Kdaj bo končno Juventus zlezel iz globoke luknje?

Branilci italijanske lovorike po 6 kolih s tremi porazi, kolikor so jih imeli v prejšnji sezoni skupaj. V sredo proti Sevilli v LP.

Objavljeno
28. september 2015 02.09
Italy Soccer Serie A
S. U., šport
S. U., šport
Neapelj – Medtem ko je v zadnjem letu ali dveh nogometna Italija nestrpno pričakovala dvoboj velikanov z juga in severa, Napolija in Juventusa, ki sta krojila vrh razpredelnice, je zdaj zgodba drugačna. Na najvidnejših mestih so druga moštva, predvsem prerojeni Inter, alarm pa sproža kriza branilcev lovorike iz Torina.

Jasno, da je tudi nova tekma med omenjenima moštvoma s temperamentnega italijanskega juga ter rekorderja po številu naslovov in nazadnje finalista lige prvakov privabila zanimanje, vendar pa sloviti Sao Paolo v mestu pod Vezuvom še zdaleč ni bil razprodan, privrženci drugih ambicioznih moštev pa se niso kaj prida vznemirjali ob končnem razpletu in zmagi Neapeljčanov z 2:1, saj ta ni vplivala na vrh v serie A. Juventusovo krizo je le še vidneje poudarila, zmagovalci tradicionalnega obračuna pa le ne delujejo tako prepričljivo kot v bližnji preteklosti.

»Četudi tokrat ni šlo za vrh, dobro vemo, koliko ta tekma pomeni za naše mesto. Zaslužili smo si zmago, vem, lahko bi igrali bolje, a zdaj so pomembne točke, po katerih bomo morda le bolj samozavestni in se vrnili k visoki ravni iz prejšnjih dveh sezon,« si je na koncu oddahnil Argentinec Gonzalo Higuain, strelec enega od dveh golov za domače moštvo. Napoli je tako v prvenstvu drugič zmagal, zaostanek za vodilnimi po šestih kolih še ni tako boleč, vseeno pa navijači od argentinskega aduta, vodilnega slovaškega nogometnega asa Mareka Hamšika, Belgijca Driesa Mertensa, strelca na tej tekmi Lorenza Insigneja in drugih pričakujejo več kot v zadnjih tednih.

Toda takšnega preplaha kot v Torinu vendarle ni zaznati. Tam se je trdnjava prvakov krepko zamajala, komaj ena zmaga v šestih kolih je za ambiciozno klubsko vodstvo z armado navijačev pod vsemi pričakovanji, trije porazi so enaki bilanci celotne prejšnje sezone: takrat so belo-črni skupaj izgubili trikrat, prepričljivo osvojili naslov in se spodobno zoperstavili še Barceloni v berlinskem finalu lige prvakov.

Allegri tarča silnih kritik

»Nahajamo se v zoprnem stanju, nihče tega ni pričakoval, toda sezona je še dolga,« se tolaži trener Massimiliano Allegri, na čigar naslov je iz dneva v dan več kritik besnih navijačev. Ti so še upali, da bo uvodna zmaga v sezoni lige prvakov pri Manchester Cityju premaknila počasno belo-črno kolesje, a očitno je takrat šlo le za preblisk, moštvo pa zdaj zlepa ne najde poti k zgornjemu domu lestvice, v katerem je v zadnjih letih nemoteno bivalo. Resda je »Juve« v Neaplju nastopil brez Stephana Lichsteinerja, Claudia Marchisia, Maria Mandžukića in Samija Khedire, vseeno pa ni bilo niti zaznati niti delčka značaja šampionskega moštva. Pred vrati je sredina domača tekma v elitnem evropskem tekmovanju s Sevillo, rdeči alarm je prižgan.

»Za nami je osem tekem v sezoni, šest za točke domačega prvenstva, dobili smo nekaj pomembnih opozoril in tudi odgovorov. Padli smo v globoko luknjo, to moštvo mora najprej najti notranjo trdnost, da bo lahko zlezlo iz tega brezna,« opozarja avtoritativni vratar Gianluigi Buffon, kapetan moštva. Za prihajajočo sredino evropsko preizkušnjo gre sicer pričakovati nekaj sprememb pri Juventusovem moštvu v primerjavi s sobotno neapeljsko predstavo, večina tistih, ki je ostala doma, med njimi denimo Khedira, so vadili v centru za trening. Ob igrišču pa sta bila zaskrbljena legendarni Pavel Nedved, Buffonov soigralec iz šampionskih časov, ter klubski predsednik Andrea Agnelli …