Manjkal le najučinkovitejši Bavarec

Stefan Kießling, napadalec Bayerja, je bil v zadnji sezoni najboljši strelec v elitni nemški ligi.

Objavljeno
26. maj 2013 12.22
afp*HAMBURGER-SV-BAYER-LEVERKUSEN
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Sinočnji festival nemškega nogometa v angleškem svetišču Wembleyju je imel eno napako, ki ji pritrjujejo tudi mnogi nemški poznavalci: med »cvetom« najboljših Nemcev ni bilo njihovega najboljšega napadalca Stefana Kießlinga. Pri münchenskem Bayernu in dortmundski Borussii vlogi prvih napadalcev pripadata Hrvatu Mariu Mandžukiću in Poljaku Robertu Lewandowskemu.

Minuli teden si je bundesligaški »zlati čevelj« priigral Bayerjev napadalec Stefan Kießling. Za en gol je ugnal Lewandowskega (25:24) in si pristreljal enega od najprestižnejših posamičnih priznanj, ki mu ga je v sezoni 2009/10 in prav tako za en gol z nog izmaknil Bošnjak Edin Džeko (21:22).

»Nemško prvenstvo še nikoli v petdesetih letih ni bilo tako kruto. V njem je igralo neverjetno veliko odličnih napadalcev. Do svetovnega prvenstva je še leto dni, in če se bo kaj spremenilo pri selektorju Joachimu Löwu, potem dobro ve, da lahko pri Bayerju najde odličnega napadalca,« je Löwa s kančkom ironije opomnil športni direktor Bayerja Rudi Völler. Človek, ki ve eno ali dve stvari o tem, kako poslati žogo za vratarjev hrbet in zatresti mrežo. Za »Elf« je legendarni Rudi v 90 tekmah zabil 47 golov in osvojil tudi naslov svetovnega prvaka.

Visokemu (191 cm) in slokemu napadalcu se je sinoči po malem kolcalo. On je čistokrvni Bavarec iz Lichtenfelsa, ki pa pri bavarskem velikanu nikoli ni našel poti do oblikovalcev moštva in si je svojo pot do uspeha utiral v Porurju prek drugega bavarskega kluba iz Nürnberga. Od tam je odšel v Porurje po sezoni 2005/06 kot naslednik Bolgara Dimitra Berbatova.

»Ker sem se v Nürnbergu počutil odlično, selitev v Leverkusen ni bila lahka. Toda priznam, ta odločitev je bila moja najboljša doslej,« Kießling nima pomislekov o tem, da je izbral pravo pot. V sedmih sezonah je za Bayer v 220 tekmah v »bundesligi« zabil 98 golov. Prav zato je še toliko bolj nenavadno, da je za Nemčijo odigral samo šest tekem. Pa čeprav tudi pretežni del strokovnjakov ocenjuje, da je v kazenskem prostoru morda najbolj nevaren Nemec.

Pri selektorju Löwu se bo kljub kritikam slavnejših nogometnih mož sila težko prebil mimo Maria Gomesa, Lukasa Podolskega ali Miroslava Kloseja. »Ne kaže obupati, premlad je še, da bi se odrekel reprezentanci,« je presodil Völler, a selektorja bo težko prepričal. Löw se Kießlinga izogiba v velikem zavoju, četudi ima vse, česar tekmeci nimajo. Gibljivost je ob zabijanju golov njegova velika odlika, soigralci pravijo, da je izvrsten za ekipo.

»Je celovit napadalec in učinkovit tudi v obrambnih nalogah. Resnično si ne predstavljam, da bi se brez njegovih golov in odličnih predstav lahko uvrstili v ligo prvakov,« je presodil Španec pri moštvu farmacevtskega giganta Daniel Carvajal. »Obožujemo ga, samo poglejte, kako je z nami delil veselje ob strelski lovoriki. Pripadla je celotnemu moštvu, mi pa mu jo privoščimo iz srca,« je še dodal.