Klub Messijevih prijateljev brez Messija

V Argentini so prepričani, da je za kazen Lionela Messija poskrbel brazilski lobi.

Objavljeno
29. marec 2017 22.36
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
La Paz – Argentinci so po zmagi nad Čilom upali, da je konec s pretresi v njihovi nogometni reprezentanci, toda le nekaj dni kasneje je vse še mnogo hujše. Lionel Messi je kaznovan skoraj do konca kvalifikacij, Argentina pa je izgubila v Boliviji. In da so argentinski občutki še bolj grenki, se je kot prva reprezentanca na svetovno prvenstvo uvrstila – Brazilija.

»Brez Messija, brez zraka,« so zapisali argentinski mediji, kot da so slutili, kaj se bo zgodilo. Gostovanje v Boliviji je zaradi visoke nadmorske višine, ki je gostujoče reprezentance niso vajene, vedno neugodno, četudi je bolivijska izbrana vrsta zelo skromna. Toda še težje je, če se na tekmo pripravljaš s svojim najboljšim nogometašem, nakar le nekaj ur pred začetnim sodnikovim žvižgom izveš, da ta zaradi kazni ne sme igrati. In udarec je zares gromozanski, če je to nihče drug kot – Lionel Messi.

Prav nič nenavadno ni, da je Argentina izgubila. Resda bi tudi Messi težko preprečil veliko nezbranost v argentinski obrambi pri obeh bolivijskih golih, toda Argentinci so bili v napadu povsem razglašeni.

»Vse je zelo slabo. Imamo slabo reprezentanco, slabo vodstvo, slabega selektorja (Edgardo Bauza, op. p.), slabo so igrali tudi vsi pomembni igralci, obenem so nam vzeli še Messija,« so zapisali pri argentinskem športnem časniku Ole.

Kot prva se je na mundial iz Južne Amerike uvrstila Brazilija, zato je argentinsko razočaranje toliko večje. Obenem so Argentinci prepričani, da je za visoko Messijevo kazen poskrbel brazilski sodniški lobi. Nekdanji brazilski sodnik Wilson Luiz Seneme je predsednik sodniške organizacije v Južni Ameriki, v Argentini pa trdijo, da je urugvajski sodnik Oscar Larrionda naknadno spremenil zapisnik tekme Argentina – Čile in vanj vključil tudi Messijeve žalitve, ker naj bi tako zahteval Wilson Luiz Seneme.

Slednji se brani, da je vse skupaj navaden konstrukt. »Če obstaja črna roka, ta zagotovo ni moja. Disciplinska komisija pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) je povsem samostojna. S kaznijo za Messija nimam nobene povezave,« je zatrdil. Kakšna je resnica, verjetno ne bomo izvedeli nikoli, toda dejstvo je, da je Messi zagotovo žalil stranskega sodnika. Ampak obenem je tudi res, da je kazen prepovedi igranja na štirih tekmah zares visoka.

V Argentini so spet spoznali, kako pomemben je Messi za njihovo reprezentanco. Čeprav zvezdnik Barcelone na sedmih velikih tekmovanjih (trikrat na svetovnem prvenstvu in štirikrat na pokalu Amerike) z izbrano vrsto še ni slavil lovorike, je vsaj poskrbel, da je Argentina zaigrala v treh zaporednih finalih. Za slave željne argentinske navijače je seveda tudi to premalo.

Messiju so večkrat očitali, da v reprezentanci igrajo samo njegovi prijatelji, zato so državno reprezentanco poimenovali v klub Messijevih prijateljev. Toda zdaj imajo kar naenkrat klub Messijevih prijateljev brez – Messija.

Ali kot pravijo v Argentini – to je enako kot bi šel na koncert Paula McCartneyja in njegove zdajšnje skupine, tam pa ne bi prepeval Paul McCartney.