Maribor na Malti neobetavno začel evropsko sezono

Nogometaši Maribora so se na prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov z malteško Birkirkaro razšli brez golov (0:0).

Objavljeno
16. julij 2013 21.19
acr NOGOMET
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenski nogometni prvaki so na Malti precej neobetavno začeli nastope v evropskih tekmovanjih. V 2. kolu kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov so se z malteškim prvakom Birkirkaro razšli z neodločenim izidom 0:0. Čeprav so vijolični v dvoboju veljali za izrazitega favorita, te vloge niso upravičili. Bližje zmage so bili s prečko in vratnico v zadnjih minutah tekme Maltežani.

Tekmo je sicer bolje začel Maribor, lepo akcijo sta izvedla Goran Cvijanović in Dejan Mezga, strel pa je ubranil domači vratar Justin Haber. V nadaljevanju so si Maltežani priigrali kar nekaj priložnosti iz kota, Mariborčani pa so imeli na suhem in trdem igrišču veliko težav z vzpostavitvijo prave, kombinatorne igre, domačini so bili za nameček v dvobojih precej agresivni. Nevarno je Birkirkara zapretila v 37. minuti, ko je Edward Herrera streljal z razdalje približno 20 metrov in zadel prečko. Mariborčani so bili na drugi strani do konca polčasa brez večjih priložnosti. Čeprav so prevzeli pobudo so bili iz protinapadov nevarnejši prvaki Malte.

Drugi del so Mariborčani začeli odločneje, a si vseeno niso priigrali lepših priložnosti. Na drugi strani je napako Martina Mileca izkoristil Paul Fenech, toda Handanović je bil pripravljen. V 73. minuti je poskusil Mezga, a streljal prek vrat, po podaji iz kora je poskusil še Željko Filipović. Čačić je že pred tem iz igre potegnil Aleša Mertlja in v boj poslal Damjana Boharja, nerazpoloženega kapetana Marcosa Tavaresa je zamenjal z Nusmirjem Fajićem. A tudi to ni zaleglo, Mariborčani so bili le bleda senca moštva, ki se je lani tako dobro borilo proti velikanom v evropski ligi.

Za nameček so si vijolični v 88. minuti privoščili še veliko napako. Nespreten je bil Aleksandar Rajčević, ki je preigraval v vratarjevem prostoru, žogo pa mu je odvzel Jean-Pierre Triganza. Handanović je že bil premagan, pred porazom pa je slovenske prvake rešila vratnica.

Povratna tekma bo prihodnjo sredo ob 20. uri v Ljudskem vrtu.

Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. kolo:

Birkirkara - Maribor 0:0 (0:0)

Začetni postavi:

Birkirkara: Haber, Herrera, Vukanac, Mendoza, Z. Muscat, Camenzuli, Fenech, Sciberras, R. Muscat, Temile, Shodiya.

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Mejač, Filipović, Ibraimi, Cvijanović, Mertelj, Mezga, Tavares.

Sodnik Radu Marian Petrescu (Rom)

Drugi izidi:

Viktoria Plzen - Željezničar Sarajevo 4:3 (0:0)

Bate Borisov - Šahtjor Karaganda 0:1 (0:0)

Dinamo Tbilisi - Streymur 6:1 (2:1)

Šerif Tiraspol - Sutjeska Nikšić 1:1 (1:0)

Ekranas Panevezys - Hafnarfjördur 0:1 (0:1)

Fola Esch - Dinamo Zagreb 0:5 (0:0)

Steaua Bukarešta - Vardar Skopje 3:0 (3:0)

Sreda, 17. julij:

15.00 Širak Gjumri - Partizan Beograd

17.30 HJK Helsinki - Nomme Kalju

18.00 Nefči Baku - Skederbeu Korca

19.00 Elfsborg - Daugava Daugavpils

19.00 Sligo Rovers - Molde

20.15 Slovan Bratislava - Ludogorec Razgrad

20.15 The New Saints - Legia Varšava

20.30 ETO Györ - Maccabi Tel Aviv

20.45 Cliftonville - Celtic Glasgow