Maribor in Olimpija? Katanec zaupa Domžalčanom

Selektor bo v ponedeljek zbral jato na Gorenjskem; vadbeno središče na Brdu nared za treninge članske reprezentance.

Objavljeno
01. oktober 2015 23.02
Trening nogometne reprezentance Slovenije, Ljubljana, 12.Junij2015
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Pred slovensko nogometno reprezentanco je prvi vrhunec kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji. Selektor Srečko Katanec je razkril seznam adutov, s katerimi bo lovil pričakovanih šest točk v tekmah z Litvo v Ljubljani (9. t. m.) in s San Marinom tri dni pozneje (na spodnji fotografiji).

Privrženci slovenske reprezentance seveda upajo na kakšen čudež, upajo, da bodo Estonci res držali svojo obljubo, da bi torej Slovencem vrnili uslugo iz leta 2011. Tedaj so Kekovi fantje – ki so bili v zadnji tekmi brez možnosti za preboj na euro 2012 – premagali Srbijo in Estoncem omogočili nastop v dodatnih kvalifikacijah za EP v Ukrajini in na Poljskem.

»Ah, na to pa res ne računam. Seveda si želim, da bi Švica izgubila v Talinu, toda posebej realno to res ni. Vplivamo lahko le na tekmi, ki ju bomo igrali mi. In ta dva obračuna želimo pričakati maksimalno pripravljeni,« je zatrdil selektor Katanec, potem ko je pokazal, s katerimi aduti bo napadel Litvo in San Marino.

Preslab za Maribor, dovolj dober za reprezentanco

Slovenci bodo krenili v najlažji paket tekem doslej v pričakovani zasedbi. Branilec Nürnberga Mišo Brečko je očitno izgubil zaupanje selektorja, na njegovem položaju je dal Katanec tokrat prednost Andražu Struni in Nejcu Skubicu, torej istima fantoma kot nazadnje s Švico in Estonijo. Novinec na drugi strani igrišča, torej na levem boku, je domžalski branilec Dejan Trajkovski. Njegova zgodba je posebej zanimiva. Štajerski nogometaš se v Ljudskem vrtu ni uveljavil, lani ga je športni direktor Maribora Zlatko Zahović poslal v Domžale, v zameno pa pod Kalvarijo pripeljal tedanjega Domžalčana Erika Janžo.

»Selektorjevega vabila nisem pričakoval niti v sanjah, zato je vse skupaj še toliko lepše. Veseli me, da sta v reprezentanci tudi moja soigralca, zato se bom lažje prilagodil visokim zahtevam selektorja,« je priznal Trajkovski, potem ko se je na seznamu članske reprezentance pridružil Skubicu in vratarju Nejcu Vidmarju. Tudi Katanec je razkril, zakaj je vpoklical še tretjega nogometaša Domžal: »Ustreza zahtevam sodobnega nogometa: hiter je, krasijo ga podaje v kazenski prostor.«

Nekdaj je veljalo, da sta se v zakulisju borila za zaupanje selektorja Maribor in Olimpija, ki sta prek svojih informacijskih kanalov »ponujala« številne nogometaše à la Šporar, Zajc, Kapun, Stojanović, Viler, Mertelj, danes je drugače: najboljše nogometaše očitno premorejo Domžalčani. Kakorkoli, selektor se ni odrekel niti prvemu strelcu tega rodu Milivoju Novakoviću. »Nova«, ki se je v zadnjih dneh uveljavil tudi kot strokovni komentator tekem lige prvakov, ta čas že vadi, poškodovana ključnica ga ne ovira tako močno kot v prvih tednih po poškodbi v Baslu, kar je priznal tudi Katanec: »Nekajkrat sem ga videl, verjamem v to, da bi bil lahko nared. Seveda pa so treningi eno, tekme, ki s seboj prinašajo tudi ostre dvoboje 'telo na telo', pa nekaj drugega.«

Katanec je v zadnjih tednih vendarle z veseljem spremljal tekme njegovih izbrancev v različnih evropskih nogometnih ligah. Nosilci reprezentančne igre, kot so Valter Birsa, Josip Iličić, Kevin Kampl in drugi, so namreč ujeli dobro formo, kar je vsekakor spodbudno znamenje pred vrhuncem bojev za euro 2016. Po optimalnem scenariju bi se Slovenija prebila v žreb skupin za euro 2016 – ta bo 12. decembra v Parizu – že po tekmah z Litvo in San Marinom, po bolj realnem razpletu bi si morala udeležbo v plesu kroglic zagotoviti novembra v dveh tekmah dodatnih kvalifikacij. Ne glede na morebitna razpleta A ali B je gotovo obetavno, da »Biki«, »Jojo« in Kampl igrajo dobro in stopnjujejo raven svoje forme.

Prvič doslej se bo zgodilo, da bodo imeli reprezentanti od prebivališča do vadbenega središča le minuto hoje. Generalni sekretar NZS Aleš Zavrl nam je namreč zatrdil, da bodo Katančevi izbranci že lahko uporabljali igrišča ob hotelu Kokra, pridobitev Nogometne zveze pa je ocenil tudi Katanec: »Tudi nekatere veliko 'večje' reprezentance nimajo na voljo takšnih razmer za vadbo, kot jih bomo imeli po novem mi.«