Kroos zasenčil tudi Xavija in Iniesto

Nogometna liga prvakov: Bayern ruši rekord za rekordom, hvalospevi za vzhodnonemškega nogometaša.

Objavljeno
21. februar 2014 08.13
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Po le štirih tekmah osmine finala lige prvakov se že zdi, da bodo favoriti zlahka preskočili prve ovire na poti do četrtfinala. Barcelona, PSG in Bayern so igraje opravili s svojimi tekmeci, najbolj rušilno moč pa je pokazal evropski prvak Bayern. Na štadionu Arsenala je posebej izstopal 24-letni Toni Kroos.

Večina nogometnih privržencev je pričakovala, da bo v angleško-nemškem derbiju opozoril nase Mesut Özil, toda najdražji nakup v zgodovini Arsenala je odpovedal kot nekdanji wartburg. Po zgrešeni enajstmetrovki se je popolnoma izgubil na igrišču. »Še dvajset minut pozneje sem opazil, da zmajuje z glavo,« je navrgel trener Arsene Wenger. Francoz najbrž ne bi smel pustiti Özilu, da izvaja najstrožjo kazen. Ne le zato, ker je bil prekršek storjen nad njim. Bolj sporočilen je bil podatek, da je moral premagati Manuela Neuerja, nekoč someščana v Gelsenkirchnu, kjer sta obiskovala isto šolo, igrala za iste mlajše selekcije in zrasla v istem klubu Schalkeju. »Vedel sem, da ga moram le počakati,« je priznal Neuer, nemški selektor Jogi Löw pa je le dodal: »Ko sem videl, da bo izvajalec Mesut, ki ga Manuel pozna tudi iz 'elfa', sem že poznal razplet dvoboja.«

In tako je namesto Özila zablestel njegov reprezentančni soigralec – Toni Kroos. O fantu, ki se je rodil v vzhodnonemškem mestecu Greifswald le tri mesece po koncu vladavine Ericha Honeckerja, so govorili s presežniki najuglednejši nemški in drugi strokovnjaki. Le kako ne bi, ko pa številke povedo več kot karkoli drugega: v zadnjih 30 minutah tekme je Kroos (81) nanizal dvakrat več podaj kot vsi Arsenalovi igralci skupaj (39). Še več, Kroos je postavil nov rekord te sezone lige prvakov v številu uspešno oddanih žog na eni tekmi (147). Te številke niso dosegli niti sveti trije kralji tiki-taka igre Xavi, Iniesta in Busquets. In ne nazadnje, prav Kroos je načel Arsenalovo mrežo s sijajnim strelom z desne strani roba kazenskega prostora, ko si je izmenjal dvojno podajo s poveljnikom bavarskega stroja Philippom Lahmom. Kroos je tedaj zabil 100. Bayernov gol v sezoni.

»Saj ni skrivnosti – s slehernim strelom želiš premagati vratarja, nikdar ne želiš zgrešiti vrat. Brez pomoči Lahma mi ne bi šlo. Saj ste videli, da je najprej igral na boku, nato v zvezni vrsti, povsod ga je bilo polno. Ja, za nas je eden od ključnih adutov,« ni želel uživati v slavi Kroos. Trener Pep Guardiola je resda menil drugače: »Če želiš igrati dobro, moraš imeti žogo v svojih nogah. Nimamo igralcev za nasprotne napade in jih niti ne iščemo. Mi smo napadalci, zato obožujemo žogo. Le v prvih 15 minutah, ko je nismo imeli, smo zašli v težave. Prav zato cenim igralce, ki želijo igrati, držati žogo, z njo priti do tekmečevih vrat. Toni Kroos je že eden takšnih, za nameček ima odličen občutek za strel. V Londonu je igral fantastično.«

Bayern je dosegel še en rekord lige prvakov: igralci so si podajali žogo s 95-odstotno natančnostjo. To jih je pripeljalo do jubilejne 50. zaporedne uradne tekme, na kateri so zabili najmanj gol, niz pa so januarja »prekinili« le Kevin Kampl in soigralci na prijateljski tekmi v Salzburgu (3:0). Ni čudno, da je vodstvo ponudilo podaljšanje pogodbe Kroosu (zdajšnja velja do 2015) že med poletom z Gatwicka proti Münchnu. Toni je namreč razigran – mlajši brat Felix igra za Werder –, nahaja se v načrtih selektorja Löwa v Braziliji (»Način, kako Toni deli žoge, je neverjeten!«), nanj pa je vrgel oko David Moyes, ki išče rešitev za zarjaveli Manchester United. Škot želi prototip sodobnega ofenzivnega vezista, takšnega, kot je oče polletnega Leona Toni Kroos, čigar odškodnina bi presegla – če bi se Bavarci presenetljivo odločili za prodajo – 50 milijonov evrov.