Madridski derbi v ponovitvi predlanskega finala lige prvakov

V finalu nogometne lige prvakov v Milanu bodo Atleticovega vratarja Jana Oblaka obstreljevali nogometaši Reala.

Objavljeno
04. maj 2016 12.45
Posodobljeno
04. maj 2016 19.45
SOCCER-CHAMPIONS-REA-MCI/
J. P.
J. P.

Madrid - Finale nogometne lige prvakov 28. maja na milanskem štadionu San Siro bo povsem madridski, saj se je Atleticu s slovenskim reprezentantom Janom Oblakom med vratnicami, ki je že včeraj izločil zasedbo Bayerna, danes pridružil še Real, ki je po prvi tekmi brez golov v povratnem polfinalnem obračunu vendarle strl odpor Manchester Cityja, ki je neuspešno lovil sploh prvi finale v najelitnejšem klubskem tekmovanju doslej. Pravzaprav so si odločilni udarec zadali kar Otočani sami, potem ko je v 20. minuti po strelu Garetha Bala svojega vratarja Joa Harta ukanil Fernando za končnih 1:0 v korist galaktikov.

Drugačen razplet dvoboja niti ni bil možen, saj ni poražena zasedba niti enkrat v celotnem obračun sprožila v okvir nasprotnikovih vrat, še najbližje je bil nesrečni Fernando, ki pa je namesto mreže zatresel okvir vrat. Tudi Harta je enkrat rešila vratnica, ko je v drugem polčasu poskusil Bale, v enkratni priložnosti pa se je po njegovi podaji znašel tudi Luka Modrić, ki pa je iz dvoboja iz oči v oči s Hartom izšel praznih rok. Gledalci bodo tako konec meseca v Milanu spremljali ponovitev predlanskega finala, ki ga je tedaj beli balet dobil s kar 4:1. Šlo bo za že četrti finalni dvoboj tekmecev iz iste države v zadnjem desetletju in tretji v zadnjih štirih letih. Real bo imel v štirinajstem finalu priložnost za osvojitev enajste lovorike, Atletico pa v tretjem prve.

»Zagotovo ni najbolje zamenjati branilca že v deseti minuti, vendar obrambe ne krivim za poraz. Glavna težava je bila enaka kot pri tekmecu: ustvarjanje priložnosti. Tudi Real si jih ni priigral ravno obilico. To je bil dvoboj zelo izenačenih moštev brez igralca, ki bi naredil razliko,« je strnil vtise trener poražencev Manuel Pellegrini, Realov branilec Sergio Ramos pa: »Še nedolgo tega smo bili odpisani, zdaj smo v finalu lige prvakov. Grizli smo do zadnjega, vzdržali kot ekipa, dobro pazili na obrambo in imeli na igrišču vse pod nadzorom. Izločili smo odličnega tekmeca, a smo si finale zaslužili.«

PRED TEKMO

Moštvi sta se v uvodnem dvoboju razšli brez zmagovalca in brez golov, s čimer so bili lahko dokaj zadovoljni oboji: Španci, ker so izvlekli aktiven rezultat, Otočani pa, ker niso prejeli zadetka in bi bili v primeru danes doseženega centimeter bližje napredovanju. Da je imel obračun tekmecev, ki si bosta nasproti stala četrtič (dva dvoboja doslej sta se končala brez zmagovalca, eden pa z uspehom »galaktikov«), tudi slovenski pridih, je poskrbel glavni delivec pravice, Koprčan Damir Skomina, ki je v tem tekmovanju nazadnje sodil v obračunu osmine finala med Wolfsburgom in Gentom, pred tem pa enkrat v kvalifikacijah in trikrat v skupinskem delu - septembra tudi Manchester Cityju ob domačem porazu z Juventusom (1:2).

Odlična novica za domači tabor je bila, da je zvezdniški povratnik Cristiano Ronaldo »stoodstotno zdrav« in je bil tako trenerju Zinedinu Zidanu na razpolago že od prve minute, v nasprotju s poškodovanima Karimom Benzemajem in Casemirom, ki sta dvoboj spremljala s tribun. »Ronaldo je, brez skrbi, povsem nared. Ne bomo tvegali: normalno trenira, zadnji teden je močno napredoval. Če se nam ne posreči, bo polom. Dvoboj bo še zahtevnejši kot prvi, vse je na kocki,« je bil pred tekmo prepričan Zidane. Real v zadnjih sedmih dvobojih na vseh frontah ni pokleknil, le v prvi polfinalni tekmi s Cityjem se je razšel brez zmagovalca, nazadnje pa kratko potegnil pred slabim mesecem dni, 6. aprila, v prvem čertrtfinalnem obračunu z Wolfsburgom (0:2). Madridski gigant je še vedno najuspešnejša zasedba v ligi prvakov s kar desetimi lovorikami, zadnje se je veselil predlani po mestnem derbiju s tudi letošnjim finalistom Atleticom.

Po drugi strani se je najbolj laskave klubske trofeje na svetu v zgodovini lige prvakov veselilo že pet angleških kolektivov, še dva sta pokleknila v finalu, med njimi pa Manchester Cityja še ni. Tokrat je imel lepo priložnost, čeravno je domala vsa statistika te sezone (globoko) na strani tekmeca. Trener Manuel Pellegrini je pogrešal poškodovanega Davida Silvo, zaradi težav z mišico je bil dolgo vprašljiv tudi Yaya Toure. »Naš cilj mora biti jasen: finale. Prvi finale doslej! Zaupamo v svoje sposobnosti in želimo to prikazati tudi na terenu. Imam odlične spomine na štadion Santiago Bernabeu, pritisk bo izjemen, toda imamo posameznike in ekipo za zmago. Lahko spišemo klubsko zgodovino, a bo treba trdo garati. Že od prve minute bomo skušali držati žogo v svoji posesti in napadati, predvsem pa - v obrambi in napadu - igrati proti Realu, ne zgolj proti Cristianu,« je bil pred prvim piskom Skomine prepričan Pellegrini. Forma njegove ekipe sicer ni bila blesteča: v prejšnjih desetih dvobojih je vpisala pet zmag, tri remije in dva poraza.

PRVI POLČAS

Dvoboj, ki sta si ga na tribunah štadiona Santiago Bernabeu ogledala tudi velika teniška tekmeca, Srb Novak Đoković in Španec Rafael Nadal, se ni začel po načrtih gostov z Otoka, ki so že v osmi minuti ostali brez kapetana Vincenta Kompanyja, ki je poškodovan odšepal z igrišča, trak prepustil Yayi Toureju, ki je kljub težavam z mišico stisnil zobe, s klopi pa je moral vskočiti Eliaquim Mangala. To je bil hud udarec za trenerja Cityja Manuela Pellegrinija in njegove varovance, Real pa je takoj zatem prevzel pobudo. Zanimivo: Belgijec je postal prvi igralec v zgodovini lige prvakov, ki je moral dvakrat z igrišča zaradi poškodbe že pred deseto minuto.

V 20. minuti pa so madridske tribune eksplodirale. Daniel Carvajal je žogo lepo oddal do Garetha Bala, ta pa jo je skorajda z mrtvega kota, tudi z rahlo pomočjo Fernanda, sprožil v vratnico, od tam pa v mrežo, pri čemer je bil presenečeni Joe Hart mnogo prekratek. Zdelo se je, da bo za Valižana to šele prvi zadetek v tej sezoni med evropsko klubsko elito in jubilejni dvajseti na vseh frontah (obenem je pristavil še 11 podaj), a so statistiki naknadno posegli vmes in avtogol pripisali Fernandu. Galaktiki so bili tako korak bliže finalu, gostje iz Manchestra so morali, če so želeli v sklepni obračun z Atleticom, torej nujno zadeti.

Toda namesto da bi gostje vse sile usmerili v napad, se je najprej še drugič zatresla njihova mreža. Vendar pa je slovenska sodniška naveza na čelu s Koprčanom Damirjem Skomino pravilno ocenila, da je bil po podaji iz prostega strela Pepe v prepovedanem položaju, in gol razveljavila. Prvo pravo priložnost so Otočani zrežirali šele v 44. minuti, ko se je za strel odločil Fernando, Keylor Navas je bil že premagan, vendar pa je domačo zasedbo rešil okvir vrat. City je dokazal, da ne bo kar brez boja položil orožja, pa čeravno ni do glavnega odmora niti enkrat sprožil v okvir vrat, tudi posest žoge je bila 57-odstotno na domači strani.

DRUGI POLČAS

V drugem polčasu so precej podjetneje začeli domači, ki so kot po tekočem traku preizkušali Hartove reflekse, dvakrat je bil v lepi priložnosti Cristiano Ronaldo, ki je po treh dvobojih prisilnega počitka vnovič navduševal navijače madridskega velikana, še nevarneje pa je zapretil Hrvat Luka Modrić, ki se je po čudoviti podaji Bala znašel iz oči v oči s tekmečevim čuvajem mreže, ki pa je iz obračuna izšel kot zmagovalec. Zanimivo: po dveh tretjinah tekme ni City zmogel še niti enega strela na gol, na drugi strani pa je bilo v 63. minuti znova vroče v kazenskem prostoru gostov, ko je najprej Bale meril natančno v prečko, nato pa je CR7 gol dosegel po rokometno, zato je ostalo pri 1:0.

Pellegrini se ni obotavljal, na vsak način je želel poživiti napad svojega moštva, ki je bil brezkrven in nenevaren. Tako je najprej namesto rezervnega kapetana Yaye Toureja na igrišče vskočil Raheem Sterling, namesto Jesusa Navasa pa Kelechi Iheanacho, ki je v zadnjih dveh ligaških dvobojih zabil kar štiri zadetke. Gostje so bili še najbližje v 89. minuti, ko se je Sergio Agüero, ki ga celo tekmo domala ni bilo videti na igrišču, odločil za bombo s polrazdalje, a bil za odtenek premalo natančen, žoga je zatresla zunanji del mreže. Kraljevi klub je spretno čuval izid do konca in se pridružil mestnemu tekmecu Atleticu v ponovitvi finala izpred dveh sezon.

 

Liga prvakov, povratna polfinalna tekma

Real Madrid : Manchester City 1:0 (1:0) /0:0/

Strelec: 1:0 - Fernando (20./avtogol).

REAL MADRID (4-3-3): Keylor Navas, Pepe, Sergio Ramos (kapetan), Marcelo, Daniel Carvajal, Toni Kroos, Luka Modrić (od 88. Mateo Kovačić), Isco (od 67. James Rodriguez), Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Jese Rodriguez (od 58. Lucas Vazquez). Trener: Zinedine Zidane.

MANCHESTER CITY (4-1-4-1): Joe Hart, Bacary Sagna, Vincent Kompany (kapetan; od 10. Eliaquim Mangala), Gael Clichy, Nicolas Otamendi, Fernando, Jesus Navas (od 69. Kelechi Iheanacho), Kevin de Bruyne, Fernandinho, Yaya Toure (od 61. Raheem Sterling), Sergio Agüero. Trener: Manuel Pellegrini.