Kot Terry in Rio, cena pa tudi angleška

Za angleškega nogometnega reprezentanta do 21 let Johna Stonesa je Everton zavrnil že tri Chelseajeve ponudbe.

Objavljeno
30. avgust 2015 01.18
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ponudbe so se vrstile, odgovor je bil vselej enak – ne! V igri je bilo veliko evrov, zelo veliko, najprej 26 milijonov, nato 36 milijonov in na koncu kar 41 milijonov. Prav nič (še) ni omehčalo vodstva angleškega nogometnega prvoligaša Evertona. Vsak Chelseajev poskus, da bi se okrepil z 21-letnim branilcem Johnom Stonesom, je bil zaman.

To je Anglija, njen nogometni ponos in tudi aroganca! Ali pa preprosto moč denarja in oglaševalsko uspešno organizirane premier league, ki s svojimi prijemi na oglaševalskem tržišču klubom navrže toliko denarja, da si lahko tudi srednje močni angleški klub privoščijo, da zavrnejo več deset milijonov evrov vredno ponudbo. In za igralca, ki je znan samo v Angliji ali pa še to ne. Pa čeprav zanj trdijo, da je rolls royce med srednjimi branilci.

Jose Mourinho je zagrizel kot lačen pes. Stonesa si za vsako ceno želi videti v Chelseajevem dresu. Zaveda se, da je legendarni kapetan John Terry vse bliže vlogi rezervista in da tudi Gary Cahill ni več tako suveren, kot je bil. Tudi Cahill je prišel iz Evertona. Mourinho v mladem štoperju vidi Terryjevega naslednika.

»Od prvega dne prestopnega roka smo zavrnili vse ponudbe, ne le Chelseajevih. John ni naprodaj in je visoko rangiran član našega prvega moštva,« je prepričeval predsednik kluba Bill Kenwright, ki mu za »hrbet dihajo« navijači.

Toda Everton se igra z ognjem, morda vedoč, da je Stones izjemno želen igralec na angleškem tržišču, in spretno dviguje ceno. Chelsea naj bi namreč pripravil še zadnjo ponudbo, še za 10 milijonov evrov višjo. Tudi igralec se je vpletel v prestopno zgodbo. V pismu je klubsko vodstvo poskušal nagovoriti, naj ga pusti k Chelseaju. Poskus se ni posrečil, celo več, proti sebi je obrnil navijače, ki so ga že označili za j..... podgano.

Kljub vsemu Chelseajeve možnosti, da pripelje Stonesa v zadnjem trenutku, niso majhne. V podobnih primerih so klubi na koncu vselej popustili. Nazadnje so se soočili z realnostjo, da nezadovoljnega igralca ni dobro imeti v moštvu. In da je bolje sprejeti ponudbo, kot da bi zadržali nezadovoljnega nogometaša in povrhu ostali brez denarja.

Pri Evertonu so prepričani, da je njegova vrednost približno tolikšna, kot je bila od Davida Luiza ali vsaj od Ria Ferdinanda. Paris St. Germain je za Brazilca Chelseaju plačal 65 milijonov evrov, Manchester United pa je pred trinajstimi leti za Ferdinanda – preračunano v zdajšnji čas – plačal 58 milijonov evrov.

Stones velja za najbolj nadarjenega igralca Evertona po Waynu Rooneyju. Tudi zato se ga držijo kot klopa, saj klubsko vodstvo ne želi, da bi ponovilo napako ob Rooneyjevi prodaji. Tudi takrat je Rooney zahteval prodajo in bil uslišan.

Stones ni bil vzgojen pri Evertonu. Pri njem je zgolj dobil priložnost, da se je uveljavil v članskem moštvu in razvil svojo nadarjenost. A je treba priznati, da so imeli klubski skavti izjemen občutek. Pred poltretjim letom je Everton kupil Stonesa za slabih 5 milijonov evrov od Barnsleyja. V teh letih je bliskovito napredoval in se uveljavil tudi v angleški selekciji do 21 let.

David Flitcroft, nekdanji trener Barnsleyja, velja za Stonesovega odkritelja. »Je telesno močan in tehnično podkovan. Lahko igra kot Terry ali kot Rio, toda prepričan sem, da lahko združuje najboljše od obeh branilcev,« je ocenil Flitcroft. Stonesov vzornik pa vendarle ni bil Terry ali Rio, marveč Srb Nemanja Vidić!