Lionelu Messiju bodo sodili zaradi utaje davkov

Sodišče v Barceloni bo sodilo argentinskemu nogometašu Lionelu Messiju, ki naj bi utajil za 4,1 milijona evrov davkov.

Objavljeno
10. junij 2015 16.24
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona - Sodišče v Barceloni se je odločilo, da bo sodilo argentinskemu napadalcu Barcelone Lionelu Messiju, ki naj bi z očetom Jorgejem med letoma 2007 in 2009 utajil za 4,1 milijona evrov davkov. Nogometaševi odvetniki so se pritožili na odločitev, a neuspešno.

Messijev primer glede utaje davkov traja že dve leti. Spomnimo, španski pravosodni organi so vložili obtožnico zoper nogometaša in njegovega očeta Jorgeja, ki naj bi se s pomočjo manjših podjetij v Urugvaju in Belizeju izognila plačilu davkov.

Tako Lionel kot Jorge sta se izrekla za nedolžna in okrivila nogometaševega nekdanjega agenta. Odlični argentinski napadalec in njegov oče sta nato zaradi domnevne utaje že plačala pet milijonov evrov dolga, vendar pa se Lionel kljub temu ne bo mogel izogniti sojenju.

Kot poroča El Pais, sodišče v Barceloni meni, da je imel Lionel Messi koristi od manjših podjetij v tujini, ne glede na to, ali je za to vedel ali ne. Hkrati tudi dodaja, da Messijevo nepoznavanje finančne »papirologije« - argentinski nogometaš se brani, da se ni sam ukvarjal z davčnimi rečmi - ne sme biti razlog za izognitev kazni.

Za Lionelom Messijem je sicer sanjska sezona, v kateri si je z Barcelono priboril trojno krono, v prihodnjih dneh pa bo nastopal tudi na prvenstvu Južne Amerike.