Slovenci šele v drugem polčasu strli odpor San Marina

Po najslabšem prvem polčasu v tem ciklusu so slovenski nogometaši kvalifikacije za euro 2016 zapečatili z zmago z 2:0.

Objavljeno
12. oktober 2015 17.11
Posodobljeno
12. oktober 2015 19.45
Nogomet
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Serravalle - Slovenska nogometna reprezentanca je tekmovalni ciklus v kvalifikacijski skupini E za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Franciji končala s pričakovano zmago. A do nje se je dokopala dosti težje, kot so v našem taboru pričakovali, San Marino je pred manj kot 800 domačimi navijači pokleknil zgolj z 0:2. Še precej bolje je gostiteljem kazalo po prvem polčasu, v katerem so Slovenci delovali dokaj nebogljeno in ne le, da niso zatresli tekmečeve mreže, niti do konkretne priložnosti niso prišli!

Med glavnim odmorom je selektor Srečko Katanec prevetril in osvežil ekipo, na teren pa poslal aduta iz rokava Tima Matavža in Nejca Pečnika, ki sta precej poživila igro in popravila klavrno moštveno statistiko iz prvih 45 minut. Domača mreža se je vendarle dvakrat zatresla, obakrat po podobnem scenariju: po lepi podaji z leve zadetek z glavo. Za prvega je poskrbel kar kapetan Boštjan Cesar, za drugega pa rezervist Pečnik. Slovenci so torej kvalifikacijski ciklus končali s petimi zmagami, štirimi porazi in enim neodločenim izidom, kar je zadostovalo za končno tretje mesto in novembrske dodatne kvalifikacije.

 

PRVI POLČAS

V primerjavi s petkovim dvobojem z Litvo je selektor Srečko Katanec nekoliko prevetril začetno enajsterico in na igrišče poslal nekaj svežih moči. Tako je Miral Samardžić zamenjal Branka Ilića, Andraž Kirm je vskočil namesto Dejana Lazarevića, med vratnicami pa ni stal Samir Handanović, temveč Jan Oblak. Selektor sicer ni mogel računati na obolelega Kevina Kampla in Zlatana Ljubijankića, ki čuti bolečino v kolenu. Domači selektor Pierangelo Manzaroli je uvodoma na razmočenem terenu priložnost ponudil kar petim branilcem.

Že uvodne minute so kajpak nakazale pričakovan potek dvoboja: gostitelji so se zaprli in branili z vsemi možmi na igrišču, Slovenci pa so iskali luknje. V osmi minuti prvi aplavz s tribun, na katerih se je zbralo natanko 781 nogometnih privržencev, tudi skoraj dvestoterica slovenskih: prvi strel na tekmi je namreč sprožil Alex Gasperoni, vendar pa ni zadosti dobro naravnal merilnih naprav na nogi. Na drugi strani je v 13. minuti po igri z roko s prostega strela vrnil Kirm, a je njegov poskus romal v višave.

Gostje skozi zgoščeno obrambo nikakor niso prišli do obetavnejše priložnosti, kaznoval pa bi jih lahko domači kapetan Andy Selva, ki je po dvakrat odbiti žogi ustrelil tik mimo leve vratnice. Ni veliko manjkalo, pa bi bil San Marino celo senzacionalno v vodstvu. Minilo je pol ure, Manzarolijeva četa pa je še naprej uspešno nevtralizirala vse nasprotnikove poskuse. Za nameček si je Josip Iličić povsem po nepotrebnem v 34. minuti privoščil prekršek za rumeni karton.

Še več, prvi strel v okvir vrat je v 36. minuti zmogel strelec edinega gola San Marina v tem kvalifikacijskem ciklusu Matteo Vitaioli, ki pa je nastreljal Oblaka. Slovenci so si le težko priznali, da je bil na papirju nekaj razredov slabši tekmec večino prvega polčasa celo nevarnejši na igrišču. Jasmin Kurtić bi lahko v 37. minuti izvlekel precej več, kot je z zelo nenatančnim strelom pod oblake. Naši fantje sploh še niso ogreli dlani domačega čuvaja mreže Alda Simoncinija (v igri je bil tudi njegov brat dvojček Davide).

V končnici prvega polčasa so slovenski nogometaši vendarle pokazali nekaj več agilnosti, vendar se kaj resnega iz tega ni izcimilo. Za njimi je bil najslabši polčas ne le v teh kvalifikacijah, temveč v zadnjih nekaj letih. Slovenci si niso priigrali niti ene priložnosti, edini strel v okvir vrat pa je šele v 42. minuti sprožil Iličić. San Marino je bil do glavnega odmora vsaj enakovreden tekmec, naši fantje pa v dvoboju, ki ni odločal o ničemer, vsaj v prvem polčasu niso pokazali niti kančka volje in želje. Katančeva napoved, da bo tekma težka, je pridobivala težo.

DRUGI POLČAS

Verjetno je selektor Katanec med glavnim odmorom v garderobi pošteno povzdignil glas, ritem igre pa je skušal ob začetku drugega polčasa vendarle dvigniti z dvema menjavama. Z igrišča je potegnil Josipa Iličića in povsem neopaznega Roberta Berića, priložnost sta dobila Nejc Pečnik in Tim Matavž. Ravno Pečnik se je po hitrem postopku vendarle znašel v resnejši priložnosti, podajo Valterja Birse s prostega strela je preusmeril z glavo, vendar za las mimo vrat.

Tudi drugi svež obraz Matavž se je znašel v priložnosti v 50. minuti, ko je udaril s prve, a je njegov poskus Simoncini ubranil. Če drugega ne, je začetek drugega polčasa nakazoval drugačen pristop Slovencev, ki bi si v primeru oddanih točk privoščili podobno hud spodrsljaj kot ob prelomu tisočletja, ko v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo niso znali streti odpora Ferskih otokov (2:2). In res, živahnejša igra je hitro obrodila sadove, domača mreža se je vendarle zatresla v 54. minuti.

Tedaj je s kota podal Kirm, ki je v kazenskem prostoru našel povsem samega in nepokritega kapetana Boštjana Cesarja, ki mu z glavo iz bližine ni bilo težko žoge poslati za hrbet nemočnega Alda Simoncinija. Za izkušenega branilca je bil to osmi gol v 87. nastopu v majici z državnim grbom. Gostiteljem je opazno začelo zmanjkovati moči, podaje na pamet so vse številčneje letele v prazno, ni bilo več samoumevno, da se bo selektorju Manzaroliju uresničila želja po manj kot štirih prejetih zadetkih.

Selektor Katanec je v igro poslal še zadnjo svežo moč, Dejan Lazarević, ki je bil v petkovem obračunu z Litvo v začetni enajsterici, je nadomestil podajalca pri prvem golu Kirma. Tudi domači selektor Manzaroli se je v kratkem času odločil za dve menjavi, med drugim je moral pravočasno pod prho Andy Selva, ki je - kot je napovedal sam - še zadnjič nosil kapetanski trak, ob odhodu z igrišča pa je bil videti zelo jezen na selektorja, ki mu ni dovolil igrati do konca.

Stvari so se počasi začele postavljati na svoje mesto, v 74. minuti se je namreč domača mreža še drugič zatresla. Z leve je ostro podal Bojan Jokić, ki je našel dobro postavljenega Pečnika, ta pa je z glavo matiral Simoncinija. Če drugega ne, je Katanec zadel vsaj z menjavami, saj je bil Korošec po prihodu na igrišče med najživahnejšimi Slovenci. Ob koncu 82. minute je želel Lazarević kar sam, nekoliko sebično, zapečatiti lep solo prodor, a mu je vratar gostiteljev dobro zaprl kot in priložnost je splavala po vodi.

Do konca dvoboja se rezultat ni več spremenil, San Marino je še tretjič v teh kvalifikacijah izgubil z 0:2, Slovenija pa je petič ohranila mrežo nedotaknjeno. V drugem polčasu je Katančeva vrsta na pravo mesto postavila tudi statistiko, ki naposled izgleda precej bolj spodobno kot med glavnim odmorom: streli v okvir vrat 6:1, koti 12:4, posest žoge 66 %:34 %, podaje 464:172. Zanimivo pa je bilo, da se niso gostitelji v celotnem obračunu niti enkrat ujeli v prepovedani položaj.

 

SAN MARINO : SLOVENIJA 0:2 (0:0)

Strelca: 0:1 - Cesar (Kirm, 54.), 0:2 - Pečnik (Jokić, 74.).

San Marino: A. Simoncini, C. Valentini, Brolli, D. Simoncini (od 73. Della Valle), Battistini, Palazzi, Chiaruzzi, A. Gasperoni, M. Vitaioli (od 90. Mazza), Hirsch, Selva (kapetan; od 71. D. Rinaldi).

Slovenija: Oblak, Samardžić, Cesar (kapetan), Jokić, Struna, Kurtić, Birsa, Kirm (od 70. Lazarević), Krhin, Iličić (od 46. Pečnik), Berić (od 46. Berić).