Nogometna LP: Borussia brez možnosti, Chelsea še diha na škrge

Lepo izhodišče za PSG (3:1) in Real (3:0) pred povratnima četrtfinalnima tekmama nogometne lige prvakov.

Objavljeno
02. april 2014 20.04
Posodobljeno
02. april 2014 20.15
SOCCER-CHAMPIONS/
G. L., J. P., Delo.si
G. L., J. P., Delo.si

Pariz - Če sta se včerajšnja prva četrtfinalna dvoboja nogometne lige prvakov končala brez zmagovalcev, sta se nocoj velikih zmag veselila PSG in Real. Največji nasmešek je bilo kajpak zaznati pri zvezdnikih madridskega velikana, ki so s 3:0 odpravili lanskega finalista tega tekmovanja Borussio iz Dortmunda, s čimer so si z eno nogo že zagotovili preboj v polfinale, v katerem jih je v prejšnji sezoni odpravil prav današnji tekmec. Tudi pariško moštvo, pri katerem se je sredi dvoboja poškodoval superzvezdnik Zlatan Ibrahimović, je vpisalo pomembno zmago (3:1), vendar pa je častni gol obdržal zasedbo Chelseaja v igri.

PSG : CHELSEA 3:1 (1:1)

Strelci: 1:0 - Lavezzi (4.), 1:1 - Hazard (27., 11-m), 2:1 - Luiz (61., avtogol), 3:1 - Pastore (90+3.).

Jose Mourinho je na klopi nenadejano pustil Fernanda Torresa, namesto njega je mesto v začetni enajsterici našel Nemec Andre Schürrle. A že v četrti minuti se je Chelseaju načrt izjalovil. Po podaji Blaisa Matuidija se je do žoge dokopal Ezequiel Lavezzi, ki je z levico matiral povsem nemočnega tekmečevega čuvaja mreže Petra Čecha.

Vendar pa zgodaj prejeti gol Otočanov ni vrgel iz tira, prav nasprotno, premaknili so v višjo prestavo, kar se jim je obrestovalo sredi prvega polčasa. Thiago Silva je po mnenju sodnika na nedovoljen način zrušil Oscarja, Srb Milorad Mažić je - ob ogorčenju celotne domače zasedbe - pokazal na belo točko, ki jo je zanesljivo realiziral Eden Hazard, na katerega je - zanimivo - pred dvobojem še posebej opozarjal trener PSG Laurent Blanc. Vratar Salvatore Sirigu je zajadral v desno, Belgijec pa je natančno ustrelil v levo in vrnil goste v igro.

V 40. minuti je imel Hazard celo priložnost, da bi Chelsea popeljal v vodstvo, a se rezultat ni spremenil. Gostje so bili za malenkost več pri žogi in so si tudi priigrali več priložnosti, vendar pa sta na odmor tekmeca odšla poravnana.

Po predahu so Parižani takoj dali vedeti, da jih neodločen izid kajpak ne zanima. Lavezzi v 52. minuti z glavo ni bil dovolj natančen, devet minut pozneje pa se je mreža Chelseaja vendarle drugič zatresla, vendar pa za to niso poskrbeli gostitelji, temveč kar David Luiz z avtogolom. Lavezzi je še enkrat odlično sprožil iz prostega strela, v gneči pred Čechom pa je Brazilec Luiz nespretno posredoval in podaril gol domačim.

V 66. minuti pa šok za PSG, saj je prvi zvezdnik Zlatan Ibrahimović nerodno stopil in potreboval zdravniško pomoč, tri minute pozneje pa dokončno zapustil igrišče, zamenjal ga je Lucas. Pa so gostitelji vseeno še enkrat zatresli Čechovo mrežo in si v zadnjih izdihljajih dvoboja močno popravili izhodišče pred gostovanjem v Londonu.

V tretji minuti sodnikovega dodatka je namreč čudovito samostojno akcijo z natančnim strelom z desni zgornji kot kronal Javier Pastore in postavil končni izid dvoboja (3:1), ki je bil zaslužen, saj je PSG v vseh parametrih rahlo prekašal Otočane (priložnosti 9:6, streli na gol 4:4, koti 4:2, posest žoge 54:46).

REAL MADRID : BORUSSIA DORTMUND 3:0 (2:0)

Strelci: 1:0 - Bale (3.), 2:0 - Isco (27.), 3:0 - Ronaldo (57.).

Domači trener Carlo Ancelotti je tik pred zdajci ostal brez Angela Di Marie, ki ga zavoljo želodčnih težav ni bilo niti na klopi, v udarni enajsterici pa ga je zamenjal mladi, 21-letni Isco. Zato pa je Xabi Alonso slavil lep jubilej: svojo stoto klubsko tekmo po okriljem Uefe.

Komaj so se gledalci na štadionu Santiago Bernabeu dobro posedli, že je na tribunah prvič izbruhnilo. Že v prvem pravem napadu na tekmi je akcijo začel Karim Benzema, Daniel Carvajal je lepo našel Garetha Bala, ki je s petim golom na osmih tekmah v tej sezoni lige prvakov poskrbel za hitro domače vodstvo.

Da je finalisti prejšnje sezone lige prvakov tokrat v Madridu ne bodo dobro odnesli, je v 27. minuti poskrbel Isco, ki je zadnji vskočil v začetno enajsterico Reala, tedaj pa je ukanil Romana Weidenfellerja in zrežiral udobno vodstvo domačih.

Pravzaprav so jo gostje v prvem polčasu še dobro odnesli glede na razmerje strelov v okvir vrat - kar 11:4 je bilo v domačo korist! V prvi minuti sodnikovega dodatka je zdravniško pomoč potreboval Erik Durm, ki pa ni utrpel hujše poškodbe, temveč je že pred odhodom na odmor pritekel nazaj na igrišče.

Borussia bi se lahko v igro vrnila že v prvih minutah nadaljevanja, a je poskus Pierra Aubameyanga, ki je prejel lepo asistenco Marca Reusa, za malo zgrešil tekmečev gol. Nemško neučinkovitost so gostitelji kar na hitro kaznovali, svojega že 14. gola v tej sezoni lige prvakov se je veselil veliki Portugalec Cristiano Ronaldo, ki je izenačil dosedanji rekord Lionela Messija po učinkovitosti v eni sezoni lige prvakov.

Zmaga galaktikov je bila povsem zaslužena, čemur zgovorno pritrjuje tudi statistika (streli na gol 15:8, kot 6:6, posest žoge 59:41). Tudi gostje so si priigrali kar nekaj lepih priložnosti, a so imeli v konici napada zvezane noge in nikakor niso našli žogi poti v mrežo Ikerja Casillasa, ki je ostal nepremagan.