Liga prvakov: Bayern v drugo do zmage, a vseeno daleč od finala (VIDEO)

Nogometaši Barcelone so se kljub porazu v Münchnu z 2:3 uvrstili v finale s skupnih 5:3. Gostje opravili vse v prvem delu.

Objavljeno
12. maj 2015 15.26
Posodobljeno
12. maj 2015 20.00
Germany Soccer Champions League
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

München - Nogometaši Barcelone so prvi finalisti letošnje nogometne lige prvakov. Katalonci so po domači zmagi proti Bayernu (3:0) na povratni vse opravili že v prvem polčasu, ki so ga dobili z 2:1. No, v nadaljevanju so povsem popustili in domačim omogočili častno slovo od Evrope. Napredovanje Barçe pa kljub porazu z 2:3 ni bilo nikoli ogroženo.

Še najbolj morda na samem uvodu tekme, ko je za vodstvo domačih pred 70 tisoč gledalci v 7. minuti tekme poskrbel Mehdi Benatia. A izvenserijski napadalni tercet gostov Lionel Messi-Luis Suarez-Neymar je do polčasa opravil svoje delo in po dveh zadetkih brazilskega ostrostrelca razblinil večino dvomov o potniku v finale. Misli o poti v Berlin jim nista zbegala niti zadetka Roberta Lewandowskega in Thomasa Müllerja za pirovo zmago domačih.

Drugi polfinale je na sporedu jutri ob 20.45, ko se bosta na Santiagu Bernabeu pomerila Real Madrid in Juventus. Torinčani bodo v španski prestolnici branili prednost z 2:1.

Bliskoviti akciji Barcelone prinesla finale že po 45 minutah

Kljub debelemu zaostanku Bayerna po prvi tekmi v Barceloni (0:3) kakšnega hudega pritiska s strani domačih v uvodnih minutah tekme nismo dočakali. Bavarci so bili resda nekoliko več pri žogi, a si v uvodnih petih minutah tekmi niso priigrali nobene otipljive priložnosti. No, ravno sredi 5. minute je prva zapretila celo Barcelona, a je strel Ivana Rakitića nekoliko z desne Manuel Neuer uspel odbiti. Igra se je nato povsem razživela.

Iz protinapada domačih, ki je sledil kotu Barçe, so prvič zagrozili tudi ljubljenci navijačev na Allianz Areni. Thomas Müller je z leve podal v sredino, Katalonci pa so strel Thiaga odbili v kot. A že po njem je štadion v Münchnu eksplodiral. V kazenskem prostoru se je sam kot duh znašel Mehdi Benatia in z glavo matiral Marca-Andreja ter Stegna.

Branilci neprepričljive Barcelone so globoko dihali tudi v 13. minuti, ko se je po novem polprotinapadu domačih v kazenskem prostoru smukal Robert Lewandowski, a so ga Katalonci le zaustavili. Še v isti minuti je od daleč poizkusil Bastian Schweinsteiger, njegov strel pa je zletel prek gola.

Na pritisk domačih so gostje znali odgovoriti. V 15. minuti je Lionel Messi s fantastično globinsko podajo našel Luisa Suareza, ki se je znašel sam pred Neuerjem. A Urugvajec z bližine ni streljal, pač pa nesebično podal Neymarju, ki je žogo zgolj potisnil v prazno mrežo. Eden najboljših napadalnih tercetov zadnjih let je spet pokazal vso svoje znanje in uigranost.

Odgovor Bayerna bi lahko bil nenaden. V 19. minuti tekme je po podaji Philippa Lahma z glavo sijajno streljal Müller, njegovo žogo pa je s samega desnega zgornjega kota svojega gola pobral Ter Stegen. Nemec je s tem poskrbel za eno najlepših obramb v tej sezoni lige prvakov. Domači so naslednič resneje zagrozili v 27. minuti, ko se je pred Ter Stegnom znašel Lewandowski, a je Nemec njegov strel s približno desetih metrov ujel. 

Na drugi strani se je v podobni situaciji znašel Messi, a je Neuer posnemal rojaka na drugi strani in njegov strel ubranil. V naslednjem napadu je prek Müllerja spet zapretil Bayern, Barcelona pa je iz protinapada grožnjo udejanila.

V prodor se je spustil Suarez in še enkrat nesebično podal do Neymarja, ta si je žogo zaustavil, nato pa potisnil mimo Neuerja za prvo vodstvo gostov v bavarski prestolnici.

Dinamično in zanimivo je bilo tudi nadaljevanje prvega polčasa, pa čeprav je bila prednost Kataloncev že zares ogromna. Domači, ki bi za napredovanje v finale morali zadeti še petkrat, se vsaj glede na videno niso predajali. To so demonstrirali v 38. minuti, ko je nevaren strel Schweinsteigerja ter Stegen odbil v kot. 23-letnik iz Mönchengladbacha je imel v prvem polčasu zares vse v svojih rokah.

S fantastično obrambo je to potrdil v 40. minuti ko je bombo Lewandowskega najprej odbil do golove črte, nato pa jo z nje tudi odbil. Tudi s tem posredovanjem bo najbrž kandidiral za obrambo leta v letošnji sezoni lige prvakov.

Dobra nogometna predstava s številnimi priložnostmi na obeh straneh se je končala z vodstvom gostom z 2:1 na današnji tekmi in kar s 5:1 v skupnem seštevku polfinalnih tekem. Za udobno prednost so se Katalonci lahko zahvalili predvsem strelcu dveh golov Neymarju ter svojemu vratarju ter Stegnu, ki je zbral kar pet zahtevnih obramb.

V nadaljevanju igral le še Bayern

S polnih tribun Allianz Arene je odmevalo tudi na začetku drugega polčasa. Zvesti navijači Bayerna so se najbrž zavedali, da so možnosti njihovih ljubljencev za preboj v finale le še teoretične, a so jim vseeno ljubeznivo in glasno izražali podporo. Navsezadnje je bil na kocki bavarski ponos in ugled, ki bi ga morebiten visok poraz tudi na povratni tekmi vsaj malce omajal.

Potek dogodkov na igrišču na kaj takega sicer ni napeljeval. Moštvi sta bili v uvodnih desetih minutah nadaljevanja relativno nenevarni za vrata nasprotne ekipe, sploh če tempo igre v drugem polčasu primerjamo s tistim v prvem.

Po minutah umirjene, na trenutke celo dolgočasne igre s strani obeh moštev, je gledalce v 59. minuti na noge dvignil Lewandowski, ki je s prefinjenim strelom ukanil obrambo Barcelone in izid izenačil na 2:2. Štiri minute kasneje je s težavnega položaja poizkusil tudi Müller, njegov strel pa je zletel mimo vrat. 

Poizkusi pred vrati Manuela Neuerja so do sredine drugega polčasa povsem potihnili. Katalonci so se očitno zadovoljili z dvema gostujočima zadetkoma Neymarja in so želeli tekmo le še mirno pripeljati do konca. Ležeren pristop se jim je maščeval v 74. minuti, ko je Thomas Müller sprožil z roba kazenskega prostora in premagal rojaka v vratih gostov. Domačim je tako uspel popoln preobrat, za morebiten preboj v finale pa so še vseeno potrebovali tri zadetke.

Po prvega so želeli v 79. minuti, ko je po kotu znova najvišje skočil Benatia, a sprožil prek vrat. V 85. minuti je vnovič zapretil tudi Lewandowski, tudi sam pa streljal previsoko.

Kljub nekaterim pozkusom napadalcev domačih v samem zaključku tekme se izid več ni spreminjal, kar je pomenilo zanesljivo pot gostov v finale v Berlinu in častno slovo domačih od letošnje sezone lige prvakov. Sklepna priložnost je kljub neaktivni igri pripadla blaugrani, ko se je tik pred koncem sam pred Neuerjem znašel Neymar, skušal podati do Messija, a to storil preslabo.

 

POLFINALE LIGE PRVAKOV, POVRATNA TEKMA

Bayern München - Barcelona 3:2 (1:2) (0:3)* - naprej Barcelona s 5:3

Benatia 7., Lewandowski 59., Müller 74.; Neymar 15., 29.

Bayern: Neuer; Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat; Xabi Alonso; Müller (Götze 87.), Lahm (Rode 68.), Schweinsteiger (Javi Martinez 87.), Alcántara; Lewandowski.

Barcelona: Ter Stegen; Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba; Rakitić (Mathieu 71.), Busquets, Iniesta (Xavi 75.); Messi, Suárez (Pedro 46.), Neymar.

*izid prve tekme