Liga prvakov: Bavarci iz Londona z visoko prednostjo

Nogometaši Bayerna so na prvi tekmi osmine finala s 3:1 premagali Arsenal, Porto je bil z 1:0 boljši od Malage.

Objavljeno
19. februar 2013 15.12
Posodobljeno
19. februar 2013 18.45
FBL-EUR-C1-ARSENAL-BAYERN MUNICH
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London, Porto - V nogometni ligi prvakov sta bila drevi na sporedu nova obračuna osmine finala. Londonski Arsenal je na domačem igrišču z 1:3 klonil proti Bayernu, Porto pa je bil boljši od Malage (1:0).

Nogometaši Bayerna so odlično začeli tekmo z Arsenalom in po 21. minutah po zaslugi Tonija Kroosa in Thomasa Müllerja vodili 2:0. Domači so izid znižali v 55. minuti prek Lukasa Podolskega, končni izid pa je v 77. minuti z veliko mero sreče postavil Mario Mandžukić.

Bavarci bodo na povratni tekmi nastopili brez vezista Bastiana Schweinsteigerja, ki je danes kot eden izmed osmih igralcev prejel rumeni karton, vendar je bil samo zanj usoden.

Kroos načel mrežo Arsenala

Arsenal in Bayern sta tekmo začeli v visokem ritmu, prvo priložnost pa so si v tretji minuti priigrali domači. Santi Cazorla je prodrl po desni strani in podal v sredino, tam pa je nevaren predložek prestregel Bastian Schweinsteiger, ki je žogo odbil do svojega vratarja Manuela Neuerja.

Le štiri minute kasneje so gledalci na štadionu Emirates videli prvi gol na tekmi, na žalost navijačev Arsenala v domači mreži. Thomas Müller je z desne strani podal v sredino kazenskega prostora, tam pa je Toni Kroos z odličnim strelom premagal vratarja Wojciecha Szczesnega.

Glavni sodnik, Norvežan Svein Oddvar Moen, je v 15. minuti pokazal prvi rumeni karton, ki ga je za prekršek nad Javijem Martinezom prejel domači kapetan Thomas Vermaelen. Bavarci so imeli na voljo prosti strel, ki ga je izvedel Bastian Schweinsteiger, a je zadel svojega soigralca, tako da je žoga pripadla Arsenalu.

Müller podvojil vodstvo Bayerna

Nogometaši Bayerna, ki so si na začetku dvoboja pripravili več priložnosti za gol, so v 21. minuti zadeli še drugič Po podaji iz kota je z glavo poskusil Daniel Van Buyten, čigar poskus je Szczesny še odbil, a le do Thomasa Müllerja, ki je žogo iz neposredne bližine poslal v mrežo. Domači so bili v prvih 25. minutah v podrejenem položaju, saj niso sprožili niti enega strela proti nasprotnikovim vratom, gostje pet.

Nogometaši Arsenala so po daljšem odbobju neučinkovite igre resneje zapretili v 34. minuti, ko se je v odličnem položaju znašel Per Mertesacker, a je njegov močan strel blokiral Daniel Van Buyten. Dve minuti kasneje si je njegov soigralec Bastian Schweinsteiger prislužil rumeni karton, tako da ne bo mogel igrati na povratni tekmi v Münchnu.

Zadne dejanje prvega polčasa je pripadlo gostom, pri katerih je po podaji Philippa Lahma z glavo poskusil Mario Mandžukić, a žoga po njegovem udarcu zletela mimo leve vratnice Arsenalovega gola.

Podolski zadel iz podarjenega kota

Drugi polčas so bolje začeli Bavarci, ki jim je Mario Madžukić priboril udarec iz kota, iz katerega pa niso ogrozili vrat Arsenala. Ta se je v igro vrnil po desetih minutah nadaljevanja, za kar je imel velike zasluge tudi glavni sodnik. Ta je po strelu Santija Cazorle, ki je zadel soigralca Lukasa Podolskega, dosodil kot v korist Londončanov, ki so svojo priložnost zgrabili z obema rokama. Branilec Vermaelen je podal v kazenski prostor, vratar Neuer je stekel s svoje golove črte, a ni dosegel žoge, kar je kaznoval Podolski in z glavo zadel za 1:2.

Sledila je ofenziva gostov iz Münchna, ki so najprej zapretili v 60. minuti s strelom Riberyja, ki je meril previsoko, tri minute kasneje je z razdalje udaril Kroos, a se je izkazal Szczesny, nato pa je v isti minuti z glavo udaril še Martinez, a je žoga zletela prek vrat. Nogometaši Bayerna so imeli v 68. minuti novo priložnost za povišanje vodstva, vendar je Schweinsteiger s prostega strela žogo poslal prek domačega gola.

Veliko dela za Oddvarja Moena

Glavni sodnik tekme Svein Oddvar Moen je imel na grobi tekmi kar nekaj dela, tako da je do 67. minute pokazal že sedem rumenih kartonov. Pri domačih so ga prejeli Sagna, Vermaelen, Arteta, Ramsey in Podolski, pri gostih pa Schweinsteiger in Müller.

Trener Arsenala Arsene Wenger se je v 71. minuti odločil za dvojno menjavo, Wilshera je zamenjal Rosicky, Podolskega pa Giroud. Slednji je imel že po minuti igre prvo priložnost za izenačenje, ko mu je z desne strani podal Walcott, a je s približno enajstih metrov ustrelil naravnost v vratarja Neuerja.

Madžukić za končnih 3:1

Po zapravljeni priložnosti domačih so Nemci zadeli še tretjič. Akcijo je v 77. minuti začel rezervist Arjen Robben, ki je podal Philippu Lahmu, ta je z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, tam pa je Mario Mandžukić z veliko mere sreče žogo v visokem loku poslal v mrežo.

Domači so imeli v zaključku dvoboja priložnost za znižanje izida. Philipp Lahm je na robu kazenskega prostora podrl Vermaelena in zato prejel rumeni karton, nasprotniki pa so imeli na voljo prosti strel. Tega je izvedel Santi Cazorla, a je zadel Danteja, nato pa je poskusil še Sagna, ki je sprožil visoko prek vrat, tako da se je dvoboj končal z rezultatom 3:1 v korist Bayerna.

Rezultata osmine finala

Arsenal - Bayern 1:3 (0:2)

(Podolski 55.; Kroos 7., Müller 21., Mandžukić 77.)

Porto - Malaga 1:0 (0:0)

(Moutinho 56.)