Le ena Oblakova obramba, a ta čudežna

Naši nogometaši na tujem: reprezentančni vratar Jan Oblak uvodoma ohranil Atleticovo mrežo nedotaknjeno.

Objavljeno
23. avgust 2015 16.23
J. P., šport
J. P., šport

Ljubljana – Prvo dejanje španskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja je slehernemu dvomljivcu dalo vedeti, da slovenski reprezentant Jan Oblak v novi sezoni ne bo zgolj grel klopi pri madridskem Atleticu, temveč ga trener Diego Simeone vidi kot prvega čuvaja mreže. Uvodno nalogo je opravil z odliko in v domačem dvoboju z Las Palmasom ostal nepremagan.

Škofjeločan je moral ob zmagi z 1:0 enkrat samkrat ogreti rokavice, a tedaj je bil na zelo resni preizkušnji. V 73. minuti je namreč s čudežno refleksno obrambo tik ob levi vratnici mojstrsko zaustavil poskus Olive Aythamija Artilesa za izenačenje, čemur sta zaploskala oba trenerja. »Posrečila se mu je navdušujoča obramba,« mu je polaskal 61-letni strokovnjak na klopi Las Palmasa Paco Herrera. S tem si je Oblak bržkone zabetoniral mesto med vratnicami v novi sezoni, čeravno bo imel v skoraj desetletje starejšem Miguelu Angelu Moyi ostro konkurenco.

Slovenski reprezentančni vratar je sicer v dvanajstih dvobojih v la ligi prejel zgolj šest zadetkov, v tem koledarskem letu pa je bil pri obrambah kar 78-odstotno uspešen, s čimer je prekosil tudi Barceloninega Claudia Brava (77 %) in Villarrealovega Sergia Asenja (75 %), a je treba vzeti v zakup, da mu je bilo treba daleč najmanjkrat posredovati, nanizal je namreč 22 obramb, Asenjo – za primerjavo – kar 54.

Po prvi zmagi Atletica v novi ligaški sezoni so španski mediji hiteli zatrjevati, da sta moštvu na štadionu Vicente Calderon tri točke zagotovila prav Oblak in strelec edinega gola, francoski mojster za velike zadetke Antoine Griezmann. Slovita Marca je igro napadalca ovrednotila s šestico, Oblaku pa namenila najvišjo oceno na tekmi – 7, kolikor si je na nasprotni strani prislužil tudi Javi Castellano. »Z veličastno obrambo je ustavil domala nemogoče,« je o Janovi predstavi zapisala Marca, španski Eurosport pa ga je primerjal s Chelseajevim čuvajem mreže Thibautom Courtoisom in dodal, da mladi Gorenjec počasi, toda uspešno koraka po Belgijčevih stopinjah.