Maribor bo Olimpiji že drevi pripravil načrt za Rudar

Danes tri tekme 23. kola 1. SNL, jutri dve. Domžale v pomlad še z enim članom družine Elsner, najmlajšim Rokom.

Objavljeno
03. marec 2017 18.44
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Po uvodnem spomladanskem kolu in velikim derbijem je Maribor že v vlogi plena, Olimpija pa lovca. V 23. kolu 1. SNL bo imel vodilni dvojec vznemirljivi preizkušnji, Maribor v gosteh pri Gorici, Olimpija jutri doma proti Rudarju. Danes bosta še tekmi v Celju in Domžalah, jutri v Kidričevem.

Celje – Kalcer Radomlje (sobota, sodnik Slavko Vinčić, 15):
Celjani ne skrivajo več ambicij in načrtov, da bi prevzeli vlogo vsaj tretjih najboljših v državi. Najprej pa bodo morali biti četrti, kar bo vse prej kot mačji kašelj. Trener Igor Jovičević nima več opravičil, pasti lige in moč tekmecev je že izkusil, nesrečni goli, kot je bil v Kopru, pa se še kar vrstijo. Točk je manj od pričakovanj, a je prišel trenutek, ko bi Celje lahko zasukalo krivuljo strmo navzgor. Že odpisane Radomlje so lahko samo trening-partner za moštvo, ki ima na igrišču še premoč v slovenskih fantih, v širšem prvem moštvu pa vse manj. Zmage ali porazi bodo narekovali odločitve ukrajinskih upraviteljev.

Domžale – Koper (Andrej Žnidaršič, 17):
Domžalčani niso slabši, kot so bili jeseni. Novi član je Elsner. Priimek, ki obeta, in tudi igralec, najmlajši iz nogometne družine, Rok, je prej okrepitev kot le »številka«. Da bi ogrožale Olimpijo ali Maribor, bi morale Domžale všečnost začiniti s pragmatičnostjo. Z zmago! Taktična priprava je naloga trenerja Simona Rožmana, učinkovita izvedba pa naloga dolžnikov iz Velenja, napadalcev Alena Ožbolta, Ivana Firerja, Jureta Matjašiča, Jana Repasa ... Vnema Koprčanov je že močno padla in je le še vprašanje trenutka, kdaj bo županov nogometni projekt pogorel na vsej črti.

Gorica – Maribor (Dejan Balažič, 20.15):
Mariborčani so prvi napad Ljubljančanov odbili. Drugega bodo izvedli neugodni in na vseh ravneh prebujajoči se Goričani. Trener Miran Srebrnič odkrito napoveduje zmago, veteran Miran Burgić kaže strelsko formo, kot jo je imel pred desetimi sezonami, ko je bil z naskokom najboljši strelec lige. Toda vijolični so taktično znova vrhunski, vse so podredili vrnitvi naslova prvaka v Ljudski vrt. Tudi igra je všečna, že ena najmanjša nezbranost domače obrambe bi lahko pomenila 12. ligaški gol »kralja« kazenskega prostora Luke Zahovića. Oče Zlatko, športni direktor Maribora, ga je za zmagovalni gol proti Olimpiji nagradil z odkupom od Heerenveena.

Aluminij – Krško (nedelja, Asmir Sagrković, 15): Je selektor reprezentance do 21 let Primož Gliha res tako nor, da bi izbral toliko Aluminijevih igralcev kot Mariborovih in Olimpijinih skupaj, če ne bi imel razlogov za to početje? Hude kritike so v veliki meri neupravičene, njegov izbor je le odraz stanja v 1. SNL, v kateri boljši klubi vse manj zaupajo mladim in domačim igralcem. In kje drugje, kot v malih klubih, četudi v drugoligaškem Ankaranu, kjer igra selektorjev sin in v katerih kapital še ne narekuje igralskih zasedb, bodo nabirali izkušnje nadarjeni igralci? A propos! V velikem derbiju je nekaj – slabih! – minut dobil le en igralec, ki bi lahko konkuriral za selekcijo do 21 let, Ljubljančan Jakob Novak. A on je že v selekciji do 19 let. Domači reprezentant Matic Vrbanec je drugi najboljši podajalec lige.

Olimpija – Rudar (Miran Bukovec, 16.55):
Olimpija ima potencial, njena uspešnost pa je odvisna od številnih dejavnikov. Na primer od kakovosti vodenja in potez (ukazov) športnega direktorja Ranka Stojića ter izvrševalca zahtev šefov Luke Elsnerja. Ne drži trditev, da je Maribor v psihološki prednosti. Ni in Olimpija zdaj natanko ve, da ne more biti več preračunljiva, vse sile mora usmeriti v napad, popolno premoč in v zabijanje golov. Prednost lahko zapravi le Maribor. Rok Kronaveter? Če stoji na igrišču, je Olimpija močnejša in nevarnejša, kot bi bila s trojico tekaško sposobnih zveznih igralcev brez ustvarjalne žilice. Rudarja v tej sezoni še ni premagala!