Krhin: Najtežje mi je bilo igrati proti Barceloni

Nogometni reprezentant se v španskem prvenstvu z Granado bori za obstanek v prvi ligi.

Objavljeno
22. april 2016 10.14
Posodobljeno
22. april 2016 12.00
Miho Dobrašin
Miho Dobrašin
Madrid – Petindvajsetletni slovenski reprezentant Rene Krhin je v svoji prvi sezoni pri španski Granadi preživel poškodbo, spremembe trenerjev in gostovanja pri evropskem prvaku Barceloni ter pri madridskih velikanih Realu in Atleticu. Štiri kola pred koncem prvenstva se s klubom iz Andaluzije bori za obstanek v prvi ligi, čez mesec dni pa bo zaigral v prenovljeni zvezni vrsti Slovenije. Za Delo je v Madridu povedal, o čem razmišlja pred negotovim koncem sezone.

Lani ste italijanski Inter zamenjali za Granado. Igrali ste na 21 tekmah, pred časom pa dobili tudi novega trenerja Joseja Gonzaleza.

Na začetku sezone sem igral na vseh tekmah, vendar sem se nato poškodoval po tekmi z reprezentanco proti Ukrajini. Zaradi poškodbe nisem treniral dva meseca in tega nato ni bilo lahko nadomestiti. Zamenjal se je tudi trener. Novi trener me je poslal v igro v svoji prvi tekmi proti Deportivu, ki smo ga v gosteh premagali z 1:0, vendar je nato spremenil moštvo.

Kaj novi trener pričakuje od vas?

Pogovoril sem se z njim in povedal mi je, da sem pomemben igralec, vendar ima nekatere svoje poglede na igro, zato bo seveda sam sestavljal moštvo.

Lani ste podpisali pogodbo do leta 2019. Granada se nevarno giblje okoli območja, ki vodi v izpad. Boste prihodnjo sezono ostali v Granadi?

Tako jaz kot celotno moštvo zdaj razmišljamo samo o tem, kako se rešiti. Do konca so ostala še štiri kola, ki nam pomenijo štiri finale. Potem bomo končali in videli, kaj bo z naslednjo sezono.

Kako je bilo igrati proti Atletico Madridu na polnem štadionu Vicente Calderon, kjer je prejšnji teden Barcelona izgubila v četrtfinalu lige prvakov? Barcelona je izgubila z 0:2, vi pa z 0:3.

Prvi polčas smo igrali dobro, imeli smo nekaj priložnosti. Atletico je moštvo, o katerem misliš, da ne počne nič, nato pa nenadoma dobiš gol. In ko ti zabije gol, je težko igrati, saj gre za eno najboljših ekip v Španiji, ki se bori za naslov prvaka. Poskušali smo osvojiti vsaj točko, vendar smo vedeli, da so za nas pomembne nekatere druge tekme.

Ste se na koncu pogovarjali z Janom Oblakom?

Sem. Z leti sva postala prijatelja in se pogovarjava tudi zunaj nogometnih igrišč, kadar pridem v Madrid. Pogovarjala sva se o marsičem, kako so se prebili v polfinale lige prvakov in o drugih stvareh.

Je povedal kaj o tem, kaj se z njim dogaja v Atleticu?

O tem se niti ni treba pogovarjati, saj vidimo, kako mu gre iz tekme v tekmo. Je eden najboljših vratarjev na svetu.

Selektor Katanec je po zadnji tekmi reprezentance dejal, da bi maja na tekmi proti Švedski rad videl igralce, ki hitreje tečejo in so telesno bolje pripravljeni. Ste igralci dobili kakšne posebne napotke za obdobje med koncem državnih prvenstev in začetkom reprezentančnih priprav konec maja?

Pred zadnjimi tekmami reprezentance je bilo težko, saj se ne vidimo dva ali tri mesece, poleg tega so prišli tudi novi igralci, zato se po dveh treningih nismo mogli uigrati. Pred tekmo z Makedonijo smo imeli en trening. Vse je bilo v redu, ker smo takrat zmagali, vendar moramo vaditi nekatere stvari, na katere nas je opozoril selektor. Gotovo bomo imeli nekakšen program, ker se sezona konča 15. maja, tekmo pa imamo 30. maja.

Za zdaj nimate nobenih posebnih navodil?

Za zdaj še ne.

Obeta se prenova zvezne vrste, kakšna bo vaša vloga v zvezni vrsti reprezentance?

Trener mi govori, kaj naj počnem, vendar je v klubu drugače kakor v reprezentanci. In vedno je težko igrati, če ne zbereš dovolj minut igre. Toda v zadnjih dveh tekmah za reprezentanco sem pridobil dovolj minut igre in zanesljivost, tako da bomo videli, kaj bo. Ko bom dobil priložnost, moram dati vse od sebe in to je vse. Imamo nove dobre igralce, ki so pokazali, da zmorejo igrati, selektor pa je tisti, ki bo izbiral in dodeljeval naloge. Vsi smo tu zato, da pomagamo.

Veliko mladih igralcev je pred tem igralo za mlado reprezentanco U-21. Kako prenašajo breme igranja za prvo selekcijo?

Zelo dobro so se vključili v moštvo. Zajc in Vrhovec, ki sta nastopila, sta igrala zelo dobro in pokazala, da sta prihodnost.

Kaj lahko pričakujemo proti Švedski?

Vsaka reprezentančna tekma je težka. Danes ni več slabih ekip in nikoli ni lahko igrati, zlasti takrat, kadar ne igraš skupaj dolgo časa ter kadar ni treningov in časa, da bi se uigrali. Švedska ima dobro moštvo, vendar bomo dali vse od sebe, da jo premagamo.

Do konca španskega prvenstva so ostala štiri kola. Kdo je favorit za osvojitev naslova prvaka, glede na to, da imata Barcelona in Atletico po 79 točk, Real Madrid pa 78?

Barça ni ravno v najboljši formi, vendar je to kljub vsemu Barcelona. Zdaj se lahko posveti samo prvenstvu, Atletico in Real Madrid pa morata igrati še v ligi prvakov, v kateri sta v polfinalu in morata razmišljati tudi o tem. Vendar bo vse do konca zelo zanimivo.

Proti kateremu moštvu vam je bilo osebno najtežje igrati?

Če povem iskreno, proti Barceloni. Je najkakovostnejša. Toda tu sta seveda še Real Madrid in Atletico.