Predpraznično premirje: Olimpiji in Muri po ena točka

V nedeljskih dvobojih 1. SNL sta Kalcer Radomlje in Aluminij iztržila neodločen izid.
Fotografija: Zoran Zeljković  ni mogel biti zadovoljen s predstavo Olimpijinih nogometašev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zoran Zeljković  ni mogel biti zadovoljen s predstavo Olimpijinih nogometašev. FOTO: Blaž Samec/Delo

V nedeljskem nadaljevanju 14. kola Prve lige Telemach so se nogometaši Kalcerja Radomelj in Mure razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1), prav tako pa tudi moštvi Olimpije in Aluminija v Stožicah z 0:0. V soboto sta remizirala še Koper in Bravo z 1:1 (1:0), Maribor pa je s težavo strl odpor Rogaške z 2:1 (1:1).

Ljubljanski zeleno-beli niso nadaljevali niza treh zaporednih zmag proti Aluminiju. Osvojili so točko, z njo se bodo prihodnji teden v Celje podali s tretjega mesta ter osmimi točkami zaostanka za vodilnim moštvom prvenstva.

Olimpija je potrebovala nekaj časa, da je prevzela pobudo v Stožicah, so pa mrežo v 15. minuti zatresli gosti prek Sandra Jovanovića, a je nato vmes posegel Var zaradi predhodnega prekrška nad Justasom Lasickasom.

Varovanci Zorana Zeljkovića so bili nekoliko bolj dejavni na tekmečevi polovici tekmeca, a pri zaključkih akcij niso bili dovolj zbrani. Temu je botrovala tudi borbena igra gostov v obrambi. Ob tem je Tin Martić iz prostega strela z okoli 30 metrov za las zgrešil zgornji levi kot domačega vratarja Denisa Pintola. Še prej je Olimpija za dvoboj proti Celju ostala brez Agustina Doffa, ki je prejel četrti rumeni karton v sezoni. Za nameček  je Timi Max Elšnik v 53. minuti zaradi poškodbe zapustil domačo zelenico.

Do konca tekme je bilo občasno vroče na obeh polovicah igrišča, vendar brez usodnih dogodkov.

Mura brez dveh točk v sodnikovem dodatku

Radomljani po zmagi proti Aluminiju niso spreminjali enajsterice, medtem ko je bila Mura prisiljena v zamenjavo zaradi kazni Roka Jurišića. Zamenjal ga je Tilen Ščernjavič.

Dardan Shabanhaxhaj se je v peti minuti znašel iz oči v oči z Emilom Velićem. Napadalec Mure je slabo streljal, nato pa v glavo zadel Velića, ki je obležal nezavesten. Hitro so mu pomagali tako soigralci kot muraši, pozneje pa so ga zavestnega oskrbeli reševalci.

Dvoboj med Radomljani in Sobočani ni ponudil zmagovalca. FOTO: Facebook NK Mura
Dvoboj med Radomljani in Sobočani ni ponudil zmagovalca. FOTO: Facebook NK Mura

Shabanhaxhaj je v 17. minuti zapravil še drugo lepo priložnost za vodstvo Mure, v tretjem neposrednem soočenju z domačim vratarjem pa je le dosegel svoj šesti gol v prvenstvu. Radomljani so imeli sicer žogo več v svojih nogah, a so se črno-beli dobro postavili in preprečevali vse poti do gola, vodstvo pa bi morali povišati muraši, potem ko je bil v 44. minuti po izletu vratarja Luke Baša v lepem položaju Amadej Maroša, a nastreljal le domačega branilca, ki je čuval prazna vrata.

Radomljani so nadaljevali s prevlado v posesti in v 70. minuti znova zapretili, a žoge tik pred vrati niso potisnili prek golove črte, potem ko je Klemen Mihelak ubranil strel z glavo rezervistu Darlyju N'Landuju. V 92. minuti je obramba Mure vendarle klonila, potem ko je Sandi Nuhanović po podaji N'Landuja z roba kazenskega prostora sijajno zadel v stičišče Mihelakove leve vratnice in prečke.

Všečna predstava na Bonifiki

Koprčani in Šiškarji so na Bonifiki prikazali kar všečno predstavo, ki se je glede na prikazano nekako zasluženo končala brez zmagovalca. To pomeni, da so Primorci niz neporaženosti podaljšali na deset tekem in vsaj začasno ostajajo drugi s šestimi točkami zaostanka za Celjem, Bravo pa je četrti z 11 točkami manj od vodilne zasedbe prvenstva.

Drugouvrščeno moštvo Kopra je na domačem igrišču igralo neodločeno. FOTO: FC Koper
Drugouvrščeno moštvo Kopra je na domačem igrišču igralo neodločeno. FOTO: FC Koper

Ekipi v prvih 20 minutah nista imeli nevarnejše akcije, v 21. pa je nekoliko boljši Bravo prišel do strela z glavo, a je Matej Poplatnik meril preveč po sredini. Koprčani so se počasi prebujali, zadeli pa iz prve nevarne akcije, ko so gosti v 32. minuti žogo odbili na rob kazenskega prostora, od koder je kazahstanski reprezentant Ramazan Orazov natančno meril v zgornji kot Bravovih vrat za 1:0. Ljubljančani so bili blizu izenačenju v 36. minuti, ko je Poplatnik s strelom z glavo zadel vratnico, tudi v naslednjih minutah pritiskali proti koprskim vratom, a jim kljub obetavni igri ni uspelo premagati Klemna Hvaliča.

Tudi v uvodu drugega dela je Bravo kazal napadalne namere, med drugim je moral Hvalič s konicami prstov v kot odbiti žogo po nevarnem strelu Marka Španringa v 55. minuti. Matic Ivanšek pa je v 58. minuti izid poravnal na 1:1, potem ko je najprej Poplatnik streljal, Hvalič je žogo odbil, na pravem mestu pa je bil 19-letni Ivanšek in nato zadel na drugi zaporedni tekmi.

Poplatnik je bil v 80. minuti blizu izjemnega zadetka, ko je z volejem poskusil s približno 35 metrov in zadel prečko, pri Kopru pa je Enej Jelenič na drugi strani iz bližine zadel vratnico ob posredovanju gostujočega vratarja Matija Orbanića.

Odrešitev v sodnikovem podaljšku

Maribor pa je v sobotni večerni tekmi premagal Rogaško z 2:1 (1:1). Maribor je s težavo prišel do zmage proti zadnjeuvrščeni Rogaški, ki je v Ljudskem vrtu pokazala borbeno predstavo, a v končnici tekme je njeno usodo zapečatil Erico Castro. Gosti bi lahko vodili že po 10 sekundah tekme, ko je po ogromni napaki v obrambi sam proti Ažbetu Jugu stekel Nejc Gradišar, vendar se je zapletel, dobro je posredoval tudi Sven Šoštarič Karić (ter popravil svojo napako), tako da je mariborski vratar žogo ujel.

Jan Repas je izenačil za Maribor. FOTO: Marko Pigac/mp produkcija
Jan Repas je izenačil za Maribor. FOTO: Marko Pigac/mp produkcija

A v peti minuti so gosti iz Rogaške Slatine, ki so začeli odločno, povedli, Jug je najprej obranil strel od daleč, nato še enega od blizu, v tretje pa je do žoge prišel Oliver Kregar, ki jo je le pospravil v mrežo za 1:0. Ob agresivnih Slatinčanih, ki so visoko pritiskali, je imel Maribor težave pri gradnji napada, v 26. minuti pa je vendarle Marko Božić prodrl po levi strani, ob štirih tekmecih prišel v kazenski prostor ter žogo oddal v sredino, kjer jo je dočakal Jan Repas in zadel za 1:1.

Po tem golu so pobudo povsem prevzeli Mariborčani, v 43. minuti so imeli tudi na voljo prosti strel z dobrih 20 metrov, ki ga je dobro izvedel Iličić, vendar se je izkazal Rok Vodišek. V uvodu drugega polčasa so najprej resno nase opozorili spet gosti, v 51. minuti so tudi zadeli, vendar je posnetek pokazal nedovoljeni položaj, tako da je ostalo pri 1:1. V 66. minuti je Max Watson s strelom z glavo zatresel okvir vrat. Čeprav je Maribor iskal zmagoviti zadetek in prevladoval v polju, pa posebej nevaren ni bil ob borbeni predstavi gostov v obrambi. Izjema je bila 90. minuta, ko je Josip Iličić iz bližine zgrešil z volejem.

Sodniški dodatek pa je prinesel olajšanje domačim, ko je najprej Vodišek obranil strel Hilala Soudanija, a je odbitek v mrežo pospravil Erico Castro.

Prva liga Telemach, 14. kolo:

Petek:

Celje – Domžale 3:1 (Vuklišević 21., Popovič 74./11m, Bajde 89.; Stuparević 66.) 

Sobota:

Koper – Bravo 1:1 (Orazov 32.; Ivanšek 58.)

Maribor – Rogaška 2:1 (Repas 26., Castro 90.+1.; Kregar 5.)

Nedelja:

Kalcer Radomlje – Mura 1:1 (Nuhanović 92.; Shabanhaxhaj 25.)

Olimpija – Aluminj 0:0

Komentarji: