Kdo si bo zaslužil jutrišnji zajtrk – Maribor, izzivalec Koper ali kar oba?

Danes bodo na sporedu vse tekme 28. kola državnega prvenstva.

Objavljeno
18. april 2014 20.38
lvu*NOGOMET
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Slovensko nogometno prvenstvo se bo prevesilo v zadnjo četrtino, sleherni spodrsljaj bo odslej štel »dvojno«. Vse tekme 28. kola prve SNL bodo na sporedu že danes, vseh pet dvobojev pa bo o nečem odločalo vsaj delno. Pozornost nogometne javnosti bo usmerjena v Koper, zadnjega preostalega izzivalca Mariborčanov.

Domžale: Domžale – Celje, (16.30, sodnik Roman Glažar): Navijači ob Kamniški Bistrici bi lahko v prvi današnji tekmi prišli na svoj račun. Domžale – po tekmah z Olimpijo in Mariborom – spet zaostajajo 8 točk za Evropo, zato se lahko Luka Elsner do konca sezone še bolj osredotoči na gradnjo gledljive igre. Tudi Celjani so lahko – kljub »petardi«, ki jo je razneslo pred njihovimi vrati na Goriškem –, sproščeni, saj so zmagali na »edinih« tekmah, na katerih so morali zmagati – proti Krki in Triglavu. Kdo bi si mislil, da gre za dvoboj klubov, ki sta od leta 1991 v prvi SNL med vsemi današnjimi tekmeci igrala največ medsebojnih dvobojev (57)?

Novo mesto: Krka – Luka Koper (16.30, Tadej Mežnar): »Derbi« kola bo kar v Novem mestu, četudi tekmeca na lestvici loči velikih 27 točk. Nevtralni navijači namreč verjamejo, da lahko prav Koprčani še prekrižajo načrte Mariborčanom v boju za naslov prvaka, zato bo sleherna njihova tekma »ključna« v lovu na Maribor. Sanjski scenarij za obalni klub bi bil, če bi o naslovu prvaka vsaj teoretično odločal derbi Koper – Maribor naslednjo soboto na polni Bonifiki. Toda za to bi morala zasedba Rodolfa Vanolija premagati tako Krko kot v sredo še Olimpijo v Stožicah. Današnja naloga se zdi zahtevnejša od sredine, saj je imperativ Dolenjcev in Primorcev enak – ne prejeti gola. Koprčani so vendarle v boljši formi: če odmislimo poraz v Domžalah brez izstreljenega naboja, so pred njimi padli trije tekmeci, tudi neposredna rivala Gorica in Rudar. Dolenjci (Studio D, Elan, Krka) v sedmih tekmah od leta 1991 še niso premagali Koprčanov, danes bi lahko ta niz še podaljšali.

Zavrč: Zavrč – Maribor (19.30, Davor Drečnik): Uf, v Zavrču se obeta kar težka preizkušnja za Mariborčane. Gostitelji so namreč dolgo tavali v temi in nizali poraze ter remije, prepričljiva zmaga nad Olimpijo pa jim je gotovo dala krila. Marsikdo v klubu bi »raje« premagal Maribor kot ostal v ligi, tako močan regionalni naboj bo vladal nocoj v Halozah. In, ne nazadnje, Zavrčani so v tej sezoni že dvakrat premagali Maribor tako v Halozah kot pod Kalvarijo. No, drži tudi dejstvo, da je Maribor spet našel vrhunsko formo, za njim je dolg niz uspešnih tekem. Trener Ante Šimundža ima sladke skrbi pri sestavljanju začetne enajsterice, ritem tekem sobota-sreda-sobota pa je kot nalašč za prvake, ki jih krasi najdaljša klop za rezervne igralce v ligi. Za Maribor velja podobno kot za Koper: brez točk jutrišnji velikonočni zajtrk ne bo teknil.

Nova Gorica: Gorica – Triglav (20.00, Roberto Ponis): Realno razmerje moči med tekmecema in trenutna forma moštev ne dopuščata možnosti za uspeh gostov. Goriški igralci bodo igrali za dokazovanje pred trenerjem Apollonijem, saj jih v tej sezoni zanima le finale pokala, za Triglav šteje vsaka točka. Toda že remi bi bil presenetljiv, če ne sumljiv. Gorica je Kranjčane v tej sezoni premagala trikrat s skupno razliko v golih 9:2.

Velenje: Rudar – Olimpija (20.05, Matej Jug): Da je v taboru Olimpije nekaj narobe, razkriva tudi podatek, da so Ljubljančani nazadnje v Zavrču prejeli toliko golov kot na zadnjih sedmih tekmah skupaj. (Začasna) pocenitev pogona, za katero se je odločil Izet Rastoder, ni nujno slaba, če ne drugega, se lahko zeleno-beli znebijo tujcev, ki so slabši od večine reprezentantov selekcije U-21. V klubskem ustroju (začasno) ne bo športnega direktorja, zato bi moral vsaj trener obvladati kadrovske osnove, poznati slovenski nogomet, mladi igralci pa bi mu morali zaupati in vanj verjeti. Takšen trener v tej sezoni na klopi Olimpije še ni sedel. Velenjčani bodo drevi popolnejši kot ob nedavni zaušnici Kopra, bomo videli, ali bo trener Jernej Javornik prekinil tradicijo: Rudar namreč ob Velenjskem jezeru še ni premagal Olimpije – danes bo igrala tudi brez Nika Omladiča – od njene uvrstitve v 1. SNL. Nekaj pa že drži: tekmeca se še nikdar nista razšla z izidom 0:0.