Koper pred desetimi leti zadal prvi udarec Zahovićevemu Mariboru

Na današnji dan leta 2010 je povratnik v 1. SNL uradno postal peti državni nogometni prvak.
Fotografija: Šampioni, je pred desetimi leti odmevalo Ob jezeru, ko se je Koper pridružil Olimpiji, Mariboru, Gorici in Domžalam na seznamu prvakov v samostojni Sloveniji. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Šampioni, je pred desetimi leti odmevalo Ob jezeru, ko se je Koper pridružil Olimpiji, Mariboru, Gorici in Domžalam na seznamu prvakov v samostojni Sloveniji. FOTO: Blažž Samec/Delo

Koprska nogometna zgodovina zadnjih 35 let je bila vznemirljiva in burna. Ko je zapihala burja, je odpihnila vse, ko je bila bonaca, so se majali klubski temelji. Med prvim naslovom slovenskega prvaka, ki ga je klub z Bonifike osvojil še v nekdanji državi, in drugim v samostojni Sloveniji je minilo 25 let.



Pred natanko desetimi leti, 16. maja, je Koper v Lendavi končal šampionsko pot, ki je že v 32. kolu po zmagi v Velenju z 2:0 dala petega prvaka v samostojni državi – po Olimpiji, Mariboru, Gorici in Domžalah. Junakov je bilo več, od umirjenega trenerja Nedžada Okčića do prvega strelca Mitje Brulca (12 golov), izkušenega Amirja Karića, povratnika iz tujine Dareta Vršiča, domačih fantov Daliborja Radujka, Ermina Hasića, Aleksandra Rajčevića, Andraža Strune, Mitje Vilerja ... Toda ključna sta bila Miran Pavlin ter tedanji duhovni vodja in zdajšnji predsednik kluba Ante Guberac.

Miran Pavlin jo je namesto v Olimpijinem dresu v Koprovem zagodel Mariboru.<br />
FOTO: Blaž Samec/Delo
Miran Pavlin jo je namesto v Olimpijinem dresu v Koprovem zagodel Mariboru.
FOTO: Blaž Samec/Delo


25 let od prvaka do prvaka


Minulih 35 let Kopra so zaznamovali vzponi in padci. Po prvem zmagoslavju in preboju na državno raven v medrepubliško ligo je v samostojno Slovenijo prišel izčrpan. Najboljši fantje z dodatkom iz Izole so zmagoslavno nadaljevali pri Olimpiji, medtem ko je Koper prestopal od prve do druge lige. Dokler ... Najprej je na sceno stopil ambiciozni župan Boris Popović, ki je prenovil in ustvaril nogometno utrdbo Bonifiko, potem je pri vzponu izdatno pomagal Milan Mandarić. Brez zdajšnjega Olimpijinega predsednika Koper ne bi imel dveh pokalnih lovorik, ki sta bili predhodnici šampionske, pač pa bi bil bitko z lokalnimi primorskimi tekmeci. Popović in Mandarić sta bila po sporu tudi ključna akterja potopa po vnovičnem uspešnem obdobju pod Guberčevo taktirko in z rodom obetavnih domačih fantov, ki jih je proti pokalni lovoriki popeljal italijanski trener Rodolfo Vanoli.



Popovićev sestop z lokalnega prestola in Mandarićev »dovolj vas imam«, ker je klub odstopil od dogovora o vračanju dolga, je Koper potopil na dno. Vloga rešilnega kapitana je še drugič pripadla zanesenjaku Gubercu, ki je s svojim štabom pomočnikov in ob pomoči »korona« ukrepa v obliki odločitve Nogometne zveze Slovenije, da vodilni iz 2. SNL napreduje v 1. SNL, že v tretji sezoni vrnil Koper med najboljše v državi.

Nekoč prijateljski trojček Mladen Rudonja, Milan Mandarić, Boris Popovič. FOTO: Zdravko Primožžič
Nekoč prijateljski trojček Mladen Rudonja, Milan Mandarić, Boris Popovič. FOTO: Zdravko Primožžič


Takoj v(na) slovenski vrh


»Ne želimo se ustaviti. Lahko smo prvaki, vemo, kako,« ob vrnitvi v 1. SNL smelo napoveduje prvi mož kluba Guberac. Toda previdno, Popovićeva »liga prvakov« še ni pozabljena. A prav ta ušesom prijetna norost je izkušnja, na kateri lahko Koper gradi prihodnost. Izhajajoč iz tega, da ne sme ponavljati napak, ki so temeljile na izključevanju domačih fantov in novačenju tujcev z vseh vetrov pod vplivom menedžerjev. Najmočnejši Koper so namreč vedno sestavljali doma vzgojeni nogometaši, ki so blesteli tudi v močnejših okoljih. Nekoč v Ljubljani, zdaj v Mariboru ali v tujini.

Predsednik Kopra Ante Guberac je bil eden od ključnih mož, ko je bil Koper prvak, in je tudi zdaj, ko se je vrnil v 1. SNL. FOTO: Boris Šuligoj
Predsednik Kopra Ante Guberac je bil eden od ključnih mož, ko je bil Koper prvak, in je tudi zdaj, ko se je vrnil v 1. SNL. FOTO: Boris Šuligoj


»Škoda, ker smo v zadnjih letih izgubili svoje najbolj nadarjene fante. A verjemite mi, Koper že vzgaja nove odlične nogometaše,« je del formule, ki bi Koper lahko vrnila na slovenski vrh. Z bogatim ulovom kapitalcev, kot so domači fantje Domen Črnigoj, Matej Palčič in še kdo, ki jih predsednik vabi v klub, bo Koper lahko takoj izzval Olimpijo in Maribor.

Preberite še:

Komentarji: