Maribor pod taktirko Zahovića, Milaniča, Pavlina

Državni prvaki pod Kalvarijo v popolni zasedbi opravili prvi letošnji trening. Konec meseca bodo odpotovali v Turčijo.

Objavljeno
17. januar 2012 13.15
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor - Ob pogledu na umetno igrišče v Ljudskem vrtu so redki mimoidoči zijali. Mariborskim nogometašem je na prvem letošnjem treningu dirigiralo kar nekaj mojstrov iz »pravljičnega« rodu s športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem, trenerjem Darkom Milaničem in jesensko okrepitvijo Miranom Pavlinom na čelu.

Zahović se je v vadbeni opremi s kapo na glavi postavil na sredino igrišča v poveljniški drži. Sedemindvajsetim vijoličnim nogometašem, kolikor se jih je zbralo na prvem treningu po 15. decembru, ko so odigrali zadnjo tekmo v lanskem letu v Birminghamu, je bilo sporočilo prvega vijoličnega »selektorja« kristalno jasno. Trideset dni odmora je bilo dovolj, začela se je bitka za preboj v najboljšo enajsterico, za prvo moštvo in za obstanek med triindvajsetimi, ki bodo spomladi branili 15 točk naskoka pred najbližjima ligaškima tekmecema, Hitom Gorico in Olimpijo.

»Vrag je odnesel šalo. Znebiti se bo treba nekaj kilogramov,« je Zahović pojasnil tudi razloge za svojo vadbeno vnemo v mrzlem januarskem jutru. Pogumno je napovedal, da bo 10 odstotkov odvečnih kilogramov pretopil v znoj. In koliko je to? »Ni pomembno,« je bil skrivnosten Zahović in odločno zavrnil, da je šel v shujševalno akcijo s 100 kilogrami.

Termometer je kazal nekaj stopinj Celzija pod ničlo, na igrišču pa je bilo zaradi vneme kar precej nad lediščem. »Ne morem več, mlajšim nisem več kos. Težko je,« se je vdal tudi Pavlin, ki je bil še pred pol leta hud nasprotnik Mariborčanov v koprskem dresu. Zdaj je zahvaljujoč Zahoviću vse drugače, saj je za svoje sodelavce pri oblikovanju stabilnega evropskega kluba izbral tako rekoč vse svoje zveste prijatelje iz pravljičnega reprezentančnega obdobja.

»Kaže dobro, čeprav še ne moremo govoriti o tem, v kakšnem stanju so igralci. Opazil sem, da so bili zelo razpoloženi, kar je odlična popotnica za nadaljnje delo. Prisotna je velika želja, da bi spomladi igrali dobro. Za to potrebujem podlago in imamo veliko časa, da se temeljito pripravimo,« je prvih delovnih 90 minut ocenil trener Milanič, najodgovornejši mož za delovanje ferrarija v najvišjih obratih med slovenskimi obubožanimi bolidi.

Kdo bo odšel, kdo bo prišel? To je bilo glavno vprašanje za kadrovika Zahovića, njegov odgovor pa je bil predvsem jedrnat. »Računam, da bomo spomladi igrali 18 tekem, ob 15 ligaških še tri pokalne, s finalno vred. Za toliko tekem bo dovolj 23 igralcev, na kolikor bomo zmanjšali prvo moštvo. Štiri ali pet jih bo odšlo, enega ali dva bomo, vsaj upam, da bo tako, prodali, drugi bodo odšli na posojo. Dragan Jelić je tako rekoč že pri Muri.« O okrepitvah pa? »Enega igralca bomo pripeljali, več takšnih, ki bi lahko okrepili Maribor, jih v slovenski ligi ne vidim. Prihode narekuje prodaja,« je Zahović še dejal v slogu pravega trgovca, a prepričal ni. V njem je več kot preveč lisjaka, da ne bi morda do 31. t. m., dokler traja zimski prestopni rok za igralce s pogodbo, pripeljal več kot eno okrepitev.

Mariborčani bodo dva tedna vadili v domačem okolju, taktično-tehnični del priprav pa bodo opravili v Turčiji. Tja bodo odpotovali 28. t. m., domov pa se bodo odpravili 11. februarja.