Liga prvakov: rdeči vragi zapuščajo Madrid z odlično popotnico

Real Madrid in ManUnited sta se na prvi tekmi osmine finala razšla brez zmagovalca (1:1), neodločen izid tudi v Donjecku (2:2).

Objavljeno
13. februar 2013 16.44
Posodobljeno
13. februar 2013 19.00
SOCCER-SPAIN/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Veliki derbi osmine finala med Real Madridom in Manchester Unitedom se je na prvi tekmi na štadionu Santiago Bernabeu končal brez zmagovalca (1:1). Čeprav so bili »galaktiki« bolj nevarni, imeli žogo več v svojih nogah ter tudi streljali precej več, pa so lahko z izidom bolj zadovoljni rdeči vragi, ki jih je reševal razpoloženi vratar David De Gea.

Za Real je zadel Cristiano Ronaldo, ki pa se gola proti nekdanji ekipi ni veselil, za United pa se je bil natančen Danny Welbeck. »Težko se je veseliti gola proti Manchester Unitedu, saj sem tam igral šest sezon. Kot vsi dobro vedo, klub spoštujem in občudujem. V obrambi so igrali zelo trdo in nam povzročili kar nekaj težav. Pred povratno tekmo je še vse odprto, mislim, da imamo dobre možnosti za napredovane,« je po dvoboju dejal Ronaldo.

Na drugi sredini tekmi se je Šahtar Donjeck ob bučni podpori domačih navijačev na Donbass Areni odlično upiral Borussi Dortmund, saj se je tudi ta tekma končala brez zmagovalca (2:2). Varovanci Jürgena Kloppa tako še naprej ostajajo neporaženi v tej sezoni LP. Tekmo je sicer nekoliko zasenčila letalska nesreča, v kateri so bili udeležni predvsem navijači obeh ekip.

Welbeck izkoristil prvo priložnost Uniteda

Jose Mourinho je ob poškodbi kapetana Ikerja Casilliasa priložnost med vratnicoma ponudil rezervistu Diegu Lopezu. Alex Ferguson je tekmo na Santiago Bernabeu začel pogumno, saj je v udarno enajsterico uvrstil kar tri napadalce (Rooney, van Persie, Welbeck). Dvoboj so precej bolje odprli gostitelji, ki so imeli v prvem polčasu občutno terensko premoč.

Po neuspešnih poizkusih Samija Khedire in Angela Di Marie je v peti minuti prvič proti angleškim vratom nevarno sprožil Fabio Coentrão in takoj stresel levo vratnico. »Galaktiki« so še naprej držali žogo v svojih nogah, gostje iz Manchestra so bili v uvodnih 20 minutah v povsem podrejenem položaju. Toda prav v 20. minuti so rdeči vragi z golom kronali prvo priložnost. Po podaji iz kota je bil namreč v skoku najvišji Danny Welbeck, ki je preskočil neodzivnega Ramosa in z glavo povedel United v vodstvo.

Ronaldo se gola ni veselil

Po prejetem golu so spet na zelenici gospodarili varovanci Joseja Mourinha. Cristiano Ronaldo je bil v 27. minuti blizu izenačenja, toda njegov močan strel z roba kazenskega prostora je zletel kak meter mimo desne vratnice. Le nekaj sekund kasneje pa je bil portugalski virtouz bolj natančen in po visokem predložku Di Marie na drugo vratnico z glavo le premagal Davida De Geo (1:1). Ronaldo se gola proti nekdanjim soigralcem ni pretirano veselil.

V 34. minuti bi United lahko spet povedel, toda Welbeck je bil po krasni podaji van Persieja nenatančen. Priložnosti so se vrstile - osem minut pred koncem polčasa se je na desni strani sam pred De Geo znašel Mesut Özil, toda španski vratar je z odlično obrambo rešil United. Razigrani Ronaldo je v drugi minuti sodnikovega podaljška dobil še en skok v kazenskem prostoru, toda tokrat z glavo zgrešil cilj.

Coentrão zapravil dve lepi priložnosti

United je drugi polčas začel bolj podjetno, hitro zapretil, toda izid je ostal nespremenjen. Na nasprotni strani je že v naslednjem napadu odgovoril Ronaldo, vendar ustrelil naravnost v roke De Gee. Di Maria je v 53. minuti z močnim strelom s kakšnih 20 metrov skušal presenetiti gostujočega vratarja, ki pa se spet ni dal.

V 60. minuti je Mourinho opravil prvo menjavo, igro je zapustil nerazpoloženi Benzema, priložnost je dobil Gonzalo Higuain. Takoj po pravljeni menjavi je Coentrão z drsečim štartom iz neposredne bližine uspel priti do strela, toda v zadnji minuti je reagiral De Gea, ki je ubranil že kopico nevarnih strelov (skupaj kar osem!).

Ramos preprečil slavje van Persiju

V 64. minuti je prvo potezo povlekel tudi Ferguson, na klop je potegnil Shinjia Kagawo, priložnost pa je dobil izkušeni Ryan Giggs. Po nekaj minutah zatišja so imeli rdeči vragi v 71. minuti novo fantastično priložnost za vosstvo - strel dokaj nevidnega van Persija je Lopez odbil v prečko, nato je spet do žoge prišel Nizozemec, a mu je slavje s posredovanjem na golovi črti v zadnjem hipu preprečil Ramos.

V 75. minuti je igro zapustil Di Maria, vezno linijo je okrepil Luka Modrić. Madridčani so v finišu tekme spet prevzeli nadzor nad igro, toda rdeči vragi so se odlično branili. V 84. minuti še zadnje menjave - utrujeni Alonso je svoje mesto prepustil Pepeju, Rooneyja pa je zamenjal Anderson. Oba stratega sta tako nekoliko zaprla svoji formaciji. V 86. minuti je Ronaldo s projektilom z oddaljenosti 30 metrov zadel zgornji del mreže, izid tekme je ostal 1:1.

Real Madrid: Diego López, Varane, Ramos, Coentrão, Arbeloa, Khedira, Özil, Alonso, Di María, Ronaldo, Benzema.

Manchester United: De Gea, Rafael, Evra, Jones, Ferdinand, Evans, Carrick, Kagawa, Rooney, Welbeck, van Persie.

Šahtar nevaren tudi brez Williana

Šahtar je v zimskem prestopnem roku izgubil prvega zvezdnika in strelca ekipe Williana, ki se je za bajne denarce preselil v bogati ruski klub Anži Mahačkala. Toda Ukrajincem se njegova odsotnost na prvi tekmi osmine finala proti Borusii Dortmund ni poznala. Gostje iz Nemčije so bili v prvem polčasu sicer boljši nasprotnik, toda tudi Šahtar je dokazal, da se v osmini finala LP ni znašel po naključju.

Celo več - v 30. minuti je izjemen zadetek zabil domači kapetan Dario Srna. Hrvaški napadalec je mojstrsko izvedel prosti strel, poslal žogo prek živega zidu in premagal Romana Weidenfellerja.

Toda Nemci so hitro odgovorili. V 40. minuti je namreč zadel neustavljivi Robert Lewandowski. Mario Götze je z diagonalno podajo našel Poljaka, ki je sprva zgrešil žogo, toda nato sta se zapletla domača branila, Lewandowski pa je izkoristil zmedo in izenačil na 1:1.

V 68. minuti je Šahtar povedel še drugič. Mats Hummels je v obrambi napravil veliko napako, ki jo je z golom kaznoval Douglas Costa. Toda nemški branilec se je v finišu tekme oddolžil za svojo napako. V 87. minuti ga je našel Marcel Schmelzer, Hummels pa je z močnim strelom iz prve postavil končni izid tekme (2:2).

Šahtar: Pyatov, Raţ, Chygrynskiy, Rakitskiy, Hübschman, Fernandinho, Alex Teixeira, Srna, Luiz Adriano, Mkhitaryan, Taison.

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Hummels, Piszczek, Felipe Santana, Schmelzer, Kehl, Bender, Götze, Reus, Błaszczykowski, Lewandowski.

Liga prvakov, osmina finala (prve tekme)

Šahtar Donjeck - Borussia Dortmund 2:2 (1:1)

(Srna 31., Douglas Costa 68.; Lewandowski 41., Hummels 87.)

Real Madrid - Manchester United 1:1 (1:1)

(Ronadlo 30.; Welbeck 20.)

V torek, 19. februarja

Arsenal - Bayern München

Porto - Malaga

V sredo, 20. februarja

Galatasaray - Schalke

Milan - Barcelona

Odigrano v torek, 19. januarja

Celtic Glasgow - Juventus 0:3 (0:1)

(Matri 3., Marchisio 77., Vučinić 83.)

Valencia - Paris St. Germain 1:2 (0:2)

(Rami 90.; Lavezzi 10., Pastore 43.)