Oblak zaklenil mrežo, Niguez pa zadel za minimalno zmago Atletica

Atletico Madrid je na prvi polfinalni tekmi lige prvakov pred domačimi gledalci premagal Bayern z 1:0.

Objavljeno
27. april 2016 15.51
Posodobljeno
27. april 2016 20.05
Spain Soccer Champions League
M. Ž.
M. Ž.

Madrid - Nogometaši Atletica so na prvi polfinalni tekmi lige prvakov na štadionu Vicente Calderon premagali Bayern z 1:0 in si pripravili zelo dobro izhodišče pred povratno tekmo, ki bo 3. maja.

Pri Madridčanih je vso tekmo branil slovenski reprezentant Jan Oblak in ustavil vse poskuse Bavarcev (razmerje strelov 15:7 za Bayern, 7:5 v okvir).

Ključni dogodek se je zgodil v enajsti minuti, ko se je Saul Niguez poigral z obrambo Bayerna in z enajstih metrov natančno zadel s pomočjo leve vratnice (v spodnjem videu).

Atletico se je po zadetem golu usmeril predvsem na branjenje in to storil odlično, saj so Bavarci do konca tekme jalovo napadali.

Obe ekipi sta po enkrat zadeli okvir nasprotnikovega gola. Pri Nemcih je David Alabana klopi pustil Francka Riberyja in Thomasa Müllerja, tekmo pa je začel Kingsley Coman. v 54. minuti z več kot tridesetih metrov stresel prečko, pri Špancih pa je Fernando Torres v 75. minuti zadel levo vratnico.

Povratna tekma bo 3. maja.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Trener Bayerna Pep Guardiola je presenetil z izbiro začetne postave, saj je na klopi pustil Francka Riberyja in Thomasa Müllerja, tekmo pa je začel Kingsley Coman.

Tekmo v Madridu so bolje začeli gostitelji in od samega začetka nizali priložnosti. Kot prvi je zapretil Saul Niguez v četrti minuti, a je bil na pravem mestu Manuel Neuer, zatem pa sta udarila še Fernando Torres in Antoine Griezmann, vendar pa so njuna poskusa blokirali branilci.

Atleticu se je napadalna igra obrestovala v deveti minuti, ko je Saul Niguez odlično preigral tri Bayernove igralce in z desne strani kazenskega prostora žogo zavrtinčil v daljši kot (v spodnjem videu).

Bavarci so po prejetem golu zaigrali veliko bolj napadalno in imeli 70-odstotno posest žoge. Pripravljenost Jana Oblaka je prvi preizkusil Arturo Vidal v trinajsti minuti, njegov strel z glavo pa ni povzročal prevelikih preglavic slovenskemu vratarju. V 25. minuti je Douglas Costa izvedel prosti strel z desne strani in z neposrednim strelom želel presenetiti Oblaka, a je zadel le stransko mrežo.

Atletico je potrpežljivo čakal na novo priložnost in jo dočakal v 30. minuti, ko je v protinapad krenil Griezmann in se po desni strani prebil pred Neuerja ter sprožil v bližnji kot, nemški čuvaj mreže pa je bil dobro postavljen in je žogo odbil v kot.

Slovenski vratar Jan Oblak je moral do konca polčasa posredovati še dvakrat. V 34. minuti je ob levi vratnici pričakal nizko podajo Kingsleya Comana, štiri minute kasneje pa je ujel še visok predložek z leve strani.

Po prvih 45 minutah je bil izid 1:0 za Atletico. Razmerje strelov je bilo 7:7 (v okvir pa 4:1 za domače).

Drugi polčas

Gostujoči trener Pep Guardiola se kljub zaostanku ni odločil za spremembo kadra. Njegovi igralci so odločno krenili v drugi del in zagospodarili na igrišču.

V 54. minuti je David Alaba močno sprožil z več kot tridesetih metrov, a mu je veselje preprečila prečka, dve minuti kasneje pa je po udarcu iz kota z glavo poskusil Javi Martinez, a je strel ustavil Jan Oblak, v 64. minuti pa je Robert Lewandowski z desne strani žogo poslal mimo daljše vratnice.

Bavarci so med 64. in 70. minuti opravili dve menjavi, namesto Comana in Thiaga Alcantare sta vstopila Franck Ribery in Thomas Müller.

Nemci so nadaljevali s svojimi napadi, a niso našli poti mimo domače obrambe. V 71. minuti je Costa sprejel globinsko podajo in opazil, da se mu približuje Oblak, zato se je odločil za lob, a žogo poslal čez gol. Po dveh minutah nadaljevanja je bilo znova nevarno pred Oblakovim golom, ko je z razdalje poskusil Vidal, a je Oblak z dobro obrambo ustavil strel.

Atletico, ki se je v drugem polčasu osredotočil na branjenje, je bil v 75. minuti blizu drugemu golu. V protinapadu je žogo sprejel Fernando Torres, ki se je na desni strani otresel Davida Alabe in sprožil v daljši kot, vendar pa mu je veselje preprečila vratnica.

Bayern je bil nevaren vse do konca in v sodniškem podaljšku še dvakrat ogrozil domača vrata, a je Jan Oblak v 93. minuti ustavil strela Benatie in Vidala. Atletico je slavil minimalno zmago.

Liga prvakov, polfinale

Atletico Madrid - Bayern 1:0 (1:0)

(Niguez 11.)

Atletico Madrid: Oblak, Juanfran, Gimenez, Savić, Filipe Luis, Gabi, Augusto, Saul Niguez (85./Partey), Koke, Griezmann, Torres.

Bayern: Neuer, Lahm, Martinez, Alaba, Bernat (77./Benatia), Alonso, Vidal, Thiago Alcantara (70./Müller), Coman (64./Coman), Costa, Lewandowski.