Jan Oblak junak večera in nerešljiva uganka za »beli balet«

Madridski derbi v četrtfinalu lige prvakov med Atleticom in Realom se je končal z 0:0. Juventus je z 1:0 premagal Monaco.

Objavljeno
14. april 2015 17.10
Posodobljeno
14. april 2015 20.00
Spain Soccer Champions League
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Madrid - Veliki derbi v četrtfinalu lige prvakov v Madridu med Atleticom in Realom res ni postregel z zadetki, toda ob izidu 0:0 je lahko bil na svojo predstavo še zlasti ponosen mladi slovenski vratar Jan Oblak. Škofjeločan je bil eden najvidnejših posameznikov na pomembni tekmi, blestel zlasti v prvem polčasu in se izkazal z nekaj mojstrskimi potezami, s katerimi je več kot upravičil zaupanje trenerja Diega Simeoneja. Tekmo je tako tudi končal kot najbolje ocenjeni posameznik - 8,8.

Real je bil nevarnejši v prvem polčasu, v drugem je imel več priložnosti Atletico, ki je tako na zadnjih sedmih tekmah ostal neporažen progi »galaktikom«. Štirikrat je zmagal in trikrat igral neodločeno. Povratne četrtfinalne tekme bodo na sporedu 21. oziroma 22. aprila.

Šest pomembnih obramb v prvem polčasu

Real je začel s polno postavo z Jamesom Rodriguezom, Tonijem Kroosom in Garethom Balom. V Atleticu spet igra Mario Mandžukić, ki je izpustil dve tekmi zaradi težav z gležnjem, vrača pa se tudi Raul Garcia.

V napetem in nervoznem začetku je bil veliko nevarnejši Real, Oblak je moral v prvih desetih minutah trikrat posredovati. Že v drugi minuti je na gol z roba kazenskega prostora sprožil Dani Carvajal, dve minuti pozneje se je Škofjeločan izkazal s pametnim posredovanjem ob nevarni priložnosti Garetha Bala in odlično ustavil žogo, v 9. minuti pa je nato v svoje dlani ujel še žogo po prostem strelu Cristiana Ronalda.

Atletico medtem ni prihajal do večjih priložnosti, skušal pa zagroziti s protinapadi. V enega od njih je po podaji Kokeja stekel Mario Mandžukić, a hitri Raphael Varane ga je ujel, vratar Iker Casillas pa ni imel težjega dela. Ronaldo je v 22. minuti spet poskusil s prostega strela, a zadel živi zid. V hitri igri so ritem narekovali gostje, Atletico je imel veliko dela v obrambi, dobro je odbijal Diego Godin.

V 30. minuti so za kratek čas le oživeli domači navijači, tudi zato, ker je nase spet opozoril Oblak in ubranil še poskus Bala, ki je streljal od daleč, žoga pa se je pred slovenskim vratarjem nevarno odbila. Še eno sijajno obrambo je nato vpisal v 36. minuti, ko je žogo proti golu zavrtinčil James Rodriguez, 22-letni vratar pa je z levjim skokom preprečil gol. Tri minute za tem je imel lepo priložnost še Luka Modrić, a streljal previsoko, v 43. minuti pa je po novi akciji Reala spet bil na mestu Oblak, glavni junak prvega polčasa. Ob koncu polčasa je nato sledila še najnevarnejša priložnost za Atletico. Antoine Griezmann se je po napaki Sergia Ramosa znašel sam pred golom, a streljal preslabo.

Atletico nevarnejši v drugem polčasu

Na začetku drugega polčasa je bil Atletico vendarle nekoliko podjetnejši tudi v napadu, prvo priložnost je imel Arda Turan. V nadaljevanju je domačim v napadu manjkal Mandžukić, ki si je v skoku z Ramosom prebil arkado in močno krvavel. Veliko je imel povedati tudi sodniku in si naposled prislužil rumeni karton, ki je bil celo prvi na tekmi.

V 57. minuti je bil spet na potezi Oblak, a ni imel težje naloge po strelu Tonija Kroosa. Real sicer ni bil več tako nevaren kot v prvem polčasu, nespreten je bil Karim Benzema, sicer pa je bilo priložnosti malo, domača obramba pa zanesljiva. V 76. minuti je Benzemaja na zelenici zamenjal Isco, Griezmanna pa Raul Garcia. Spet je sledil večji pritisk Atletica, poskušala sta Turan in Godin, pomembno svežino pa je napadu prinesel še Fernando Torres, ki je zamenjal Kokeja.

V 86. minuti je dober strel proti Oblaku nameril Modrić, a bil premalo natančen, zadnje minute pa so bile nato izjemno vroče pred vrati Reala. Torres je lepo preigraval mimo Ramosa in padel v kazenskem prostoru, toda 11-metrovke ni bilo. Oblaku je ob koncu dlani še zadnjič ogrel Ronaldo, a 22-letni Slovenec ni dovolil presenečenja.

Zmaga Juventusa v Torinu

Na drugi tekmi je Juventus gostil Monaco in zmagal z 1:0. Zasedba iz kneževine je svojo moč dokazala že v osmini finala, ko je izločila favorizirani Arsenal iz Londona, svoje lepo negovane nogometne mišice je pokazala tudi v uvodnih dvajsetih minutah v Torinu, ko je nekajkrat resno ogrozila vrata Gigija Buffona, najbolj nevaren pa je bil Yannick Ferreira-Carrasco.

Juventus se je v drugi polovici razburljivega prvega polčasa znebil pritiska Monaca, lažje je zadihal in počasi zagospodaril na svojem igrišču, najlepši priložnosti pa sta v 27. minuti zapravila Argentinec Carlos Tevez in v 45. minuti Čilenec Arturo Vidal.

Izbranci Massimiliana Allegrija so v drugi polovici tekme vendarle izkoristili prednost domačega igrišča. Edini gol so dosegli v 57. minuti, ko je Portugalec Ricardo Carvalho v svojem kazenskem prekršku na nedovoljen način zaustavil Španca Alavara Morato, z 11-metrovke pa je zadel Arturo Vidal.

V sredo pa se bosta že tretjič v tej fazi tekmovanja pomerila PSG in Barcelona, v Portu pa bo gostoval Bayern München.

Liga prvakov, četrtfinale:

Atletico Madrid : Real Madrid 0:0

Atletico Madrid: Oblak, Juanfran, Miranda, Godin, Siqueira, Mario Suarez, Koke (83./Torres), Gabi, Arda Turan, Griezmann (77./Raul Garcia), Mandžukić.

Real Madrid: Casillas, Carvajal (86./Arbeloa), Varane, Ramos, Marcelo, Modrić, Kroos, James Rodriguez, Bale, Benzema (75./Isco), Ronaldo.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

 

Juventus : Monaco 1:0 (0:0)

Vidal 57./11-m

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra, Vidal, Pirlo (74./Barzagli), Marchisio, Pereyra (87./Sturaro), Morata (83./Matri), Tevez.

Monaco: Subašić, Raggi (71./Berbatov), Carvalho, Abdennour, Kurzawa, Fabinho, Kondogbia, Dirar (51./Bernardo Silva), Joao Moutinho, Martial (87./Matheus), Ferreira Carrasco.