Maribor prepričljiv na Islandiji

Slovenski državni prvaki so odlično začeli svojo evropsko sezono. Z goli Špira Peričića, Dina Hotića in Roka Kronavetra so zmagali v Reykjaviku s 3:0.
Fotografija: Rok Kronaveter se je na svoji evropski premieri v vijoličnem dresu odrezal z odlično igro. FOTO Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Rok Kronaveter se je na svoji evropski premieri v vijoličnem dresu odrezal z odlično igro. FOTO Tadej Regent/Delo

 

Za nogometaše Maribora je konec počitnic. Nocoj na Islandiji so na Islandiji imenitno začeli svojo novo evropsko zgodbo, tokrat v kvalifikacijah za prestižno ligo prvakov. Za uvod so gladko premagali vodilno islandsko moštvo Valur, po današnji uvodni tekmi bo revanša prihodnjo sredo, ob 20.15, v Ljudskem vrtu.

V udarni enajsterici trenerja Darka Milaniča ni bilo presenečenj, v vratih je bil Kenan Pirić, reprezentant Bosne in Hercegovine, predstavila se je obrambna veriga Milec-Ivković-Perićić-Viler, na igrišču z umetno travo pa so bili tudi novinci, od katerih privrženci vijoličnih pričakujejo gole, Primorec Andrej Kotnik, dosedanji ljubljanski zmaj, a doma iz Maribora, Rok Kronaveter ter dosedanji celjski adut Rudi Požeg Vancaš.


 

POTEK TEKME


Uvod je pripadel gostom iz Slovenije, izkušeni kapetan Marcos Tavares in Kotnik sta uprizorila nevarno akcijo, ustvarjalno so bili na sredini igrišča na višji ravni Mariborčani, ki jih je na evropskem severu spodbujalo tudi jedro navijaške skupine Viole.
Toda nevarni so bili za hip tudi gostitelji, Finsen je padel v kazenskem prostoru, glavni sodnik Krzysztof Jakubik iz Poljske pa ni nasedel poskusu priigrane enajstmetrovke.

Tudi v nadaljevanju so vijolični večinoma nadzorovali dogajanje na igrišču, skupinica 15 navijačev iz Slovenije je bila glasnejša kot 1500 domačih privržencev, a tudi gostitelji so poskusili izkoristiti kakšno nepazljivost v mariborski obrambi, a severnjaške hladne prhe za goste le ni bilo.

Prav kmalu pa bi v prvo za Maribor na evropski preizkušnji v 28. minuti zadel novinec Kronaveter, pa je po njegovem nevarnem strelu žoga zletela za las mimo vratnice. Nato je davek borbenosti z rumenim kartonom plačal Alexandru Cretu, za slovenske prvake je bilo seveda najpomembnejše, da ne prejmejo gola. A prestrogo je nato prejel rumeni karton še kapetan Tavares.

GOOOL! Maribor je svojo kakovost kronal z vodstvom na tej tekmi, po imenitni podaji je Kronavetra je v polno zadel še eden od vijoličnih novincev Špiro Peričić. V 42. minuti so si tako slovenski prvaki priigrali lepo izhodišče za nadaljevanje tekme, tik pred koncem prvega polčasa pa je poskusil še Kronaveter, a novega zadetka ni bilo.

Drugi del se je začel brez preplaha za goste, Maribor je nadzoroval igro, toda ko je nato v 52. minuti spretni Pedersen po kotu meril z glavo, so bili Islandci blizu izenačenja: Piriću se je namreč žoga najprej izmuznila, a jo je nato prav na črti vrat ustavil ...

Toda v živahnem nadaljevanju bi že dve minuti pozneje vijolični lahko zvišali prednost. Kronaveter je močno ustrelil, Haldorsson, številka 1 pri reprezentanci Islandije, pa je vrhunsko ubranil. Nato je poskusil še Tavares z glavo, pa drugega gola v domači mreži ni bilo.

GOOOL! V 60. minuti je še drugič z milimetrsko natančno podajo zablestel Kronaveter, z močnim strelom je mrežo Islandcev za veliko mariborsko prednost z 2:0 zadel Dino Hotić, prav od tega dne tudi ponosni oče sina Lamina.

Izjemno živahni Kronaveter je imel v nadaljevanju še dve zaporedni priložnosti za svoj prvi vijolični evropski gol, pa se je obakrat izkazal domači reprezentančni vratar. Zdelo se je, da je iz minute v minuto Maribor bolj suveren, a opozorilo je sledilo kmalu, ko so gostitelji izpeljali hiter napad, pa je žoga zletela mimo Pirićevih vrat.

Napočil je čas tudi za prvo menjavo: kapetana Tavaresa je zamenjal četrti novinec te sezone v dresu prvakov, Rudi Požeg Vancaš. Kapetanski trak je prevzel Martin Milec, kmalu zatem pa je Peričić zamudil priložnost za svoj drugi gol in prednost +3. Igrišče pa je zapustil v 82. minuti avtor drugega gola Hotić, zamenjal ga je Martin Kramarič. Prav nad njim pa so gostitelji storili prekršek za enajstmetrovko.

GOOOL! Natančen je bil v 86. minuti z 11m Kronaveter in si z golom ter s podajama priigral vlogo igralca tekme. Tik pred koncem tekme pa je namesto njega vstopil na umetno zelenico štadiona Jasmin Mešanović. Dvomov ni bilo več, Maribor si je že na prvi tekmi na stežaj odprl vrata naslednjega kola kvalifikacij, ko se bo pomeril z zmagovalcem dvoboja med armenskim in švedskim moštvom.
 

PO TEKMI SO POVEDALI


Darko Milanič, trener Maribora: "Za nami je zahtevna tekma, na kateri pa smo si ustvarili odlično izhodišče pred povratnim dvobojem. Fantje so pristopili nastopu na zelo visoki ravni, zaslužijo si čestitke. Tekmec pa je bil lahko nevaren, a ob pravem času smo zadeli, drugi gol je umiril domače moštvo. Želim si, da bi ohranjali takšen pristop tudi v prihodnje. Rok Kronaveter? Ekipa je z njim boljša, navdušuje me tako s kakovostjo kot tudi skromnostjo."

Rok Kronaveter, igralec tekme: "Na koncu smo dosegeli res dober rezultat. V prvih petnajstih minutah smo imeli nekaj težav, a na koncu smo se odrezali kot boljše moštvo, lahko bi zmagali še z višjo razliko v golih. Pokazali smo več kakovosti, dokler so gostitelji ohranjali moč, so se nam upirali, v 2. polčasu pa smo imeli veliko manevrskega prostora in to tudi izkoriščali."

Komentarji: