Maribor prvič v sezoni pokleknil, gol Mejača ohranja upanje

Prva tekma 4. kola kvalifikacij za nogometno LP: Maribor se z gostovanja pri Viktorii Plzen vrača z dvema goloma zaostanka.

Objavljeno
20. avgust 2013 22.34
Czech Rpublic Soccer Champions League
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Plzen - Nogometaši Maribora so v prvi tekmi 4. kola kvalifikacij za ligo prvakov sploh prvič v sezoni izgubili. Z gostovanja pri Viktorii Plzen se namreč vračajo z dvema goloma zaostanka (1:3), ki ju bodo skušali izničiti v povratnem dvoboju prihodnjo sredo v Ljudskem vrtu. Če drugega ne, jim je uteho častni gol Aleša Mejača, ki jim utegne pred domačimi navijači olajšati delo na še zadnji stopnički pred napredovanjem med evropsko elito.

Trener Maribora Ante Čačić je moral udarno enajsterico sestaviti brez novopečenega reprezentanta Željka Filipovića (rumeni kartoni), po poškodbah še nista nared niti Dejan Mezga in Arghus, zato pa ga je v dobro voljo spravila vsaj spodbudna novica, da je lahko računal tudi na Aleksandra Rajčevića, saj bolečina v gležnju zanj vendarle ni bila prehuda.

Hitra hladna prha za vijoličaste: gol v 8. minuti

Med 11.700 navijači na polnem in glasnem štadionu Doosan Arena je bilo tudi 800 privržencev slovenskega prvaka, ki pa so lahko že v osmi minuti zgolj odprtih ust spremljali pregovorno učinkovitost Viktorie. Po kotu je žoga našla pot do Vladimirja Daride, ta jo je poslal pred gol, kjer je 33-letni Slovak Marian Čišovsky brez težav zadel nebranjen del vrat Jasmina Handanovića. Zanimivo: Čišovsky je sicer branilec, a je v tej sezoni v petih dvobojih zadel že petkrat in je najučinkovitejši Viktoriin igralec v teh kvalifikacijah.

V 18. minuti je zadišalo po povišanju domačega vodstva, Tomaš Wagner se je znašel v lepi priložnosti, a je njegov ostri strel z glavo letel prek prečke. Tik za tem je moral dvakrat ogreti dlani tudi Handanović: najprej je ustavil poskus Milana Petržele, nato odbil še nevarno podajo kapetana Pavla Horvatha s kota.

Po polovici polčasa so se prebudili tudi Mariborčani, prvi resnejši strel na tekmečev gol je sprožil Aleš Mejač, a je usekal previsoko. Nove skrbi za Čačića je pomenil pogled na Agima Ibraimija, ki je stisnjenih zob šepal po igrišču. V prvih 23 minutah so gostitelji že petkrat ustrelili na tekmečev gol, Mariborčani le dvakrat. Kljub vsemu je slovenski prvak vzpostavil ravnotežje, najprej je medlo poskusil Goran Cvijanović, nato nekoliko nevarneje še Mejač z 18 metrov, mreža pa se ni zatresla. V 34. minuti si je Cvijanović prislužil rumeni karton, ker je zrušil najdražjega tekmečevega igralca Darido. Mariborčani so povečini poskušali z razdalje, tudi Marcos Tavares, a resneje niso zagrozili. Tik pred koncem polčasa so Čehi prejkone po naključju prišli do lepe priložnosti, žoga je našla pot do Petržele, ki pa ni bil natančen.

Viktoria Plzen je na odmor odšla z golom prednosti, Maribor pa je bil vsaj v drugi polovici prvega polčasa najmanj enakovreden in enako nevaren nasprotnik. Še zanimivost: v tem delu je 38-letni domači kapetan Horvath pozabil na leta in pretekel že 5626 metrov.

Darida povišal, Mejač vijoličastim vrnil upanje

Trenerja obeh ekip, Ante Čačić in Pavel Vrba, se pred nadaljevanjem nista odločila za zamenjave v udarnih enajstericah. Drugi polčas so bolje začeli domači, v priložnosti se je prvi znašel Darida, a je bil to račun brez krčmarja. Dobrih deset minut pozneje pa je prvi zvezdnik Viktorie vendarle zablestel: po odlični podaji Jana Kovarika je 23-letni Darida odlično vtekel pred mariborski gol in ugnal nemočnega Handanovića. Po hokejsko je Darida vpisal že drugo točko na tekmi - za gol in podajo.

Ko je že kazalo, da je mariborska barka potopljena, pa je rešitev našel eden najaktivnejših v vijoličastem dresu Aleš Mejač. Umiril je žogo pred robom kazenskega prostora, natančno ustrelil z razdalje okrog 22 metrov, mojstrsko zabil v desni kot in pošteno presenetil tudi domačega vratarja Matuša Kozačika, ki je obstal kot vkopan. S tem je slovenski prvak dosegel enega od ciljev na tej tekmi: zadel je gol v gosteh, ki mu bo malce olajšal delo v Ljudskem vrtu. Mariborski gol je bil zaslužen, saj je imela Čačićeva četa žogo več v svoji lasti, pa čeravno je bilo dotlej razmerje v kotih kar neverjetnih 8:0 v korist Plzna (po koncu tekme pa 10:1).

Še ena hladna prha: domači rezervist zadel tik pred koncem

Gostje so nadaljevali po preizkušenem receptu, ki jim je zagotovil tudi častni gol, in streljali z razdalje, Agim Ibraimi je poskusil z 20 metrov, a Kozačika ni premagal. V 80. minuti so Mariborčani izvajali prvi kot, a žoga na prvi vratnici ni našla Aleša Mertlja. Šele v končnici dvoboja se je Čačić odločil za dve menjavi, v ogenj je poslal Amirja Derviševića in Francoza Jeana Philippa Mendyja.

Ko so bile glave bržkone že v povratnem dvoboju v Ljudskem vrtu, so domače tribune spet ponorele. V 90. minuti sta domača rezervista František Rajtoral in Michal Duriš zrežirala uigrano akcijo, prvi je podal, drugi pa neubranljivo zadel z ostrim strelom v nasprotni kot ob desni vratnici.

Mariborčani so imeli statistično, kljub porazu, žogo več v svojih nogah (v % 54:46), kar pa jim ni zagotovilo drugega kot rezultat, ki jim pred povratno tekmo še ne zapira vrat v ligo prvakov.

VIKTORIA PLZEN : MARIBOR 3:1 (1:0)

Plzen, štadion Doosan Arena, gledalcev 11.158, sodnik Benquerenca (Portugalska).

Strelec: 1:0 - Čišovsky (8), 2:0 - Darida (58), 2:1 - Mejač (66), 3:1 - Duriš (90).

Viktoria Plzen: Kozačik, Limbersky, Reznik, Prochazka, Čišovsky, Horava, Horvath, Petržela (od 77. Rajtoral), Darida (od 87. Tecl), Kovarik, Wagner (od 62. Duriš).

Maribor: Handanović, Mejač, Potokar, Rajčević, Viler, Milec (od 85. Dervišević), Ibraimi (od 88. Mendy), Cvijanović, Mertelj, Tavares, Bohar.

Rumeni karton: Horava (75), Duriš (81); Cvijanović (34).