Maribor, napočil je trenutek za prvo domačo zmago!

Vijolični nocoj ob 20.45 polni optimizma začenjajo svojo tretjo sezono v ligi prvakov, »italijanski« Spartak je premagljiv.

Objavljeno
13. september 2017 01.13
Trening NK Maribor, 12.9.2017, Maribor [nk maribor, liga prvakov, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Odštevanja je konec. Nocoj ob 20.45 bo Maribor začel svojo tretjo ligo prvakov in se takoj zapodil proti novemu mejniku: prvi domači zmagi v elitnem klubskem tekmovanju. Ruski prvak Spartak je na papirju najlažje premagljiv tekmec v skupini E. V njej se bosta drevi na slovitem Anfieldu pomerila še Liverpool in Sevilla.

Pred osemnajstimi leti je Maribor v Kijevu s senzacionalno zmago proti Dinamu (1:0, Ante Šimundža) vstopil med izbrano elito najboljših klubov v Evropi. Pred tremi leti je drugo nastopanje med 32 najboljših v »champions league« odprl v Ljudskem vrtu z neodločenim izidom proti lizbonskemu Sportingu (1:1, Luka Zahović). Letošnja prva preizkušnja pa v vijoličnem taboru in med navijači vliva toliko optimizma kot še nikoli.

»Komaj čakamo, tudi pri igralcih je čutiti pozitivno vznemirjenje. Za nekatere in tudi za mene bo to prva tekma v ligi prvakov in res sem zadovoljen, da se mi je ponudila tudi ta priložnost,« je kar kipel od prešernega razpoloženja in predvsem od samozavesti trener Darko Milanič. Trenerski debitant v LP, ki jo je v najboljšem obdobju graškega Sturma dodobra spoznal tudi kot igralec, si je poleti po dolgih letih, številnih zmagah in redkih porazih le prislužil »domovinsko pravico« med mariborskimi navijači. Dajal je vtis neustrašnega vojskovodje, ki ve, kako bo svojo vojsko popeljal do zgodovinske prve zmage v Ljudskem vrtu.

Več kot očitno je bilo videti, da Mariborčani v evropsko jesen vstopajo sproščeni in samozavestni. Najboljši strelec in z 20 goli rekorder kvalifikacij Marcos Tavares se je tudi nalezel trenerjevega optimizma in splošnega pozitivnega vzdušja.

»Prva tekma doma je naša velika prednost. Ni pomembno, kdo bo dal gol, Maribor je močno moštvo in zato tudi zabijem gol,« je bil neposreden priljubljeni kapetan in eden od šestih igralcev iz prve enajsterice, ki so pred tremi leti igrali v LP. Drugi poletni junak kvalifikacij Mitja Viler je bil v svojem slogu razposajen in veder. »Na vsaki tekmi želimo biti enakovredni, če ne boljši. Nočemo se smešiti, marveč biti tekmovalni, in lepo bi bilo, da že od prve tekme začnemo nabirati točke. S prvo zmago bi bili v igri za napredovanje do konca,« je razkril svoje želje Primorec.

Milanič je pohvalil veterane, za vzgojni del in tudi tekmovalnega. »So odgovorni in to vsak dan prenašajo na mlajše igralce.«

Mariborski optimizem temelji na nekaterih dejstvih. Na evropski klubski lestvici je slovenski prvak 92. s koeficientom točk 17.975, Spartak na 105. s 15.065. Lani sta oba izpadla na zadnji kvalifikacijski oviri pred uvrstitvijo v evropsko ligo, pred tem je bil Spartak dve leti brez Evrope. Zadnji vidnejši uspeh je bil četrtfinale evropske lige v sezoni 2010/11.

Mariborčani kljub vsemu niso favoriti, tega se zavedajo, a hkrati poudarjajo, da v skupini nihče ni avtsajder.

»Ko smo veljali za favorite, smo se tako tudi postavili. Zdaj smo bili uvrščeni v četrti kakovostni boben in vemo, kdo smo,« je Milanič dal vedeti, da se s trdnih tal brusijo za tekmeca, na katerega so se pripravili temeljito in kot je v navadi. Milaničev pomočnik Saša Gajser je v soboto v živo gledal Spartak v njegovi tretji ligaški zmagi z 1:0. »Samo potrdil je, kar smo že vedeli o Spartaku, o njegovem slogu igre in drugih podrobnostih. Ustrezno smo se pripravili, ne vem pa, kako se bo odločil njegov trener. Za postavitev treh branilcev, petih ali štirih? Zadnji dve tekmi je igral s tremi, večino prejšnjih s štirimi,« ima za vse taktične različice odgovor 49-letni Izolan, ki se je že navadil, da ob sebi na klopi nima in vso jesen tudi ne bo imel Zlatka Zahovića.

Športnemu direktorju disciplinska komisija pri UEFA tudi po pritožbi kluba ni znižala kazni sedmih mesecev opravljanja funkcionarske vloge v evropskih tekmovanjih. Toda to je za vijolični strokovni štab postranska tema, Milanič bo direktorjeve poglede in nasvete upošteval že pred tekmo, ki za navijače morda ne bo tako atraktivna, kot bi želeli. Spartakov trener Massimo Carrera je vendarle Italijan, ki raje neguje organizirano taktično igro kot nepredvidljivo napadalno, s katero bi tekmecem dopuščal preveč prostora za bliskovite nasprotne napade.

Poškodba Dareta Vršiča je vzela vlogo vijoličnega džokerja, drugih težav z zasedbo Milanič nima. Pričakovati je, da bo izbral enajsterico, ki je začela povratno tekmo s Hapoelom.