Šest golov Arsenala, Aston Villa se ni oddolžila Manchester Unitedu

Manchester City v 24. kolu angleškega nogometnega prvenstva spet uspešen na strelskih ramenih norveškega asa.
Fotografija: Arsenal je do vrha napolnil mrežo West Hama. Foto Paul Childs/Reuters
Odpri galerijo
Arsenal je do vrha napolnil mrežo West Hama. Foto Paul Childs/Reuters

Nogometaši Arsenala so v nadaljevanju 24. kola angleškega prvenstva na gostovanju dobro napolnili mrežo mestnega tekmeca West Hama. Zmagali so s 6:0 in le en gol jim je zmanjkal, da bi na drugem mestu lestvice prehiteli Manchester City. Slednji je pred njim le zaradi več doseženih zadetkov. Oba za vodilnim Liverpoolom zaostajata za dve točki.

Topničarji so sicer potrebovali nekaj časa, da so prvič zadeli, a nato vprašanje zmagovalca rešili v 15 minutah. V 31. minuti je prvi gol z glavo dosegel William Saliba, nato pa so gosti do premora še trikrat zatresli mrežo. Bukayo Saka je uspešno izvedel enajstmetrovko, Leandro Trossard je poskrbel za 8.000 gol Arsenala v premier league, med strelce se je vpisal tudi Gabriel Magalhaes.

Številni navijači West Hama so že med polčasom zapustili stadion, gostujoči pa so se v drugem polčasu veselili še dveh golov. Svojega drugega je dosegel Saka, svojemu nekdanjemu klubu pa je s strelom od daleč gol zabil še Declan Rice. Arsenal se je tako tekmecu na najboljši možni način oddolžil za poraz na prvi medsebojni tekmi.

Maščevanje pa ni uspelo Aston Villi. Manchester United je bil boljši tudi v Birminghamu, in sicer z 2:1. S tem je potrdil, da je izšel iz krize in dokazal, da se ni vdal v boju za uvrstitev na četrto mesto, ki vodi v ligo prvakov. Hkrati je tokratnemu tekmecu, ki ima enake cilje in ima še vedno pet točk prednosti, zadal boleč udarec.

United je s svojim 11. golom v sezoni v 17. minuti v vodstvo popeljal Rasmus Hoejlund, ki je odločil že prvo medsebojno tekmo. V 67. minuti je izenačil Douglas Luiz, za rešitelja Uniteda pa se je spet izkazal rezervist Scott McTominay.

Kdo drug kot Haaland

Norveški nogometni as Erling Haaland je glavna zgodba sobotnih tekem Visokorasli napadalec se je na tekmi proti Evertonu vrnil k tistemu, kar zna najbolje, dajanju golov, dosegel je dva, z njima pa zagotovil svojemu Manchester Cityju zmago z 2:0.

Ko je Erling Haaland pri strelu, ni pomoči. FOTO: Carl Recine/Reuters
Ko je Erling Haaland pri strelu, ni pomoči. FOTO: Carl Recine/Reuters

Za Haalanda sta bila to prva gola po 28. novembru, ko je zadel v ligi prvakov proti Leipzigu, potem pa dva meseca manjkal zaradi poškodbe. Tekma proti Evertonu je samo dokazala, kako pomemben člen Cityja je Haaland, brez njega bržkone varovanci Pepa Guardiole ne bi strli trdne obrambe kluba iz Liverpoola, ki sicer na Etihadu, na katerem je City neporažen že na 22 tekmah v nizu, ni zmagal že od leta 2017.

»Nisem zastonj opozarjal, da zna biti Everton še kako nevaren. Že lani, ko nam je odščipnil dve točki, smo se o tem lahko prepričali. Tokrat smo se mučili z njegovo obrambno postavitvijo, v prvem polčasu govorica telesa ni bila prava, v drugem je bilo po nekaterih zamenjavah bolje. A brez Erlinga najbrž ne bi šlo. Spet se je izkazalo, kako pomembno je imeti igralca, ki zna izkoristiti predložek, zaključiti akcijo,« je po tekmi dejal Guardiola, trener ekipe, ki je zdaj nanizala deset zaporednih zmag v vseh tekmovanjih. Tudi tokrat je imela veliko terensko premoč, se je pa prvič po avgustu 2022 zgodilo, da v prvem polčasu ni imela niti enega udarca v okvir vrat.

Svojo premoč pa je vendarle kronala v 71. minuti, ko je Haaland po kotu in neposrečenem izbijanju žoge Evertonovih branilcev prišel do nje in silovitim udarcem premagal Jordana Pickforda. Norvežan je še enkrat udaril v 85. minuti, ko je izkoristil podajo Kevina De Bruyneja in postavil končni izid.

Z njim se je začasno prebil na prvo mesto prvenstvene razpredelnice, a ga moral kmalu spet predati Liverpoolu, ki je s 3:1 premagal Burnley, po polčasu je bilo 1:1. Gole za domače so dosegli Diogo Jota, Luis Diaz in Darwin Nunez.  Dobrodošlo in sladko zmago zmago v boju za uvrstitev med najboljše štiri ekipe, ki se uvrstijo v ligo prvakov, je zabeležil Tottenham, ki je na domačem igrišču strl odpor Brightona v sedmi minuti sodnikovega dodatka. Izid je bil 2:1, gosti so po prvem polčasu po zaslugi uspešno izvedene enajstmetrovke vodili, v 61. minuti je izenačil Pape Matar Sarr, tekmo pa je odločil rezervist Brennan Johnson.

Komentarji: