Komu bo prisluhnil predsednik Radenko Mijatović pred odločitvijo?

Primer »Jan Mlakar vs. Primož Gliha«, ki v zadnjih tednih vznemirja slovensko nogometno družino, naj bi kmalu dobil epilog.
Fotografija: Kako bo razrešil dilemo v mladi reprezentanci predsednik NZS Radenko Mijatović? FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Kako bo razrešil dilemo v mladi reprezentanci predsednik NZS Radenko Mijatović? FOTO: Jože Suhadolnik

Primer »Jan Mlakar vs. Primož Gliha«, ki v zadnjih tednih vznemirja slovensko nogometno družino (več o tem na tej povezavi), naj bi kmalu dobil epilog. Potem ko se je vodstvo Nogometne zveze najprej ločeno sestalo s predstavniki nekaterih reprezentantov U-21, se bo danes predsednik NZS Radenko Mijatović v navzočnosti direktorja reprezentanc Mirana Pavlina sestal še s selektorjem reprezentance U-21 Primožem Gliho.

image_alt
»Igralci menimo, da zamenjajte selektorja« oziroma kdo je Jan Mlakar


Nekateri pričakujejo od Pavlina, da bo podal Mijatoviću predlog za selektorjevo razrešitev – temu sestanku namreč sledi seja izvršnega odbora NZS – in tako prevzel odgovornost za slovo selektorja, ki je podprt z odličnimi rezultati.


Odlični rezultati reprezentance U-21


Za lažjo predstavo o trenutnem rezultatskem učinku reprezentance U-21 zadostuje primerjava njenih tekmecev in drugih zanimivih reprezentanc. Če vzamemo obdobje zadnjih 15 odigranih tekem, gre za naslednje razmerje: Francija n Nizozemska sta v zadnjih 15 tekmah izgubili le po enkrat, Slovenija dvakrat, nazadnje tesno z Italijo 1:2. Po tri poraze so v enakem obdobju nanizale Italija, Francija, Portugalska in Nemčija, po štiri Anglija, Hrvaška in Švica, Srbija celo šest.

Prav selektor reprezentance U21 PrImož Gliha je vrnil med žive Jana Mlakarja (levo). FOTO: Tadej Regent
Prav selektor reprezentance U21 PrImož Gliha je vrnil med žive Jana Mlakarja (levo). FOTO: Tadej Regent


Madžarska, ki je najbolj »primerljiva« s Slovenijo, saj zaradi statusa gostiteljice eura 2021 zdaj igra le prijateljske tekme, je že 13 tekem brez zmage, čeprav premore veliko boljšo ligo in večji nabor igralcev. Svoj zadnji ciklus bojev za EP so Madžari končali s štirimi porazi (Turčija, Malta, Belgija in Švedska), Slovenci z remijem na gostovanju v Franciji, pozneje so presenetili še Portugalsko, Anglijo, še enkrat Francijo in Švico.


Vodstvo hotela zanikalo del pisma, igralci celo zapeli »Vse najboljše«


V zadnjih dneh smo prejeli več argumentov v pisni obliki, ki v marsičem celo postavljajo na laž zdaj že znamenito pismo (ne)enotnih igralcev. Potem ko se je od vsebine pisma ogradilo devet igralcev in vsi Glihovi sedanji in nekdanji sodelavci, je v pisni obliki zavrnilo kakršnokoli veseljačenje tudi vodstvo hotela Arena na Pohorju, ki je nasprotno dodalo, da z reprezentanco vseskozi sodeluje odlično, mirno pa da je bilo tudi na omenjeni večer – ko so bili v hotelu tudi ugledni gostje s kolesarske zveze UCI –, ko je Gliha v resnici igralcem le plačal pijačo za svoj rojstni dan, igralci pa so mu celo zapeli napev »Vse najboljše« in mu prinesli torto!

Rudi Zavrl (desno) je vrsto let uspešno vodil NZS, leta 2002 se je soočil s podobno dilemo kot danes Radenko Mijatović. FOTO: Jože Suhadolnik
Rudi Zavrl (desno) je vrsto let uspešno vodil NZS, leta 2002 se je soočil s podobno dilemo kot danes Radenko Mijatović. FOTO: Jože Suhadolnik


Zadeva očitno ni povsem enoznačna, zato vodstvu NZS ni lahko. Upoštevaje vse argumente bo moralo poiskati tudi odgovor na vprašanje, kdo v resnici stoji za pismom in ali gre res le za mobilne telefone oziroma pobudo fanta, ki septembra ni dobil priložnosti v reprezentanci U21 – kot je ni niti v klubu – in je svoje nezadovoljstvo prenesel tudi na domnevno lačne igralce. Ti so na isti dan, na katerega naj bi jedli le »jogurt in kosmiče«, v drugem polčasu dvoboja z Madžari igrali kot prerojeni, zmogli nadoknaditi zaostanek z 0:3 in na koncu iztržili neodločeni rezultat. Kaj bi šele bilo, če ne bi bili lačni, morda bi prišlo do novega »čudeža v Bernu«.


Rudi Zavrl se je leta 2002 postavil na stran selektorja


Nogometna Slovenija se resda ni prvič znašla v podobnem položaju, NZS pod vodstvom Rudija Zavrla je pred 18 leti že razrešila podoben spor veliko večjih razsežnosti – čeprav zavoljo drugačnih vzrokov – in z veliko večjimi igralskimi figurami kot tokrat, tedaj v prid selektorja Srečka Katanca. Na veliko nižji ravni se je zgodil še številčnejši osip igralcev čez nekaj let v eni od mlajših selekcij NZS, ko je zveza zaradi nediscipline kaznovala 11 reprezentantov.

Mijatović se sooča z drugačno vsebino problema, v zakulisju omenjajo tudi pritiske nezadovoljnih menedžerjev, ki vidijo euro 2021 kot imeniten razstavni oder za njihove varovance, Gliha pa jim vselej noče prisluhniti. Mijatoviću in Pavlinu gotovo ni lahko, zanesljivo bosta z naslednjo potezo vsaj delno tudi namignila, kdo odloča v slovenskem nogometu.

Preberite še:

Komentarji: