih ni bilo zraven, tokrat pa bo skušal udejanjiti selektorjeve besede, da v ključnih dvobojih sezone potrebuje pomoč izkušenih fantov.

Po poškodbi bo majico z državnim grbom spet oblekel tudi Københavnov zvezni igralec Benjamin Verbič, kar nekaj časa pa ni bilo zraven niti Palermovega branilca Siniše Anđelkovića. S seznama je izpadel napadalec Augsburga Tim Matavž, iz domžalske trojice pa je na njem ostal zgolj tretji čuvaj mreže Nejc Vidmar, ki je - zanimivo - edini igralec na seznamu, ki si kruh služi na domačih igriščih.

»Kar zadeva Miša, njega ni bilo na zadnjih dveh reprezentančnih akcijah. To pa sta zdaj tekmi, na katerih potrebujemo izkušene fante. Igramo dve tekmi v treh dneh in nam lahko pomaga. Druga dva pa brez posebnosti. Verbič se je pozdravil, naigral se ravno ni, ampak moram videti, v kakšnem stanju bo. Če bo fizično dobro pripravljen, ga bomo mogoče izkoristili na tekmah, če ne nam bo pa pomagal na treningih, kjer bomo poskusili simulirati igro Ukrajine in nam bo v tem smislu prav prišel,« je na novinarski konferenci pojasnil Katanec.

Selektor se je nadejal, da se bo v igro vrnil Milivoje Novaković, ki je zaradi poškodbe izpustil zadnji del kvalifikacij. »Ne bo pa igral le Novaković. Nihče ne bo igral sam. Tako mi kot Ukrajinci potrebujemo po 13, 14, 15 igralcev ... Oni imajo ob tem še dva kaznovana nogometaša, tako da imajo določene težave. Mi teh težav na srečo nimamo in upamo, da bo tako tudi za povratno tekmo.«

»Čaka nas čvrsta, tehnično dovršena, kompaktna, spoštovanja vredna zasedba. Potrebovali bomo tudi srečo. Ko igraš dva dvoboja v treh dneh, lahko klecnejo tudi najboljši,« je še poudaril Katanec, njegov ukrajinski kolega Mihajlo Fomenko pa bo seznam javno obelodanil jutri. Za obračun v Ljudskem vrtu je na razpolago še peščica vstopnic, na gostovanju pa bo Slovence bodrilo do 500 privržencev.

Katanec se je naposled dotaknil še aktualne svetovne jakostne lestvice, na kateri je naša reprezentanca izgubila 18 mest: »To me niti ne zanima. Verjetno bi bili okrog 30. mesta ali višje, če bi si izbirali (lažje) nasprotnike v prijateljskih dvobojev. Lestvica, ki je - mimogrede - absurdna, ne bo igrala z Ukrajino.«

KATANČEV SEZNAM ZA UKRAJINO

Vratarji: Samir Handanović (Inter/Ita), Jan Oblak (Atletico/Špa), Nejc Vidmar (Domžale).

Branilci: Boštjan Cesar (Chievo/Ita), Mišo Brečko (Nürnberg/Nem), Branko Ilić (Astana/Kaz), Bojan Jokić (Villarreal/Špa), Siniša Anđelković (Palermo/Ita), Miral Samardžić (Rijeka/Hrv), Luka Krajnc (Cagliari/Ita), Andraž Struna (Giannina/Grč).

Zvezni igralci: Josip Iličić (Fiorentina/Ita), Kevin Kampl (Bayer/Nem), Valter Birsa (Chievo/Ita), Andraž Kirm (Omonia/Cip), Jasmin Kurtić (Atalanta/Ita), Rene Krhin (Granada/Špa), Dejan Lazarević (Antalyaspor/Tur), Benjamin Verbič (København/Dan), Nejc Pečnik (JEF/Jap), Rajko Rotman (Basaksehir/Tur).

Napadalci: Milivoje Novaković (Nagoya/Jap), Zlatan Ljubijankić (Urawa/Jap), Robert Berić (St. Etienne/Fra).