Maribor s »popolno ofenzivo« ni strl Olimpije

V finalu slovenskega pokala se bodo Domžale pomerile z Ljubljančani, ki so odpravili »vijolične« s skupnim izidom 3:2. 

Objavljeno
12. april 2017 17.53
J. P.
J. P.

Maribor - Nogometaši Maribora so se povratnega polfinalnega dvoboja slovenskega pokala lotili tako, kot sta že v ponedeljek napovedala športni direktor Zlatko Zahović in trener Darko Milanič: s »popolno ofenzivo« s tremi napadalci, saj jim drugega po porazu v prvem obračunu z Olimpijo pred tednom dni v Stožicah (1:2) pravzaprav ni preostalo. In res so imeli »vijolični« pobudo vso tekmo, znova pa je šepala realizacija, zaradi česar se bodo v finalu 31. maja v Kopru z Domžalami (že včeraj so še drugič odpravili drugoligaša Krko) pomerili lanski državni prvaki Ljubljančani.

Pred 10.500 gledalci v Ljudskem vrtu je bil končni rezultat 1:1, skupno so bili »zmaji« malenkostno boljši s 3:2, saj se jim je izšla taktična zamisel s popolno osredotočenostjo na obrambo in sredino igrišča. Za nameček je »vijolične« presekal zgodnji gol gostov, za katerega je po odbitku v 32. minuti poskrbel Romun Alexandru Cretu. Resda je v 71. minuti z mojstrovino z razdalje izenačil Dino Hotić, popolnega zasuka pa Mariborčani niso znali zrežirati, čeprav so imeli statistiko na čelu s kar 63-odstotno posestjo žoge in boljšim razmerjem strelov v okvir vrat (6:2) in kotov (6:4) krepko na svoji strani. Ljubljančani niso v drugem polčasu niti enkrat ogreli dlani domačega čuvaja mreže Matka Obradovića.

Potek prvega polčasa

Prvi polčas pred lepo polnimi tribunami Ljudskega vrta, na katerih je bilo kakih 10.000 nogometnih navdušencev, so - skladno z napovedmi - agilneje začeli gostitelji, ki so skušali tekmečevo obrambo čim prej streti s tremi napadalnimi aduti, Luko Zahovićem, kapetanom Marcosom Tavaresem in Milivojem Novakovićem, ki se je v šesti minuti tudi prvi znašel v lepi priložnosti. Odbitek po strelu Dina Hotića je priletel ravno na njegovo nogo, sprožil je »iz prve«, a se je čuvaj mreže Rok Vodišek izkazal.

V deseti minuti je Mitja Viler tik pred Olimpijinimi vrati mojstrsko našel Zahovića, ki pa je bil malenkostno prekratek, mreža »zmajev« je ostala nedotaknjena. Že napad pozneje je bilo v ljubljanskem kazenskem prostoru vnovič vroče, Aleks Pihler je z leve poslal predložek proti vratom, Vodišek je neuspešno posredoval, Tavares pa se je nespretno odzval in žoge ni dobro zadel. V dvajseti minuti so domači zahtevali najstrožjo kazen zaradi posredovanja Arisa Zarifovića z roko (ponovljeni posnetek je pokazal, da izven kazenskega prostora), a je piščalka Damirja Skomine ostala nema.

Takoj zatem je Zahović nastreljal Vodiška, ravno sredi prvega polčasa pa sprožil močno, toda premalo natančno - prek prečke. »Vijolični« so vse bolj stopnjevali pritisk, neuspešno je poskusil tudi Hotić, kazen pa je prišla v 32. minuti. Po prekršku Novakovića je Skomina zapiskal prosti strel v korist gostov, ki ga je izvedel Dino Štiglec, ki ga v Stožicah ni bilo v začetni postavi. Odbil je Rodrigo Defendi, v gneči v kazenskem prostoru pa je žoga zletela do Alexandruja Cretuja, ki je sprožil bliskovito in natančno in razparal mrežo v levem zgornjem kotu vrat Matka Obradovića, ki je zadetek lahko zgolj pospremil s pogledom.

Z vodstvom državnih prvakov z 1:0 se je končal prvi polčas derbija, ki si ga je ogledal tudi nekdanji trener Maribora Matjaž Kek, ki je v tej sezoni na klopi Rijeke na dobri poti do osvojitve naslova hrvaškega šampiona. Mariborčani so bili torej ob glavnem odmoru dva zadetka oddaljeni od tega, da bi izvlekli vsaj podaljšek, pa čeravno so imeli v prvem polčasu terensko premoč, ki jo je odsevala tudi statistika z 61-odstotno posestjo žoge, vnovič pa se ni izkazal napad, saj je zgolj enkrat sprožil v okvir Olimpijinih vrat, pa še tedaj neuspešno. 

Potek drugega polčasa

Po skoraj četrt ure igre se je prva priložnost v drugem polčasu nasmehnila gostiteljem, ki so s podajo v osrčju tekmečevega kazenskega prostora iskali Novakovića, ki pa v sendviču med Kenanom Bajrićem in Zarifovićem ni prišel do strela. Minuto pozneje je Darko Milanič vendarle posegel po prvi menjavi, saj je iz igre potegnil Pihlerja, v ogenj pa poslal mariborskega strelca pred tednom dni v Stožicah, Dareta Vršiča. »Vijoličnim« je počasi začenjala teči voda v grlo, čas je bil zaveznik gostov.

Ob koncu 64. minute se je srečno končalo za Ljubljančane, potem ko je Viler silovito sprožil z razdalje, Vodišek je bil nekoliko prekratek, a je žoga romala malenkostno mimo vrat. Olimpija ni v nadaljevanju kazala nikakršnih napadalnih ambicij, vse sile je usmerjala v obrambne vrste in na sredino igrišča, vseeno pa Vršiču dopustila, da je ustrelil z roba kazenskega prostora, njegov poskus je mladi čuvaj ljubljanske mreže še ukrotil, ni pa mogel preprečiti izenačujočega zadetka domačih.

V 71. minuti je namreč Dino Hotić izkoristil luknjo v tekmečevi obrambi, sprožil »iz prve« s precejšnje razdalje in neubranljivo zadel. Ljudski vrt je oživel, vodilni prvoligaš se je vrnil v igro in upal na podoben zasuk, kot se je Ljubljančanom posrečil v zadnjih desetih minutah stožiškega obračuna izpred tedna dni. Trenerja sta želela nekoliko prevetriti moči na igrišču, Hadžić je tako v boj poslal Juliusa Wobaya (namesto Blessinga Elekeja) in Daniela Avramovskega (namesto Bajrića). 

V 86. minuti bi lahko Olimpiji pot v finale dokončno tlakoval strelec prvega Cretu, ki je po odličnem samostojnem prodoru še zmogel dovolj moči za strel, a je Obradović uspešno posredoval z odbijanjem. Ob izteku rednega dela je izid ostal nespremenjen (1:1), zaradi številnih prekinitev je koprski delivec pravice obračun podaljšal še za štiri minute. Toda niti v zadnjih izdihljajih se mreži nista več zatresli, kar je pomenilo, da so s skupnim izidom 3:2 v veliki finale, ki ga bodo odigrali zadnji majski dan v Kopru z Domžalami, napredovali Ljubljančani.

MARIBOR : OLIMPIJA 1:1 (0:1)

Strelca: 0:1 - Cretu (32.), 1:1 - Hotić (71.).

Maribor: Obradović, Palčič (od 79. Bohar), Rajčević, Defendi, Viler, Vrhovec (od 87. Bajde), Pihler (od 61. Vršič), Hotić, Tavares, Zahović, Novaković.

Olimpija: Vodišek, Klinar, Mitrović, Zarifović, Štiglec, Bajrić (od 82. Avramovski), Cretu, Kirm, Kapun (od 89. Alves), Eleke (od 70. Wobay), Benko.