Liga prvakov: Barcelona, United in Bate po tretjo zaporedno zmago

V nogometni ligi prvakov bodo danes na sporedu osem tekem tretjega kola.

Objavljeno
23. oktober 2012 12.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Pred nogometaši lige prvakov je prvih osem obračunov tretjega kola, v katerem bodo nastopile tudi tri ekipe s stoodstotnim izkupičkom, kot tudi evropski prvak Chelsea.

Med moštvi, ki so v dosedanjem delu tekmovanja vknjižile same zmage, je presenetljivo tudi beloruski Bate Borisov, ki ga po uspehu nad Lillom in finalistom pretekle sezone, Bayernom, zdaj čaka obračun s špansko Valencio.

Glavni trener beloruske ekipe Viktor Gončarenko je povedal, da njegovi varovanci zelo dobro poznajo nocojšnje nasprotnike. »Valencia ne potrebuje posebne predstavitve, saj imajo kakovostno moštvo in se v španskem prvenstvu redno uvrščajo na tretje mesto, za Barcelono in Realom. O tem klubu imamo veliko informacij, saj je naš fizioterapevt Daniel Saez Irrure prihaja od tam, tudi kondicijski trener José Pastor Verchili se je rodil blizu tega mesta. Oba sta nam pojasnila prednosti in slabosti Valencie, v naših mislih pa je samo zmaga,« je optimističen Gončarenko.

Na drugi strani se trener Mauricio Pellegrino ubada s tem, kako končati niz neuspešnih gostovanj v ligi prvakov, saj njegovi igralci na zadnjih sedmih tekmah niso zmagali niti enkrat. »Pred nami je zelo pomembna tekma, ključna bo igra v obrambi, ki mora biti z našega vidika bolj zanesljiva kot na prejšnjih dvobojih. Čas je, da prekinemo niz brez zmage, ki se je začel še pred mojim prihodom. Zato ne bo treba spremeniti nič na igrišču, le našo mentaliteto,« je prepričan Pellegrino.

Barcelona gosti Celtic

Druga ekipa, ki je na treh tekmah vknjižila prav toliko zmag, je španska Barcelona. Vodilno moštvo španskega prvenstva bo drevi gostilo neporaženi Celtic, ki pa ga, kot priznava trener Neil Lennon, čaka težka naloga.

»Zavedamo se, česa je sposobna Barcelona, tako da bomo morali prikazati našo najboljšo igro. V Barcelono nismo prišli na dopust ali kot turistična atrakcija in prepričan sem, da je pred nasprotniki težkih 90 minut. Videli bomo, kaj lahko storimo, vendar je tudi boljšim ekipam in boljšim trenerjem spodletelo pri ustavljanju Lionela Messija,« je dodal trener škotske ekipe.

Njegov kolega na klopi Barcelone Tito Vilanova ima kar nekaj težav s poškodbami varovancev, saj drevi ne bo mogel računati na Daniela Alvesa, Gerarda Piqueja, Carlesa Puyola in Marca Munieso, igral ne bo tudi kaznovani Sergio Busquets. Katalonski velikan bo kljub temu v vlogi velikega favorita, saj ima v svojih vrstah izjemne posameznike, med katere sodijo Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi Hernandez in Cesc Fabregas.

Braga gostuje na Old Traffordu

Tudi igralci Manchester Uniteda so v dosedanjem delu skupinskega dela vknjižili tri zmage, nocoj pa jih čaka tekma s portugalsko Brago. Trener rdečih vragov sir Alex Ferguson ima v mislih že nedeljski derbi angleškega prvenstva s Chelseajem, tako da proti Bragi ne bo nastopil z najboljšimi igralci.

»Po mojem mnenju Braga igra bolje v gosteh kot doma, kar so dokazali z zmago nad Galatasaryjem. Vseeno sem se odločil, da spočijem Ria Ferdinanda, Patrica Evraja in nekatere druge starejše igralce, saj nas v nedeljo čaka dvoboj s Chelseajem. Ne morem reči, da podcenjujem Brago, saj sem spočil Shinjija Kagawo in Toma Cleverlyja, na voljo imam tudi Ashleyja Younga, Nanija, Antonija Valencio in Ryana Giggsa,« je o izbiri igralcev povedal izkušeni škotski trener.

Evropski prvak v Ukrajini

Aktualnega prvaka in vodilno moštvo angleškega prvenstva, londonski Chelsea, drevi čaka težko gostovanje v Ukrajini pri Šahtarju, kar je potrdil tudi trener Roberto Di Matteo.

»Spomnim se delovanja Mircee Lucescuja v Italiji. Vse njegove ekipe so imele enako filizofijo in so poskušale prevladovati pri posesti žoge. Šahtar je odlično moštvo in imajo kar nekaj hitrih igralcev,« opozarja Italijan na klopi Chelseaja.

Na drugi strani je Mircea Lucescu dejal, da bo gostovanje evropskih prvakov velika motivacija za njegove varovance. »Prvič po mojem prihodu v klub bomo igrali proti evropskim prvakom, kar je za moštvo in mesto velika čast. Ne bi rad govoril o njihovi sobotni tekmi, saj mislim, da smo močnejši od Tottenhama. Chelsea je v letošnji sezoni spremenil način igre in bo nocoj veliko napadal, osebno pa upam, da se bomo lahko prilagodili njihovi igri kot smo se Juventusu v Torinu,« je razkril Lucescu.

Današnje tekme

Skupina E:

FC Nordsjælland- Juventus (20.45)

Šahtar - Chelsea (20.45)

Skupina F:

Lille - Bayern (20.45)

Bate Borisov - Valencia (20.45)

Skupina G:

Spartak - Benfica (18)

Barcelona - Celtic (20.45)

Skupina H:

Galatasaray - Cluj (20.45)

Manchester United - Braga (20.45)

 

Stanje na lestvicah

 

Skupina E:

1. Chelsea         2 1 1 0 6:2 4 točk

2. Šakhtar         2 1 1 0 3:1 4

3. Juventus        2 0 2 0 3:3 2

4. FC Nordsjælland 2 0 0 2 0:6 0

 

Skupina F:

1. BATE Borisov    2 2 0 0 6:2 6 točk

2. Valencia CF     2 1 0 1 3:2 3

3. Bayern          2 1 0 1 3:4 3

4. Lille OSC       2 0 0 2 1:5 0

 

Skupina G:

1. FC Barcelona    2 2 0 0 5:2 6 točk

2. Celtic          2 1 1 0 3:2 4

3. Benfica         2 0 1 1 0:2 1

4. Spartak         2 0 0 2 4:6 0

 

Skupina H:

1. Manchester U.   2 2 0 0 3:2 6 točk

2. CFR 1907 Cluj   2 1 0 1 3:2 3

3. Braga           2 1 0 1 2:2 3

4. Galatasaray     2 0 0 2 0:3 0