»Le sproščeni lahko stremo Olimpijo«

Nekdanji kralj strelcev 1. SNL, nogometaš Gorice Miran Burgić, o jutrišnji tekmi z Olimpijo.

Objavljeno
18. november 2016 00.04
tre*nogomet
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Miran Burgić je nekoč zabijal gole kot za stavo. Njegovega strelskega dosežka iz šampionske sezone 2005/06 (24 golov) nasledniki na seznamu najboljših strelcev 1. SNL še niso ujeli. Enajst sezon pozneje je Goričan znova osrednji napadalec, ki bo v jutrišnjem derbiju 16. kola napadel najboljšo ligaško obrambo.

Gorica je v veliki rezultatski krizi, Olimpija ne navdušuje, a zmaguje. Kako uiti iz krize, je goriška uganka, ki jo je sprožila prav Olimpija v 8. kolu. Nesrečni poraz z 0:1 v Stožicah po sporni enajstmetrovki, s katero so zeleno-beli začeli novo poglavje pod taktirko trenerja Luko Elsnerja, se je spremenil v travmo.

»Ne bom trdil, da je napovedala krizo, toda od takrat naprej nam je šlo vse narobe. Potem smo plačali še davek na tri zaporedne bitke z Mariborom, v katerih smo igrali na visoki ravni, a ostali brez ustrezne nagrade in izgubili moč. Zato smo tam, kjer smo. Sicer še vedno blizu uvrstitve v Evropo, hkrati pa nam tudi zasledovalci dihajo za ovratnik,« je strelec štirih golov v tej sezoni kratko in jedrnato opisal sila slabo dvomesečno obdobje, v katerem je Gorica premagala le Radomlje, s prvega mesta nazadovala na peto in osvojila vsega šest točk.

Burgič in Alen Jogan sta še zadnja aktivna igralca nekoč šampionskega moštva. Na klopi so še trije, od trenerja Mirana Srebrniča do njegovih pomočnikov Andreja Komca in Simona Živca. Zlato obdobje Gorice je zdaj samo lep spomin, realnost je boj za preživetje.

»Težko se bo prebiti višje. Gorica je in bo v obdobju nastajanja moštva, ki bi morda lahko dosegalo vidnejše rezultate. Ne more si več privoščiti, da bi ustvarjala moštvo, gradila šampionsko podobo in enakovredno posegla v boj med Olimpijo in Mariborom. Njena vloga je zdaj takšna, da vzgaja in uveljavlja mlade igralce ter jih prodaja, s čimer si zagotavlja enega od ključnih virov za delovanje – denar,« Burgič ni kaj prida optimist, ko gre za zmagovalno prihodnost še vedno drugega najuspešnejšega kluba v samostojni slovenski ligi.

Reprezentančni odmor je prišel kot naročen, četudi je gostovanje Olimpije po hudem polomu v Domžalah vse prej kot dobrodošlo. Vodilno moštvo bi lahko še podaljšalo klavrn goriški niz, povzročilo še več ran, ali pa zasukalo krivuljo uspehov navzgor.

»Ne smemo se preveč obremenjevati s tem, kaj bi lahko prinesel morebiten neuspeh. Morda smo padli v krizo prav zaradi nepričakovanih zmag v prvem delu, zaradi česar smo si naložili breme. Mislim, da bi se morali vrniti na začetek, ko smo bili neobremenjeni in sproščeni. In slej ko prej se bomo vrnili k zmagam. Morda ne jutri, pač pa v naslednjih tekmah. Navsezadnje se moramo zavedati naših realnih potencialov. Morda smo sposobni toliko, kot kaže uvrstitev na lestvici. Do neke ravni smo prišli, da bi jo presegli, nam manjka še marsikaj,« je razmišljal Burgič in se dotaknil taktične ter značajske podobe moštva. »Ko smo bili pogumni in napadalni, smo prepričljivo izgubljali, ko smo bili previdni in taktično zreli, smo imeli precej smole. Naš slog prilagajamo, pred sezono smo izgubili veliko igralcev, zato smo nekoliko bolj previdni. Vsekakor pa nismo tako slabi, še vedno imamo potencial za 3. ali 4. mesto,« je pred jutrišnjim gostovanjem Olimpije predstavil goriški utrip najizkušenejši Goričan.