Marčevska norija seviljskega rekorderja

Strelec najhitrejšega gola v evropski ligi Victor Machin Perez Vitolo kmalu v reprezentanci.

Objavljeno
15. marec 2015 00.54
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Pred dobrim letom ni bil ravno viden v dvobojih šestnajstine finala z Mariborom, v četrtek je imel eno glavnih vlog v nogometni evropski ligi. Krilni napadalec Seville Victor Machin Perez oziroma Vitolo je v španskem dvoboju osmine finala v gosteh pri Villarrealu zabil gol po vsega 13,21 sekunde tekme. Marec je njegov veliki mesec.

Nogometaš s Kanarskih otokov je odraščal v Las Palmasu in je eno največjih odkritij sezone v španskem prvenstvu. Predsednik andaluzijskega kluba Jose Castro je priznal, da je Vitolo eden ključnih mož moštva in njegov simbol. Izzvali so ga domači, seviljski novinarji, ki so zaznali, da se za Vitolom ozirajo številni bogatejši in boljši klubi od Seville, in zagnali preplah. Castro jih je pomirjal, da so pogovori o podaljšanju pogodbe že stekli in da se nikamor ne mudi. »Pomembno je, da vsi uživamo v njegovih predstavah,« je dejal predsednik o najboljšem strelcu branilca lovorike v evropski ligi. Ampak prav nihče ne dvomi o tem, da bo predsednik prižgal zeleno luč za prodajo, če bo zanj prišla privlačna, več kot deset milijonov evrov vredna ponudba.

Vitolovi marčevski noriji ni videti konca. Njen vrhunec bo 27. marca, ko bo na štadionu Ramon Sanchez Pizjuan v Sevilli kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Franciji med Španijo in Ukrajino. Selektor Španije Vicente del Bosque še ni razkril kandidatov za dvoboj, a je že dal vedeti, da bo Vitolo med izbranci.

»Je zelo dober nogometaš, še posebno kadar igra bliže tekmečevim vratom. Zelo je napredoval,« je bil jedrnat Del Bosque, potem ko je v živo videl šov proti Villarrealu.

Še pred slabimi petimi leti je Vitolova kariera visela na nitki, saj se je 27. novembra huje poškodoval. Strgal si je križne vezi na desnem kolenu in zdravniki so bili silno črnogledi glede njegove prihodnosti. Operativni poseg v Barceloni pod vodstvom dr. Ramona Cugata je bil k sreči opravljen odlično.

Sezona 2012/13 je bila za Vitola prelomna. Zaokrožil jo je kot najboljši strelec Las Palmasa, zaradi česar je sprožil troboj med Realom Madridom, Barcelono in Sevillo. Madridčani so sicer ponudili tri milijone evrov, a jih je Las Palmas zavrnil, ker je zahteval 12 milijonov. Na koncu je odšel v Sevillo za Realov znesek, kar se je za nogometaša izkazalo za odlično potezo. Pri Realu bi bržčas čakal v ozadju na veliko priložnost, upajoč, da bo kateri od zvezdnikov povsem zunaj forme ali se nemara celo poškodoval. Pri Sevilli pa je dobil priložnost za razvoj in užival zaupanje kluba in trenerja.

Vitolo igra na položaju krilnega napadalca, pri Realu ta vloga pripada Garethu Balu, še prej Angelu di Marii. V natančni analizi njegove igre so angleški strokovnjaki, ki so ga že prejšnje poletje selili k Manchester Unitedu ali Liverpoolu, kamor je prestopil njegov največji seviljski prijatelj Alberto Moreno, zapisali, da je izjemno hiter pri preigravanju. Da je zelo uporaben na levi in desni strani. Kratek in jedrnat opis za desničarja, ki je tudi spreten levičar, se je glasil: njegova največja odlika je raznovrstnost!

Na štadionu Madrigal je Vitolo zabil najhitrejši gol v zgodovini evropske lige. V ligi prvakov je hitreje mrežo tekmeca zatresel nekdanji napadalec Bayerna Roy Makaay. Nizozemec je v izločilnih tekmah osmine finala leta 2006 po vsega 10,12 sekunde zabil gol madridskemu Realu.