Maribor ima dovolj zaušnic

Danes bodo v državnem prvenstvu izpeljali tekme 32. kola. Vodilni Maribor gosti Celje, Olimpija v gosteh proti Rudarju.

Objavljeno
05. maj 2015 20.28
Nogomet Celje - Maribor.Trener Ante Šimunda in njegovi varovanci poraženi v Celju. 21.4.2015
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Celje je dobilo tri od petih dvobojev z Mariborom v tej sezoni. Ena zmaga je odprla pot do finala pokalnega tekmovanja, morebitna četrta in tretja ligaška bi prvenstvo spremenila v srhljiv zaključek. Štajerski derbi prvega in drugega na lestvici v Ljudskem vrtu bo današnja osrednja tekma 32. kola 1. SNL.

Maribor: Maribor – Celje (sodnik Damir Skomina, 17): Nekaj sto ali tudi tisoč obiskovalcev več v Ljudskem vrtu zaradi podžiganja strasti in lokalpatriotizma. To je ob tekmovalnih vznemirjenjih glavni »izkupiček« mariborskih spodrsljajev na gostovanjih, ki povzročajo nekaj več glavobola v vijoličnem taboru, a delujejo kot vitaminske bombice za napenjanje mišic proti najhujšim izzivalcem. Končno zmagoslavje Mariborčanov v 1. SNL kljub vsemu ni vprašljivo, neznanka je le, na kakšen način bodo prvi pritekli v cilj. Na igrišču in za navijače pa šteje še kaj drugega kot le golo zbiranje točk ali zmag. Celjani so vijolične v tej sezoni pošteno zasenčili in razgalili: pokazali so, da z veliko manj lahko pokažejo veliko več. Toda današnji veliki spopad bo imel manjšo napako. Celjani brez glavnih zveznih igralcev Blaža Vrhovca in Danijela Miškića krepko zmanjšujejo možnosti za še eno zaušnico. Če bi jo zmogli, bi bilo to veliko presenečenje, nad katerim bi bila navdušena vsa Slovenija, ki ni »okužena« z vijolično barvo. Če kaj, se splača še zadnjič v štajerskem derbiju videti, zakaj je Benjamin Verbič najboljši v SNL. Razen, če ga ne bo »obdelal« Arghus.

Novo mesto: Krka – Domžale (Mitja Žganec, 17): Statistika napoveduje še četrto zmago Domžal nad Dolenjci v tej sezoni. Pot do nje pa bi bila lahko posuta s trni. Novomeščani se na vse pretege trudijo, da bi Goričane potisnili na 9. mesto, kar daje slutiti, da se bo pošteno »udarjalo«. Krkina težava so čvrsti in agresivni tekmeci, domžalska pa, da proti enajstim tekmecem težko zadevajo.

Koper: Luka Koper – Zavrč (Matej Jug, 18): Koprčani so že lep čas v pokalnem ritmu. Rodolfo Vanoli menja moštvo in ponuja priložnost mladim, toda od svoje značilne filozofije čvrstega, discipliniranega in previdnega nogometa ne odstopa. Pod Italijanovo taktirko je Koper vendarle resna in tekmovalna ekipa, zaradi česar bi bilo tudi mladinsko moštvo za Zavrčane težko premagljiv zalogaj. Eni in drugi pa so lahko sproščeni.

Velenje: Rudar – Olimpija (Slavko Vinčić, 18): Za Olimpijo je vsaka tekma za biti ali ne biti. Še večjo neprijetnost predstavlja tekmec v podobi Rudarja. V zadnjih petih medsebojnih tekmah je le enkrat izgubil, na štirih sploh ni prejel gola. Zadnji dve sta se razpletli brez golov, pravi čudež bi bil, če bi mreži ostali nedotaknjeni še tretjič zapored. Olimpijini strelci so si spomladi dali duška proti Radomljam, kar pomeni, da za Andraža Šporarja, Aleksandra Rodića in druge zeleno-bele ni več opravičil. Od Nigerijca Ezekiela Hentyja, ki ga njegovi zastopniki za 200.000 € poskušajo podtakniti Olimpiji, ne bo pomoči, saj bo skupaj z Antoniem Delameo Mlinarjem počival zaradi rumenih kartonov. Velenjski šprinter Denis Klinar pa je dobil kar štiri tekme prepovedi za štart z dvignjenim podplatom nad Domžalčanom Dejanom Trajkovskim.

Domžale: Kalcer Radomlje – Gorica (Nejc Kajtazović, 18): Goriški upniki, nogometaši, so omogočili pridobitev domače tekmovalne licence, tisti, ki so jih nagovorili z zagotovili, da bodo prejeli vsaj del dolgovanega, pa bodo morali še polagati račune, če se jim računica ne bo izšla. Če se jim bo, se bodo lahko postavljali v vlogo rešiteljev. Ampak izkušnje pravijo, da je potop samo preložen. O kakršnemkoli načrtu še ni duha ne sluha, le sladke besede. Radomlje so v prvem letošnjem dvoboju v Novi Gorici ohranile mrežo nedotaknjeno.