Po sanjskem začetku so si vijolični pustili odprta vrata (VIDEO) 

Mariborski nogometaši so vodili že v 10. minuti po zaslugi Tavaresa, Hapoel je zrežiral zasuk že do odhoda na odmor.

Objavljeno
16. avgust 2017 17.51
Posodobljeno
16. avgust 2017 20.15
tre*nogomet
J. P.
J. P.

Beersheba - Nogometaši Maribora po prvem dvoboju zadnjega kola kvalifikacij za skupinski del lige prvakov ostajajo v igri za sanjsko napredovanje, saj se z gostovanja pri Hapoelu Be'er Shevi vračajo z aktivnim izidom. Izgubili so z 1:2, kar je bil že izid prvega polčasa, vendar pa so uvodne minute obetale še boljšo popotnico pred povratnim dvobojem prihodnji torek v Ljudskem vrtu. Po zaslugi Marcosa Tavaresa, ki je vnovič dokazal, da je zares mojster velikih tekem, so gostje že v deseti minuti vodili, a je bilo njihovo rajanje kratkotrajno, že dve minuti pozneje sta bili zasedbi poravnani. Zadel je najboljši mož na igrišču Anthony Nwakaeme, do zmage pa se je Hapoel dokopal v sodnikovem dodatku prvega polčasa z bele točke.

»Fantje so svoj posel dobro oddelali, dobro so tekli v težkem, soparnem vremenu in proti nasprotnikom, ki imajo v svojih vrstah res kakovostnega moža. Vedeli smo, da je Nwakaeme njihova močna točka, na to smo se pripravili in vse nevarne situacije z izjemo ene dobro rešili. Imel sem občutek, da so tekmeci v drugem polčasu padli v ritmu. Bili so resda nevarni iz polprotinapadov, vendar so moji fantje igrali dobro, imeli pobudo, želeli doseči še drugi gol, ni jim uspelo, a imamo aktiven izid. Dvoboj je dobra popotnica za Ljudski vrt, z rezultatom resda nismo povsem zadovoljni, toda glavno je, imamo možnosti za napredovanje, in to ne majhnih,« je strnil vtise mariborski trener Darko Milanič

POTEK PRVEGA POLČASA

Trener Maribora Darko Milanič se je odločil za postavitev 4-2-3-1, ki je odlično delovala v pripravljalnem obdobju. Vloga edinega napadalca je pripadla kapetanu in najboljšemu strelcu vijoličnih v kvalifikacijah Marcosu Tavaresu, medtem ko sta Luka Zahović in Jasmin Mešanović na svojo priložnost prežala s klopi. V že tako pregretem ozračju v Beershebi so za peklensko vzdušje poskrbele še nabito polne tribune štadiona Toto Turner, na katerih se je gnetlo več kot 15.000 glasnih gledalcev. 

Gostitelji so uvodoma vzeli žogo v svojo posest, toda prvi so zadeli Mariborčani, in to že v deseti minuti. Nesporazum in popolno zmedo v Hapoelovi obrambi je mojstrsko izkoristil Tavares, ki se je mukoma dokopal do žoge in sam stekel proti nasprotnikovim vratom, obšel še zadnjo oviro na poti, Guya Haimova, in žogo mojstrsko pospravil v mrežo. To je bil že jubilejni 25. evropski zadetek 33-letnega ostrostrelca. Tribune so onemele, vendar pa štajersko veselje ni trajalo dolgo.

 

Pravzaprav le dve minuti. Izraelski predložek v kazenski prostor je z glavo odbil povratnik v moštvo iz Ljudskega vrta Martin Milec, toda le na športni čevelj iznajdljivega 28-letnega nigerijskega napadalca Anthonyja Nwakaemeja, ki ni pomišljal, temveč zelo natančno sprožil iz prve in razparal desni zgornji kot vrat nemočnega Jasmina Handanovića. Eksplozija navdušenja na štadionu ob četrtem golu Nwakaemeja v tem kvalifikacijskem ciklusu!

To je bila napoved živahnega nadaljevanja, v katerem sta udarca skupila Handanović in Blaž Vrhovec, a sta jo oba k sreči odnesla brez poškodb in bila hitro spet na nogah. Mariborčani so čakali na protinapade in iz enega od njih tudi pokazali zobe, vendar pa se je v 40. minuti po obetavnem in močnem poskusu Dina Hotića z razdalje izkazal Haimov z refleksno obrambo in žogo odbil nazaj v polje. Največja statistična razlika v prvem polčasu je bila v kotih (5:0), vendar pa gostitelji priložnosti iz prekinitev niso izkoristili.

V triminutnem sodnikovem dodatku pa se je rezultat spet spremenil. Prodirajočega Maorja Meliksona je ravno na robu kazenskega prostora izza hrbta zrušil Vrhovec, švedski sodnik Jonas Nilsson pa ni pretirano pomišljal, temveč je pokazal na belo točko. Piščalka mnogih drugih delilcev pravice bi v tem primeru ostala nema. Najstrožjo kazen je tvegano, toda učinkovito - z neubranljivim strelom tik pod prečko - izvedel branilec Shir Tzedek in poskrbel, da so domači na glavni odmor odšli s prednostjo. 

POTEK DRUGEGA POLČASA

Drugi polčas so domači (v začetni enajsterici je mesto našel tudi nekdanji nogometaš ptujske Drave, Nigerijec John Ogu), enako kot prvega, začeli agilneje in podjetneje, terensko premoč pa bi lahko kronali v 50. minuti. V lepi priložnosti se je znašel kapetan Melikson, a so jo gostje dobro odnesli, žoga je Handanoviću že ušla med nogami, a jo je le zaustavil pred golovo črto. Trener Darko Milanič in njegovi varovanci so si pošteno oddahnili. Na drugi strani je z roba kazenskega prostora sprožil Vrhovec, a ni imel naravnanih merilnih naprav na nogi.

Mariborčani so počasi prevzemali pobudo in bili več pri žogi, domači trener je želel igro poživiti s prvo menjavo, Mohammada Ghadirja je nadomestila poletna okrepitev, nekdanji napadalec Nürnberga, Čeh Tomaš Pekhart. Milanič je na prvo prevetritev začetne enajsterice počakal do 71. minute, ko je okrepil napad z mladeničem Luko Zahovićem, ki je dobil priložnost namesto Dina Hotića, ki ga je zmanjkalo. Le nekaj trenutkov pozneje je na teren vskočil še Jasmin Mešanović, na klop je odšel strelec prvega zadetka v dvoboju Tavares. 

Vijolični so prvi kot na tekmi izvajali v 76. minuti, a v Hapoelovem kazenskem prostoru ni bilo vroče. Tik pred koncem je na igrišče z rezervne klopi pritekel tudi najbolj zveneč obraz v izraelskem moštvu, nekdanji igralec Barcelone Isaac Cuenca, na mariborski strani pa je kot zadnji priložnost, namesto Vrhovca, dobil Aleks Pihler. V zadnjih izdihljajih obračuna je Melikson podal s kota, z glavo je sprožil Ogu, a ni bil natančen. Takoj zatem je nevarno poskusil še Nwakaeme, Handanović je odbil do Daniela Einbinderja, ki je zadel, toda iz globokega prepovedanega položaja. 

Rezultat, s katerim sta zasedbi odšli že na glavni odmor, je vzdržal tudi do konca. Gostitelji so v zaključku vendarle spet pohodili stopalko za plin, si plemenitili statistiko (52-odstotna posest žoge, priložnosti 16:6, streli v okvir vrat 9:3, koti 6:1, podaje 554:402), še tretjega gola pa niso znali doseči. Milaničeva četa si je tako pred povratnim dvobojem, ki bo prihodnji torek v Ljudskem vrtu, zagotovila aktiven izid in si pustila vrata raja odprta. 

Hapoel - Maribor

HAPOEL BE'ER SHEVA : MARIBOR -:- (2:1)

Strelci: 0:1 - Marcos Tavares (10.), 1:1 - Anthony Nwakaeme (12.), 2:1 - Shir Tzedek (45+2.). 

Hapoel Be'er Sheva (4-3-3): Guy Haimov; Ben Bitton, Loai Taha, Shir Tzedek, Mihaly Korhut; Maharan Radi (od 84. Isaac Cuenca), John Ogu, Daniel Einbinder, Maor Melikson: Mohammad Ghadir (od 65. Tomaš Pekhart), Anthony Nwakaeme. Trener: Barak Bakhar. 

Maribor (4-2-3-1): Jasmin Handanović; Mitja Viler, Marko Šuler, Aleksander Rajčević, Martin Milec; Blaž Vrhovec (od 88. Aleks Pihler), Marwan Kabha; Damjan Bohar, Valon Ahmedi, Dino Hotić (od 71. Luka Zahović); Marcos Tavares (od 74. Jasmin Mešanović). Trener: Darko Milanič.