Chelsea dodobra napolnil mrežo Maribora

Londonski Chelsea je v 3. kolu lige prvakov na domačem igrišču premagal Maribor s 6:0.

Objavljeno
21. oktober 2014 17.17
SOCCER-CHAMPIONS/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Slovenski prvak Maribor je v tretjem kolu lige prvakov gostoval pri Chelseaju in doživel visok poraz z 0:6.

Favorizirani gostitelji so zmagovalca odločili že v prvem polčasu, v katerem so dosegli tri gole. Strelski niz je začel Loic Remy v 13. minuti, ki se je ob golu poškodoval in je svoje mesto prepustil Didierju Drogbaju, ta je v 23. minuti z bele točke povišal na 2:0, končni izid prvega polčasa pa je v 31. minuti postavil John Terry.

Chelsea je tudi v drugem nizu nadaljeval z vrhunsko predstavo in je v 54. minuti dosegel še četrti gol, potem ko se je žoga po strelu Edena Hazarda odbila od Mitje Vilerja in končala v mreži.

Mariborčani so imeli v 64. minuti lepo priložnost za znižanje izida, saj je Agim Ibraimi priboril enajstmetrovko. Prav Ibraimi je prevzel odgovornost za strel, na njegovo žalost pa se je žoga odbila od vratnice in ostalo je pri vodstvu Chelseaja s 4:0. Ob koncu dvoboja je v ospredje stopil Hazard, ki je v 77. minuti zadel z bele točke, nato pa je v 90. minuti zadel za končnih 6:0.

Maribor in Chelsea se bosta pomerila tudi v četrtem kolu, tekma bo na sporedu 5. novembra v Ljudskem vrtu.

Prvi polčas

Nogometaši Chelseaja so po prvem sodniškem žvižgu prevzeli pobudo na igrišču, vendar si v prvih petih minutah niso pripravili resnejše priložnosti.

Slovenski prvaki, ki jih je na Stamford Bridgeu spremljalo približno 1500 glasnih navijačev, so se hitro otresli pritiska in v šesti minuti izvedli prvo nevarno akcijo. Mitja Viler je prodrl po levi strani in podal v kazenski prostor, kjer je Damjan Bohar z glavo meril prek vrat. Le tri minute kasneje je z razdalje poskusil še Aleš Mertelj, a je žogo poslal čez prečko.

Sledil je hud pritisk Chelseaja, ki je privedel do vodilnega gola. Napadalec Loic Remy je v 12. minuti z desne strani ogrel dlani Jasmina Handanovića, le minuto kasneje pa je na desni strani sprejel podajo Williana, se na robu kazenskega prostora otresel Marka Šulerja in natančno meril v desni spodnji kot. Francoski napadalec se je pri strelu tudi poškodoval, tako da ga je v 16. minuti zamenjal veteran Didier Drogba.

Londončani so po vodilnem golu zagospodarili na igrišču in v 23. minuti zadeli še drugič. Aleš Mertelj je v svojem kazenskem prostoru igral z roko in domačini so imeli na voljo enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel rezervist Drogba.

Mariborčani so tudi po drugem golu igrali borbeno in v 27. minuti zapretili prek Agima Ibraimija ter si tri minute kasneje priborili že tretji udarec iz kota, vendar se rezultat ni spremenil. Vse se je spremenilo po osmih minutah nadaljevanja, ko je Cesc Fabregas z desne strani podal pred gol, kjer je bil veteran John Terry hitrejši od mariborske obrambe in je povišal na 3:0. Omeniti velja, da je angleški nogometaš gol dosegel iz prepovedanega položaja, kar pa so sodniki spregledali.

Mariborski vratar Jasmin Handanović je bil v 40. minuti znova na preizkušnji, ko je naprej odbil nevaren predložek Nemanje Matića, v nadaljevanju akcije pa je ustavil še strel Hazarda.

Prvi polčas se je končal z vodstvom Chelseaja s 3:0. Domači so imeli v prvih 45 minutah žogo več v svojih nogah (65 %) in sprožili več strelov (7:4).

 

Drugi polčas

Moštvi sta se na zelenico vrnili v nespremenjenih postavah. Domačini so nemudoma nadaljevali s prevlado in si v 47. minuti izborili nov udarec iz kota. Cesc Fabregas je podal v kazenski prostor, kjer je visoko skočil Kurt Zouma in udaril z glavo, vratar Handanović pa se je izkazal z obrambo.

Mariborčani so do 54. minute še ustavljali napade Chelseaja, nato pa je moral Handanović še četrtič po žogo v svojo mrežo. Filipe Luis je preigraval na levi strani in podal na oddaljeno vratnico, kjer je sprožil Eden Hazard, žoga pa se je odbila od Mitje Vilerja in končala v mreži. Prav nesrečni Viler je v 57. minuti zapustil igrišče, namesto njega je priložnost dobil Dare Vršič.

Nogometaši Maribora so se navkljub visokemu zaostanku borili po najboljših močeh, kar je v 64. minuti privedlo do enajstmetrovke. Nemanja Matić je v kazenskem prostoru podrl Agima Ibraimija. Ta si je sam postavil žogo na belo točko, vzel zalet in že premagal Petra Čecha, vendar mu je veselje preprečila leva vratnica.

Gostujoči trener Ante Šimundža je po zapravljeni priložnosti opravil drugo menjavo in z igrišča poklical Ibraimija, v igro pa je vstopil Luka Zahovič.

Tudi domači trener Jose Mourinho je po visokem vodstvu segel po menjavah in priložnost namenil mlajšim članom moštva, namesto Cesca Fabregasa in Oscarja sta vstopila Nathan Ake in Dominic Solanke.

Menjavi nista spremenili razmerja moči na igrišču. Willian je v 75. minuti z roba kazenskega prostora stresel prečko, le dve minuti kasneje pa je v mreži Maribora odjeknila petarda.

Branislav Ivanović je v kazenskem prostoru nekoliko hitro padel ob stiku s Šulerjem in Nizozemec Danny Makkelie je pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Hazard in premagal Handanovića za visoko vodstvo s 5:0.

Belgijski reprezentant je do konca tekme dosegel še en gol, in sicer v 90. minuti, ko je sprejel globinsko podajo Akeja in z diagonalnim strelom povišal na končnih 6:0.

 

Skupina G

Chelsea - Maribor 6:0 (3:0)

(Remy 13., Drogba 23./11-m, Terry 31., Viler 54./ag, Hazard 77./11-m, 90.)

 

Chelsea: Čech, Ivanović, Zouma, Terry, Filipe Luis, Fabregas (60./Ake), Matić, Oscar (73./Solanke), Hazard, Willian, Remy (16./Drogba).

Maribor: J. Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler (57./Vršič), Mertelj, Filipović, Mejač, Bohar, Ibraimi (68./Zahovič), Tavares (72./Mendy).

---------------------------------------------------------------------

Schalke - Sporting 4:3 (1:1)

(Obasi 34., Huntelaar 51., Höwedes 60., Choupo-Moting 93.; Nani 16., Silva 63./11-m, 78.)

 

Lestvica

1. Chelsea 3 2 1 0 8:1 7 točk

2. Schalke 3 1 2 0 6:5 5

3. Maribor 3 0 2 1 2:8 2

4. Sporting 3 0 1 2 4:6 1