Kvalifikacije SP 2014: Matavž priboril Sloveniji zmago z grenkim priokusom

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za SP 2014 v Ljudskem vrtu z 2:1 (1:0) premagala Ciper.

Objavljeno
12. oktober 2012 19.42
Posodobljeno
12. oktober 2012 19.42
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je nocoj v Ljudskem vrtu v tretji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 z 2:1 (1:0) premagala Ciper. Oba gola za Slovenijo je dosegel Tim Matavž.

Mladi Primorec je bil natančen v 38. in 61. minuti. Slovenija je tedaj že trdno držala niti v svojih rokah, nato pa v zadnjih minutah vseeno trepetala za zmago. Grenak priokus je zmagi dodal tudi rdeč karton Boštjana Cesarja, ki tako ne bo smel igrati na torkovi tekmi z Albanijo.

Matavž poskrbel za olajšanje

Selektor Slaviša Stojanović je pred tekmo v reprezentanco vpoklical štiri novince. V zvezni vrsti so slovenski nogometni navdušenci in strokovnjaki pričakovali vsaj enega novopečenega reprezentanta Gorana Cvijanovića ali Kevina Kampla, a je v začetno postavo v napad uvrstil »preverjenega« Tima Matavža in Zlatka Dedića. V vrata se je po poškodbi vrnil kapetan Samir Handanović.

Slovenski nogometaši se pod pritiskom pomembne tekme v začetnih minutah niso razigrali, nato pa vendarle prevzeli pobudo. Vseeno jim ni uspelo, da bi resno ogrozili nasprotnika. Še najbolj nevarno je bilo v 27. minuti, ko je po kotu z glavo poskusil Tim Matavž, a nenatančno, tako kot tri minute pozneje Marko Šuler, ki je po prostem strelu Iličića z razdalje dveh metrov uspel žogo preusmeriti stran od gola.

Po številnih poskusih pa se je v 38. minuti vendarle zatresla mreža. Za vodstvo z 1:0 je poskrbel Matavž, ki je odlično zaključil akcijo Dedića in z levico matiral Tasosa Kissasa. V prvem polčasu je z razdalje poskusil še Iličić, a je bil ciprski vratar na mestu.

Primorec priboril tudi drugi gol

V drugem polčasu se je z lepim prodorom izkazal Kirm, pred vrati ni bilo nikogar, ki bi zaključil napad. Za nekaj nemira je v slovenski reprezentanci je poskrbel Constantino, ki je zapretil po napaki Šulerja, a se ni znašel pred praznimi vrati, ki jih je pred tem zapustil Handanović.

Vodstvo Slovenije je nato v 61. minuti naraslo na 2:0, znova pa se je med strelce vpisal Matavž. Tokrat mu je žogo z glavo dostavil Cesar, napadalec nizozemskega moštva PSV pa je še drugič premagal Kissasa.

Stojanović je v igro namesto Dedića poslal mladega Kampla, ki je dobro kombiniral z Matavžem. Slednji je poskusil z glavo, a je akcijo za njegov »hat-trick« ustavil Kissas. Kampl se je za tem izkazal še z lepo podajo do Iličića, ki pa je meril previsoko.

Priložnosti so se še naprej vrstile, slovenski nogometaši so zanesljivo pluli proti zmagi, a Ciprčani so v 82. minuti poskrbeli za streznitev. Rezervist Aloneftis je po hitri samostojni akciji sprožil z 20 metrov in premagal Handanovića.

V zadnjih minutah so Slovenci nato še trepetali za zmago, po drugem rumenem kartonu je namreč moral z igrišča Boštjan Cesar, ki bo tako manjkal na tekmi z Albanijo. Ciprčani pa so si priigrali še eno nevarno priložnost za izenačenje. A je kapetan preprečil razočaranje in zagotovil Sloveniji prve tri točke v kvalifikacijah.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E:

Slovenija - Ciper 2:1 (1:0)

*Stadion Ljudski vrt, gledalcev 7988, sodniki: Kruzliak, Sluk, Weiss (vsi Slovaška).
* Strelca: 1:0 Matavž (38.), 2:0 Matavž (61.), 2:1 Aloneftis (82.).
* Slovenija: S. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Iličić (od 83. Cvijanović), Kirm, Kurtić, Radosavljević (od 90. Maroh), Dedić (od 68. Kampl), Matavž.
* Ciper: Kissas, Dobrašinović, Charalambous, Sielis, Charalambides, Charalampous, Christou, Maragkos (od 46. Artymatas), Christofi, Demetriou, Constantinou. (od 64. Efrem).
* Rumeni kartoni: Cesar; Sielis, Maragkos.
* Rdeč karton: Cesar (89.).

Albanija - Islandija 1:2 (1:1)

Cani 29.; Bjarnason 19., Sigurdsson 81.

Švica - Norveška 1:1 (0:0)

Gavranović 79.; Hangeland 81.

 

Lestvica:

1. Švica     3 2 1 0 5:1 7

2. Islandija 3 2 0 1 4:2 6

3. Norveška  3 1 1 1 3:4 4

4. Albanija  3 1 0 2 4:5 3

5. Slovenija 3 1 0 2 3:5 3

6. Ciper     3 1 0 2 3:5 3