Mancini: Handanović brez obrambe

Pred derbijem Milan-Inter tudi o utaji davkov.

Objavljeno
28. januar 2016 23.04
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Italijanski nogomet pretresa nova afera z utajo davkov prav pred tradicionalnim milanskim derbijem. Nogometna družina tako razpravlja o treh stvareh: kako močan je Juventus pred dvobojem z Bayernom, koliko davkov so domnevno utajili vodilni možje Milana, Lazia in nekateri nekdanji nogometaši ter koliko leska je še ostalo tekmi med Milanom in Interjem.

Zadnji preizkus Milana in Interja, polfinalni tekmi italijanskega pokala, sta ponudili različni popotnici za nekoč mogočna kluba, ki v zadnjih letih iščeta pot do stare slave. Milan je rutinsko zmagal na gostovanju pri tretjeligašu Alessandrii, ki je gostila tekmo na olimpijskem štadionu v Torinu. Inter pa je doživel polom na drugem štadionu v Torinu, pri Juventusu, in le še nadaljeval klavrn niz v novem koledarskem letu.

»Juve« res ni bil tako prepričljiv, kot bi lahko sklepali po gladki zmagi s 3:0 – povratni tekmi pokala bosta v začetku marca –, goste je krasila celo večja posest žoge (43:57 %), ki pa seveda na koncu prav nič ne šteje. Interjev trener Roberto Mancini ni sprejel kritike na račun igre svojega kluba, ki je leto 2016 začel z zmago nad Empolijem, nato pa na svojem štadionu zabeležil poraz s Sassuolom in remi s Carpijem (!), v gosteh pa remi, zmago in nazadnje poraz v Torinu.

Italijanski novinarji, ki podrobno spremljajo Inter, Manciniju očitajo, da ta čas najslabše igrajo in predstavljajo največje razočaranje prav nogometaši, ki jih je klub poleti angažiral na zahtevo Mancinija – Felipe Melo, Adem Ljajić, Stevan Jovetić, Kondogbia, Jeison Murillo ... Moštvo da igra slabo in brez opaznega koncepta, kar naj bi se izkazalo tudi nazadnje proti Juventusu. V dnevniku Gazzetta dello Sport so trenerju prisodili oceno 4,5.

»Juventus je zasluženo zmagal prvo pokalno tekmo, toda rezultat 3:0 je občutno previsok. Naj ponazorim s primerom: se morda spomnite kakšne obrambe vratarja Samirja Handanovića? Ne, ni mu bilo treba ... Da smo zašli v krizo? Ah, ta pokalna tekma ne odraža ničesar. Nahajamo se v ključnem obdobju sezone, zato moramo ohraniti mirnost in osredotočenost na cilj,« je komentiral visok poraz Roberto Mancini, nekoč sijajni napadalec Bologne, Sampdorie – v Genovi je vrsto let igral s slovenskim selektorjem Srečkom Katancem – in Lazia. Četudi mu nekateri ne priznavajo zadostnega strokovnega znanja, je treba izpostaviti dejstvo, da je osvojil najmanj eno lovoriko prav v vseh klubih, v katerih je deloval v trenerski karieri. To so bili: Fiorentina, Lazio, Inter, Manchester City in Galatasaray.

Kakorkoli, Inter je v sredo v Torinu sprožil le šest strelov (dva v okvir vrat), kar je drugi najslabši statistični dosežek v sezoni – le proti Fiorentini so njegovi igralci streljali manj (5). Vodstvo kluba je vnovič prisluhnilo Manciniju; moštvo bo že danes okrepil Sampdoriin napadalec Eder, Brazilec, ki je tudi italijanski reprezentant. Eder se nahaja v najboljših nogometnih letih (29) in vrhunski formi; z 12 goli in dvema asistencama je zaznamoval 45 odstotkov golov Sampdorie v tej sezoni.

Jutrišnji derbi prihaja v (ne)pravem času za oba milanska kluba – kdor bo zmagal, si bo kupil nekaj tednov miru, poražencu bo težko preživljati naslednje dneve. Remi pa bi podaljšal status quo obeh trenerjev – Siniše Mihajlovića in Mancinija. Tekmo na štadionu, ki bo 28. maja gostil finale lige prvakov, si bo ogledalo slabih 80.000 navijačev, med njimi bo 7000 privržencev modro-črne Interjeve zasedbe.

Na »škornju« je v zadnjih dneh resda kar živahno, pojavili so se kitajski kupci. V kitajsko ligo sta tako odšla Romin napadalec Gervinho (20 milijonov €) in Interjev vezist Fredy Guarin (15 milijonov €). Dejavni pa so bili tudi pri Fiorentini, ki ni opustila boja za vrh lestvice. Prvi strelec vijoličastih Josip Iličić je dobil v napadu dva nova sodelavca. Na posojo iz Porta je prišel Barcelonin proizvod Cristian Tello, iz londonskega West Hama pa se je preselil v Toskano stari znanec italijanskega nogometa, Argentinec Mauro Zarate.