Kvalifikacije za ligo prvakov: Deila ne ve več, kako je izgubiti

Danes (20.45) druga polovica tekem zadnjega kola kvalifikacij za ligo prvakov. Zanimivo bo v Valencii, ki gosti Monaco.

Objavljeno
19. avgust 2015 14.27
FBL-FRA-LIGUE1-MONACO-LILLE
A. G., Delo.si
A. G., Delo.si

Ljubljana - Danes (20.45) bo na sporedu druga polovica prvih tekem zadnjega kola kvalifikacij za nogometno ligo prvakov. Zanimivo bo v Valencii, ki gosti Monaco.

Valencia - Monaco

Za Valencio je nekaj vročih poletnih tednov, v katerih je del navijačev javno izkazal nestrinjanje z načinom vodenja singapurskega šefa kluba Petra Lina, poleg tega je eden izmed ključnih gradnikov lanske ekipe Nicolas Otamendi v zaključni fazi prestopa v Manchester City in zato ni v kadru za tekmo sezone.

Trener Nuno Espirito je kljub temu prepričan, da osredotočenost ekipe ne trpi in je zasedba skrajno motivirana pred prihodom kakovostnega nasprotnika: »Gre za ambiciozni ekipi z zelo jasnim ciljem. Spoštujemo ekipo Monaca, toda naša želja je večja kot spoštovanje. Tudi štadion bo poln, zato bodo moji igralci zagotovo pokazali vse, kar znajo.« Netopirji bodo nastopili brez poškodovanega prvega vratarja Diega Alvesa, zato bo svoj debi doživel Avstralec Mat Ryan, po odhodu Otamendija bo zadnjo vrsto zakrpal branilec Ruben Vezo.

Leonardo Jardim na klopi Monaca ima precej več skrbi zaradi zdesetkane obrambe – Juao Mutinho in Layvin Kurzawa imata poškodovan gleženj, nadomestiti ju ne bo mogel niti Aymen Abdennour. Ricardo Carvalho je prepičan, da bo Valencia na Mestalli zagotovo napadala, zato je ključ do končnega uspeha ravno zbranost obrambe: »Težko je igrati na tem štadionu, saj iz gostiteljev vedno izvleče fenomenalne predstave. Moramo biti stoodstotni in izkoristiti priložnosti, ki se bodo ponudile. Verjamem, da imamo, kar je potrebno za končni uspeh.«

Monaco stavi na dejstvo, da je že nekaj časa v pogonu, saj je v prejšnjem kvalifikacijskem kolu že odpihnil Young Boys (skupno 7:1) in odigral dve koli francoskega prvenstva, medtem ko bo to prva resna tekma Valencie, ki v zadnjih prijateljskih dvobojih ni delovala suvereno.

Celtic - Malmö

Celtic je odločen, da ne ponovi lanskega senzacionalnega spodrsljaja na zadnji stopnici kvalifikacij za ligo prvakov, ko ga je odpravil Maribor. Ronny Deila je samozavesten in pravi, da se ne spomni več, kdaj je njegov klub nazadnje izgubil. Res so njegovi varovanci na zadnjih 25 tekmah pokleknili le enkrat, toda danes jih čaka resen preizkus. »Od prvega dne, ko sem prišel v klub, trdim, da je liga prvakov naš cilj, in sedaj smo dve tekmi oddaljeni od tega. Trdim tudi, da imamo ekipo s kakovostjo za med evropsko elito, toda če Malmöja ne bomo vzeli skrajno resno, potem tja ne sodimo,« je bil jasen Norvežan.

Njegov sonarodnjak pri Malmöju Åge Hareide se naslanja na tvorce lanskega uspeha ob uvrstitvi v najprestižnejše evropsko klubsko tekmovanje: »Obdržali smo samo tri igralce iz minule sezone, zato je ostalim potrebno razložiti, da ta tekma ni nič takega, česar bi se morali bati. Kapetan Markus Rosenberg, ki ima veliko spoštovanje v ekipi, lahko pove mlajšim igralcem, da se je samo potrebno držati dogovorjene taktike in da mora vsak zbrano opraviti svojo nalogo.« Gledalci na Celtic Parku bodo na igrišču zagledali znan obraz, saj bo v zvezni vrsti Malmöja nastopil Jo Inge Berget, ki je lani pol sezone prebil pri zeleno-belih.

Vse današnje tekme (20.45)

Basel - Maccabi Tel Aviv

Valencia - Monaco

Celtic - Malmö

Skënderbeu - Dinamo Zagreb

Rapid Wien - Šahtar Doneck