Liga prvakov: Schalke v Madridu na robu senzacije

Nogometaši Schalkeja so na povratni tekmi 1/8 finala premagali Real s 4:3, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje.

Objavljeno
10. marec 2015 14.10
Posodobljeno
10. marec 2015 19.00
APTOPIX Spain Champions League Soccer
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Madrid/Porto - Nogometaši Schalkeja so bili na povratni tekmi osmine finala lige prvakov na robu napredovanja, vendar jim minimalna zmaga na Santiago Bernabeuu ni zadostovala za uvrstitev v četrtfinale (4:3).

Nemce je na povratni tekmi čakala težka naloga, saj so lovili zaostanek dveh golov (0:2). Schalke se je naloge lotil skrajno resno in v prvem polčasu dvakrat povedel - zadela sta Christian Fuchs in Klaas-Jan Huntelaar - vendar je njuna gola izničil Cristiano Ronaldo. Real je drugi polčas začel z golom Karima Benzemaja, nato pa sta Leroy Sane in Huntelaar poskrbela za preobrat. Nemci so bili od 84. minute le še za gol oddaljeni od četrtfinala, vendar pa je obramba Reala zdržala in domačini so se veselili napredovanja.

Domači zvezdnik Cristiano Ronaldo je imel danes še en razlog za veselje, saj je v evropskih tekmovanjih dosegel že 78 golov, kar je nov mejnik. Z današnjima goloma je prehitela Španca Raula (77), na tretjem mestu je Argentinec Lionel Messi (76).

V četrtfinale se je uvrstil tudi Porto, ki je bil na domačem igrišču s 4:0 boljši od Basla, zadeli so Yacine Brahimi, Herctor Miguel Herrera, Casemiro in Vincent Aboubakar.

POTEK TEKME REAL : SCHALKE

Uvodnih deset minut tekme je zaznamovala napadalna igra Reala, ki si je pol nekaj polpriložnosti priboril tudi dva udarca iz kota, vendar je ostalo pri začetnem izidu.

Nemško moštvo se je v nadaljevanju otreslo pritiska in prvič zapretilo v 18. minuti, ko je Max Meyer sprožil mimo leve vratnice domačega gola. Le dve minuti kasneje je sledil šok za navijače Reala. Tranquillo Barnetta je z desne strani žogo poslal na drugo stran kazenskega prostora, kjer jo je sprejel Christian Fuchs in sprožil v bližnji kot, vratar Iker Casillas pa je žogo lahko le odbil v mrežo.

Branilci naslova so odgovorili le pet minut kasneje. Toni Kroos je izvedel kot z desne strani in podal pred gostujoči gol, kjer je najvišje skočil Cristiano Ronaldo in z glavo dosegel svoj sedmi gol v sezoni.

Schalke je v 29. minuti doživel nov udarec, saj je načeti Eric Maxim Choupo-Moting pokazal, da ne more nadaljevati z igro, zamenjal ga je Leroy Sane.

Moštvi sta tudi v zadnjih petnajstih minutah nizali priložnosti. Najprej je domačin Gareth Bale v 35. minuti sprožil z razdalje, vendar je bil vratar Timon Wellenreuther na pravem mestu.

Nato je na sceno stopil napadalec Schalkeja Klaas-Jan Huntelaar. Ta je v 39. minuti že premagal Casillasa, vendar je žoga zadela stičišče prečke in vratnice, nato pa je minuto kasneje poskrbel za novo vodstvo Nemcev. Akcijo je začel Max Meyer in z močnim strelom izsilil obrambo Casillasa, ki pa je žogo odbil naravnost prek Huntelaarja, temu pa iz neposredne bližine ni bilo težko zadeti.

To pa še ni bilo vse, kar so gledalci videli v prvem polčasu. »Galaktiki« so namreč v 45. minuti izid ponovno izenačili. Branilec Fabio Coentrao je prodrl po levi strani in podal v kazenski prostor, kjer se je znova najboljše znašel Ronaldo in z glavo postavil izid polčasa.

Drugi del tekme se je za Real začel odlično. Karim Benzema je v 53. minuti sprejel žogo na levi strani kazenskega prostora, preigraval do oddaljene vratnice in za konec žogo poslal v mrežo.

Schalke se kljub skupnemu zaostanku za dva gola (3:5) ni predal in je izenačil že v 57. minuti. Strelec prvega gola Fuchs je na desni strani s podajo zaposlil rezervista Saneja, ta pa je natančno meril v oddaljeni kot in Casillas je moral še tretjič po žogo v svojo mrežo.

Ekipi sta do 84. minute neuspešno napadali, nato pa so gostje povedli iz hitrega protinapada. Huntelaar je prejel globinsko žogo in sam stekel proti domačemu golu, za konec pa je natančno udaril iz zadel s pomočjo prečke. Schalke se je znova vrnil v igro in je za napredovanje potreboval le še en gol.

Nemci so imeli zadnjo priložnost v 90. minuti po strelu Benedikta Höwedesa, čigar poskus je končal v naročju Ikerja Casillasa. Real je vknjižil tesen poraz in napredoval v četrtfinale.

POTEK TEKME PORTO : BASEL

Gostitelji so bili v prvem polčasu občutno boljši od švicarskega moštva in si pripravili več priložnosti (razmerje strelov 8:3), to pa so izkoristili v 14. minuti. Takrat so si na robu kazenskega prostora priborili kazenski strel, ki ga je izvedel Yacine Brahimi in žogo natančno poslal prek živega zidu za vodstvo z 1:0.

Porto je šest minut kasneje ostal brez odličnega branilca Danila, ki je po trku z vratarjem Fabianom obležal na zelenici in je predčasno končal tekmo, namesto njega je priložnost dobil Bruno Martins Indi.

Domačini so svoje vodstvo podvojili v 47. minuti. Hector Miguel Herrera je z roba kazenskega prostora natančno sprožilv levi kot Baslovega gola in svojo ekipo postavil v odličen položaj.

Portugalci so po devetih minutah nadaljevanja dosegli tretji gol. Zanj je poskrbel Casemiro, ki je prevzel odgovornost za izvajanje prostega strela in s približno 25 metrov neubranljivo streljal v zgornji desni kot nasprotnikovega gola.

Končni izid tekme je v 76. minuti postavil Vincent Aboubakar, ki je z roba kazenskega prostora natančno udaril v levi kot in zaokrožil odličen večer Porta.


Liga prvakov, osmina finala (povratni tekmi)

Real Madrid - Schalke 3:4 (2:2) /2:0/

(Ronado 25., 45., Benzema 53.; Fuchs 20., Huntelaar 40., 84., Sane 57.)

Real: Casillas, Coentrao (58./Marcelo), Varane, Pepe, Arbeloa (83./Nacho), Isco, Kroos, Khedira (58./Modrić), Ronaldo, Bale, Benzema.

Schalke: Wellenreuther, Höwedes, Matip, Nastasić, Fuchs, Neustädter, Höger (57./Goretzka), Meyer, Barnetta (81./Učida), Choupo-Moting (29./Sane), Huntelaar.

-----------------------------------------

Porto - Basel 4:0 (1:0) /1:1/

(Brahimi 14., Herrera 47., Casemiro 56., Aboubakar 76.)

Porto: Fabiano, Sandro, Marcano, Maicon, Danilo (22./Martins Indi), Evandro (79./Quaresma), Casemiro, Herrera, Brahimi (74./Ruben Neves), Aboubakar, Tello.

Basel: Vaclik, Xhaka, Schär (58./Embolo), Samuel, Safari, Elneny, F. Frei (63./Kakitani), Zuffi, Gonzales, Streller, Gashi (77./Calla).