Korupcijski škandal FIFA: hišni pripor za nedotakljivega Leoza

Ostareli 86-letnik, ki je bil 27 let na čelu Conmebola, je veljal za velikega zaupnika Joaa Havelangea in Seppa Blatterja.

Objavljeno
02. junij 2015 15.36
SOCCER-FIFA/LEOZ
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Asuncion - Potem ko je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) po nedavni korupcijski aferi, ki je pretresla vodstvo krovne organizacije, včeraj začasno suspendirala generalnega sekretarja zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), Kolumbijca Enriqueja Sanza, je paragvajsko sodišče v Asuncionu - na podlagi zahtevka iz ZDA - izdalo nalog za prijetje dolgoletnega prvega moža Južnoameriške zveze (Conmebol) Nicolasa Leoza. Ostareli 86-letnik, ki je bil kar 27 let na čelu zveze in je veljal za domala nedotakljivega, je trenutno v hišnem priporu, bil pa je velik zaveznik zadnjih dveh predsednikov FIFA, Joaa Havelangea in Seppa Blatterja.

Pod lupo ameriških pravosodnih organov pa se je znašel tudi generalni sekretar FIFA Jerome Valcke. Na udaru kritik se je znašel, saj naj bi (prek sporne banke) vplačal 10 milijonov ameriških dolarjev na račun razvpitega nekdanjega drugega moža FIFA Jacka Warnerja, ki se je proti plačilu varščine spet znašel na prostosti. Pri mednarodni zvezi so se takoj odzvali na obtožbe. »Izplačila v višini 10 milijonov dolarjev je potrdil tedanji predsednik finančnega komiteja, pokojni Julio Grondona, izvršena pa so bila skladno z organizacijskimi okviri zveze,« so zapisali pri FIFA.