Kolumbijec odgovoril kritikom in Čecha še malce oddaljil od vrat

Liga prvakov: kolumbijski nogometaš David Ospina je bil nepričakovani junak Arsenala.

Objavljeno
15. september 2016 02.13
France Soccer Champions League
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Pariz – Kar Janu Oblaku ni uspelo v finalu konec maja – ubraniti vsaj eno od petih 11-metrovk Real Madridu –, mu je že na prvi tekmi nove sezone, ko je ukrotil kazenski strel in bil zelo zaslužen za uspeh Atletica pri PSV. A prvi dan je zaznamoval drug vratar – David Ospina iz Arsenala, ki je paral živce domačim Parižanom.

Po »junaški predstavi« Ospine na Parku princev, kot so po seriji njegovih obramb zapisali britanski mediji, je trener Arsene Wenger že napovedal, da bo 28-letni Kolumbijec zadržal mesto v začetni enajsterici. Za Ospino se sicer na njegovi prvi tekmi v sezoni ne bi moglo začeti slabše, klonil je že po 44 sekundah, ko ga je z glavo matiral Edinson Cavani. A od takrat naprej je nizal neverjetne obrambe, še največ strelov je zaustavil prav Urugvajcu, ki je bil na koncu celo tragični junak derbija skupine A.

Wenger je bil vesel, ker je Ospina, ki so mu lani navijači pripisovali krivdo za poraza proti zagrebškemu Dinamu in zlasti doma proti Olympiakosu, utišal kritike. »Vsem, ki so dvomili o njem in mu metali polena pod noge, je pokazal, da je izvrsten vratar. Ko je lani storil napako proti Olympiakosu, so vsi kričali, češ da je zgrešena naložba. Kar je prikazal v Parizu, mu daje pravico, da zaigra tudi na prihodnji tekmi proti Baslu.«

Ospini, svaku Jamesa Rodriguesa iz Real Madrida, res ni bilo lahko od prihoda v London iz Nice leta 2014. V prejšnji sezoni je bil v vratih na samo štirih tekmah premier league. Prva izbira je bil kajpak češki veteran Petr Čech. »Imamo dva vrhunska vratarja in obema moram zagotoviti dovolj tekem, sicer ju ne bom mogel zadržati. Pri nas velja posebno pravilo in vratarja ga poznata,« je pojasnil Francoz, ki je očitno Čeha pustil na hladnem zaradi avtogola proti Southamptonu.

Arsenal je na dobri poti, da se še štirinajstič zapored od leta 2004 uvrsti v izločilne boje. Že štiri sezone pa ni osvojil prvega mesta v skupini in morda tudi v tem tiči razlog, da je vselej izpadel že v osmini finala. Zdaj je v rahli prednosti pred francoskimi prvaki. »PSG je bil dober, odločen, agresiven, hiter v nasprotnih napadih, ves čas je pritiskal. Sprva smo imeli težave, v drugem polčasu pa smo tudi imeli nekaj priložnosti, eno smo celo izkoristili (Alexis Sanchez, 78. minuta, o. p.), kar nam je prineslo veliko točko. Vendar ta še nič ne pomeni, tudi v Londonu bo težka bitka.«

Kot se za derbi »spodobi«, ni šlo brez hude krvi. Arsenalov napadalec Olivier Giroud je Marca Verrattija obtožil teatralnega padca, po katerem sta oba prejela rdeči karton. »Ničesar nisem storil, saj sem se zavedal, da že imam rumeni karton. Komaj sem se ga dotaknil, že je padel kot pokošen, sodnik pa je nasedel triku,« se je nad nešportnostjo Italijana pritoževal francoski reprezentant, ki je tudi pred letom na prvi tekmi sezone v Zagrebu moral predčasno pod prho.

Neučinkovitost Pariza, v katerega katarski mogotci mečejo kupe denarja, je že sprožila nostalgijo za časi, ko je na zelenici v bližini Bolonjskega parka vladal Zlatan Ibrahimović. Novega trenerja Unaija Emeryja, ki je zamenjal Laurenta Blanca, so pripeljali zaradi treh zaporednih zmagoslavij v evropski ligi s Sevillo in od njega pričakujejo lovorike. A le točka proti Robertu Beriću in njegovim iz Saint-Etienna ter zdaj še ena proti Arsenalu nista najboljši popotnici pred nadaljevanjem sezone. PSG je že tri tekme brez zmage ... »Nisem zadovoljen z izidom, z igro pač. Če bomo nadaljevali v tem slogu, bomo slejkoprej nagrajeni z zmagami,« je šefe in navijače tolažil Emery in hkrati zaščitil Cavanija. »Zame je najpomembneje, da si ustvarja priložnosti,« v sistem verjame 44-letni Bask, ki se je pred leti, ko je bil na klopi Valencie, mudil na poletnih pripravah v Sloveniji.