Kvalifikacije za ligo prvakov: Berić z Rapidom v zaostanku

Slovenski reprezentant Robert Berić je na prvi tekmi 4. kola kvalifikacij z Rapidom izgubil proti Šahtarju z 0:1.

Objavljeno
19. avgust 2015 19.43
Posodobljeno
19. avgust 2015 20.45
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Drugi del prvih obračunov odločilnega kola kvalifikacij za preboj v ligo prvakov je prinesel tudi nastop slovenskega reprezentanta Roberta Berića, ki navdušuje v dresu dunajskega Rapida. Krčan, ki je bil eden ključnih členov pri senzaciji nad Ajaxom na prejšnji kvalifikacijski stopnički, se tokrat ni mogel veseliti, Dunajčani so na domači tekmi proti Šahtarju iz Donjecka pokleknili z 0:1.

Berić je v začetnih minutah sicer pozornost zbudil z ostrim prekrškom nad Aleksandrom Kučerjem. S komolcem ga je udaril v glavo, nogometaša Šahtarja je okrvavljenega morala oskrbeti zdravniška služba, slovenski nogometaš pa je prejel rumeni karton. Dunajčani so sicer imeli v prvem polčasu kar nekaj lepih priložnosti, eno najnevarnejših pa je v 42. minuti zapravil Florian Kainz, ob čemer se je z mojstrsko obrambo izkazal tudi vratar Andrij Pjatov. Hitro za tem je tudi sledila »kazen« na drugi strani, ukrajinsko moštvo je zabilo za 1:0, podal je Jaroslav Rakitski, zadel pa Brazilec Marlos. Tudi v drugem polčasu tekme, ki jo je spremljal močan dež, so bili Dunajčani nekajkrat zelo nevarni, a poti do gola niso našli. Berić je z zelenice odšel v 89. minuti.

Zanimiv je bil tudi obračun na Mestalli, Valencia je s kar 3:1 premagala Monaco. Mrežo francoskega bogataša je že v četrti minuti načel Rodrigo in zabil tudi edini gol v prvem polčasu. Na začetku drugega se je obetalo napeto nadaljevanje, saj je Monaco v 49. minuti izenačil z golom hrvaškega nogometaša Maria Pašalića. A je že po desetih minutah za novo vodstvo poskrbel kapetan Daniel Parejo, delo pa je v 86. minuti dokončal Alžirec Sofiane Feghouli.

Celtic je bil odločen, da ne bo ponovil lanskega spodrsljaja, ko ga je izločil Maribor, na poti mu je tokrat stal Malmö. Kazalo je na prepričljivo zmago, na koncu pa je švedsko moštvo vendarle dvakrat zadelo in po drami v sodnikovem podaljšku iztržilo izid 3:2. Dvakrat je za Malmö zadel Jo Inge Berget, za Celtic je bil prav tako dvakrat uspešen Leigh Griffith, tretji gol je za Škote prispeval Nir Bitton.

V izdihljajih tekme so končni izid postavili tudi nogometaši zagrebškega Dinama, ki so imeli v žrebu parov odločilnega kvalifikacijskega kola največ sreče. Vseeno je albanski Skënderbeu po prvem polčasu vodil 1:0 po golu Blendija Shkëmbija. V 60. minuti je za izenačenje poskrbel El Arabi Hilal Soudani, pravi evrogol pa je v sodnikovem podaljšku zabil Josip Pivarić in priboril pomembno prednost pred povratno tekmo v Zagrebu.

Tudi na tekmi v Baslu je zadnji gol padel v sodnikovem podaljšku. Maccabi je izenačil na 2:2, potem ko je z glavo visoko podajo prestregel glavni junak Eran Zahavi, ki je tudi zadel oba gola za goste. Basel je v 31. minuti zaostajal, a nato osem minut pozneje izenačil po 11-metrovki, ki jo je uspešno izvedel Matias Delgado. Dve minuti pred koncem rednega dela in zadetku Breela Embola se je že zdelo, da bodo Švicarji prišli do zmage, a je v šesti minuti dodatka še enkrat udaril Zahavi.

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. kolo, prve tekme:

Rapid Wien : Šahtar Donjeck 0:1 (0:1)

Marlos 44.

Valencia : Monaco 3:1 (1:0)

Rodrigo 4., Parejo 59., Feghouli 86.; Pašalić 49.

Basel : Maccabi Tel Aviv 2:2 (1:1)

Delgado 39./11-m, Embolo 88.; Zahavi 31., 90.

Celtic : Malmö 3:2 (2:0)

Griffiths 3., 61., Bitton 10.; Berget 52., 90.

Skënderbeu : Dinamo Zagreb 1:2 (1:0)

Shkëmbi 37.; Soudani 66., Pivarić 90.

Odigrano v torek:

Astana : Apoel Nikozija 1:0 (1:0)
(Branko Ilič je za Astano odigral celo tekmo)

Bate Borisov : Partizan 1:0 (0:0)
(Gregor Balažic je za Partizan odigral celo tekmo)

Lazio : Bayer Leverkusen 1:0 (0:0)

Manchester United : Brugge 3:1 (2:1)

Sporting Lizbona : CSKA Moskva 2:1 (1:1)
(Ažbe Jug ni bil v postavi za Sporting)