Maribor: londonska ura resnice s čudežem?

Maribor nocoj ob 21.05 proti Tottenhamu brez bele zastave in z evropsko podobo.

Objavljeno
08. november 2012 12.36
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec

London – Za Maribor teoretično nocojšnji dvoboj 4. kola v skupini J v evropski ligi še ne bo usoden v boju za eno od prvih dveh mest, ki vodita v šestnajstino finala. Praktično pa bo razplet tekme proti Tottenhamu bržčas odločilno vplival na finiš.

Mariborska odprava je z drugim največjim »jeklenim ptičem« iz Adriine flote, A 319, okoli poldneva po slovenskem času dopotovala na londonsko osrednje letališče za najbolj znanega nizkocenovnega prevoznika – na Stansted. Udobja na letalu v primerjavi s prejšnjimi evropskimi potovanji na manjšem canadairu vijoličnim nogometašem ni manjkalo. Trener Darko Milanič se je želel izogniti potovalni utrujenosti, potem ko so si igralci v minulih deževnih dneh brez ostrih treningov povrnili nekaj moči po nepričakovanem ligaškem porazu s Celjem.

Pripravljeni za najmočnejši Tottenham

»K sreči smo ohranili moči in se primerno osvežili. Močno deževje je sicer spremenilo ritem treningov, ni pa zmotilo priprav. Morda nam je kar dobro delo slabo vreme, nekateri igralci so potrebovali svežino,« je bil Milanič, ki je sicer zagovornik intenzivnih treningov, celo zadovoljen s spremenjenim delovnim ritmom, v katerem so bile vse podrobnosti usmerjene le v boj z močnejšim, a precej ranjenim tekmecem. Tudi Milanič se dobro zaveda, v kakšnem položaju je njegov kolega Andre Villas-Boas, pred katerim so usodne tekme. Spodrsljaj z Mariborom bi mu že zategnil zanko okoli vratu.

»Pripravili smo se za najmočnejši Tottenham, tudi z Garethom Balom na čelu, s kom v enajsterici pa bo res igral, nas ni zanimalo. Ohranili smo pogum in z njim dopotovali v London. Pritiski in težave pri tekmecu me ne zanimajo, prav tako ne špekulacije o tem, kdo bo igral. To so njegove težave,« se Milanič ni dal pretirano motiti.

»Igrali smo že tri vrhunske tekme. V Rimu smo potrdili, da zmoremo biti evropski in upam, da se bomo tako odzvali tudi drevi. Pričakujem, da Tottenham ne bo igral bistveno drugače. Lahko, da bosta na krilih Bale in Aaron Lennon, v konici napada pa dva izjemna igralca Jerman Defoe in Emanuel Adebayor. Na vse smo pripravljeni. Doma je res bolj agresiven in dinamičen, toda ritem bo spremenjen le na trenutke. Tekmeci poskušajo z igro podaj zlomiti nasprotnika.«

Kdo bi lahko izpadel iz enajsterice?

Kako se boriti proti temu? »Ne smemo se le braniti. Vem, da smo sposobni tudi napasti, toda ključno bo, kako uspešno bomo ustavili njihove napade in držali enakovreden ritem igre. Močni so na bočnih položajih.« Kdo bo igral? »Postava bo mariborska,« se je Milanič po tradiciji izognil natančnejši opredelitvi o začetni enajsterici. Kakor koli že, doslej Milanič v gosteh še ni izpustil visokega, a počasnejšega in okorelega zveznega igralca Željka Filipovića. Uganka je, kdo bi lahko izpadel iz enajsterice? Dejan Mezga je v formi, Goran Cvijanović je zelo gibljiv, Agim Ibraimi nepredvidljiv. Zdi se, da bo Milanič za džokerja izbral Mezgo. Hrvat je doslej praviloma potegnil kratko.

Mar Milanič ni v svojih potezah že preveč predvidljiv in s tem tudi Maribor? »Je, ampak nikomur od tekmecev to ni bistveno pomagalo. Še vedno smo igrali odlično in si pripravljali priložnosti. Tekmeci so imeli težave in še naprej jih bodo imeli. Če si dober, si tudi nepredvidljiv v predvidljivosti ...,« je z nasmehom odgovoril Izolan, ki o izidu in o sanjskih scenarijih ni želel razmišljati.

Točka bi bila sanjska

»Na igrišče ne bomo stopili z belimi zastavami v rokah. Igrali bomo evropsko, kot smo v tej sezoni že. Napadli nas bodo od prve minute. Poskušali bomo ustaviti uvodni juriš in jih umiriti, potem pa s čim manjšim številom napak speljati tekmo. Ritem bo vrhunski, najmočnejša orožja na krilnih položajih pa bomo onemogočali s podvajanjem. Točka bi bila sanjska,« pa je ocenil zanesljivi Gorenjec Aleš Mejač, ki je že nared za tekmo po lažji poškodbi. In tudi svari navijače pred prevelikimi pričakovanji. »To še ne bo ključni dvoboj.«