Liga prvakov: Real Madrid zabil šest golov, Chelsea čaka še nekaj dela

V osmini finala lige prvakov je Real Madrid premagal Schalke s 6:1, obračun med Galatasarayem in Chelseajem se je končal z 1:1.

Objavljeno
26. februar 2014 18.37
Posodobljeno
26. februar 2014 19.00
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Z današnjima obračunoma v Gelsenkirchnu in v Istanbulu so se končali prvi dvoboji osmine finala nogometne lige prvakov. Madridski Real si je praktično že zagotovil napredovanje, saj je v gosteh premagal Schalke s 6:1 (2:0), turški Galatasaray pa je doma s Chesleajem igral neodločeno 1:1 (0:1).

Obračun v Istanbulu je prinesel srečanje starih znancev. Trener Chelseaja Jose Mourinho je v nasprotnem moštvu pozdravil nekdanja varovanca Didierja Drogbaja, ključnega člana modrih pri osvojitvi lige prvakov leta 2012, in Wesleyja Sneijderja, s katerim je osvojil sanjski trojček Interja.

Mourinhovi varovanci so tekmo odprli z odlično priložnostjo Williana v 5. minuti, ki jo je ustavil vratar Fernando Muslera. A nekaj minut za tem so Londončani že zabili prvi gol. Osamljeni Fernando Torres je bil natančen v 9. minuti srečanja natančen, potem ko je turškim branilcem po levi strani ušel Cesar Azpilicueta. V nadaljevanju so imeli pobudo domači, a si resnejših priložnosti niso priigrali. Chelsea je čakal na protinapade in še nekajkrat nevarno udaril proti turškim vratom.

Tudi v drugem polčasu so si Londončani priigrali nekaj lepih priložnosti, Torres je bil denimo v 52. minuti sam pred Muslero. A je tudi Galatasaray prišel blizu izenačenja, že v 63. minuti je zatresel vratnico, dve minuti za tem pa zabil tudi gol. Po Sneijderjevi podaji iz kota je vratarja Petra Čecha z volejem premagal Aurelien Chedjou. Turki so bili v zadnjem delu tekme boljši, a Chelsea je znal ubraniti rezultat, ki ga lahko na povratni tekmi obrne v svojo korist.

Real odpihnil Schalke

Na štadionu Gelsenkirchen je bil favorit znan. Real Madrid je imel na gostovanjih na nemških zelenicah doslej slabo statistiko (izgubil je zadnjih šest obračunov), a jo tokrat proti Schalkeju močno popravil in kar šestkrat zatresel mrežo.

Špansko moštvo je hitro upravičilo vlogo močnejšega v dvoboju, čeprav so tudi domači v začetnih minutah pripravili nekaj dela vratarju Ikerju Casillasu. Že v 13. minuti je Real prišel do vodstva z 1:0. Akcijo je začel Gareth Bale in podal do Cristiana Ronalda, ta pa je odlično našel Karima Benzemaja, ki je zabil svoj 19. gol v sezoni. A sledila je nova nevarna akcija Nemcev, bržkone najlepša priložnost Schalkeja v prvem polčasu. Pred gol je odlično podal Jefferson Farfan, a Julian Draxler ni uspel dobro zaključiti akcije. Čeprav je bil Schalke blizu izenačenja, pa jih je v naslednjih minutah ustavil še drugi gol Madridčanov. V 21. minuti je Benzema priskrbel žogo Balu, ki je po samostojni akciji zabil za 2:0.

Tudi v nadaljevanju so bili nevarnejši Španci, odlično priložnost je imel v 31. minuti Ronaldo in zadel vratnico. Najboljši nogometaš sveta je v zadnjih minutah polčasa še nekajkrat poskusil s strelom na gol Schalkeja, tudi v sodnikovem podaljšku, prednost pa bi lahko bila pred koncem polčasa še veliko višja od dveh golov.

Silovito je Real začel tudi drugi polčas. V 52. minuti je po dolgem prizadevanju vendarle zadel tudi Ronaldo, podal mu je Bale. To je bil za Portugalca jubilejni 60. zadetek v ligi prvakov, s čimer je izenačil mejnik Zlatana Ibrahimovića. Schalke je bil tako že brez možnosti, že v 57. minuti je namreč Madrid prišel do vodstva s 4:0. Ronaldo je podal s peto, Benzema pa zabil še drugi gol na tekmi. A tudi to še ni bil zadnji zadetek v mreži nemškega moštva. V 69. minuti je »počila petarda«, še en gol je zabil Bale.

Tudi to še ni bilo vse, Ronaldo si je močno prizadeval, da še sam doseže dva zadetka, tako kot Bale in Benzema. Po ukradeni žogi Isca, je bil asistent znova Benzema, vratar Ralf Fährmann pa je moral dve minuti pred koncem rednega dela še šestič po žogo v svojo mrežo. A je naposled do častnega zadetka le prišel tudi Schalke. Klaas-Jan Huntelaar je zabil izjemen gol po podaji Christiana Fuchsa in navijačem le priboril zasluženo tolažilno nagrado.

 

Liga prvakov, osmina finala:

Schalke 04 - Real Madrid 1:6 (0:2)

Huntelaar 90.; Benzema 13., Bale 21., 69., Ronaldo 52., 89., Benzema 57.

Začetni postavi:

Schalke: Fährmann, Höwedes, Felipe Santana, Matip, Kolasinac, Meyer, Boateng, Draxler, Neustädter, Farfán, Huntelaa;

Real Madrid: Casillas, Pepe, Ramos, Marcelo, Carvajal, Bale, Xabi Alonso, Modrić, Di María, Ronaldo, Benzema.

 

Galatasaray - Chelsea 1:1 (0:1)

Chedjou 65.; Torres 9.

Začetni postavi:

Galatasaray: Muslera, Telles, Chedjou, Balta, Eboué, Melo, İnan, Sneijder, Hajrovic, Drogba, Yılma;

Chelsea: Čech, Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta, Ramires, Lampard, Hazard, Willian, Torres, Schürrle.