Maribor teden dni za Chelseajem

Prva slovenska nogometna liga se bo začela 19. juija, končala pa 30. maja.

Objavljeno
01. julij 2014 12.38
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Brdo – S tekmami 1. kola Maribor – Rudar, Radomlja – Luka Koper, Olimpija – Krka, Gorica – Domžale, Celje – Zavrč se bo 19. t. m. začelo 24. nogometno prvenstvo v samostojni Sloveniji. Doslej uvodno dejanje sezone, superpokalni dvoboj med državnim prvakom Mariborom in pokalnim Gorico, bo 13. avgusta v Novi Gorici.

Žreb tekmovalnih parov v slovenskih ligah pod okriljem Nogometne zveze Slovenije – 1. SNL in 2. SNL ter pokalnega tekmovanja – je že tradicionalno pomenil administrativno napoved nove nogometne sezone. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je z uvodnimi pozitivnimi mislimi napovedal novo sezono. Ta navkljub dobrim igram, kot je v svojem nagovoru povedal prvi mož krovne organizacije, ne bo bistveno spremenila krute realnosti slovenskega klubskega nogometa: za večino slovenskih klubov bo uspeh že to, da bodo preživeli še eno sezono.

Ob odsotnosti najvidnejših vodilnih mož slovenskih prvoligašev je Čeferin podelil priznanja tistim, ki so zaznamovali minulo sezono. Velenjčan Mate Eterović si je prislužil kipec za najboljšega strelca v 1. SNL (19 golov), Olimpijin otrok Marko Nunić za najboljšega v 2. SNL (16), ob njiju pa še šampion Maribor, pokalni prvak Gorica, najboljši v 2. SNL Roltek Dob, ki je še tretjič zavrnil napredovanje v 1. SNL, novinec v 1. SNL Kalcer Radomlje, evropska udeleženca Luka Koper in Rudar ter najbolj športna ekipa v 1. SNL Krka.

»Naslednji cilj je okroglo število golov, 20,« je bil sramežljiv in redkobeseden velenjski Dalmatinec Eterović, ki očitno še ni prejel dovolj privlačne ponudbe, da bi zapustil šaleškega prvoligaša. Branilec naslova Maribor bo sezono začel v Ljudskem vrtu, njegov prvi izzivalec bo velenjski Rudar. Vijolični bodo tudi drugo tekmo igrali doma proti novincu iz Radomelj, v 3. kolu, 2. avgusta, in teden po gostovanju slovitega Chelseaja pa bodo igrali prvi derbi z Olimpijo v Stožicah. Podprvak Luka Koper bo sezono začel v Radomljah, zmagovalka pokala Gorica pa doma z Domžalami. Prvi primorski derbi bo v 3. kolu v Novi Gorici, najboljša iz minule sezone, Maribor in Koper, pa bosta sklenila prvo četrtino prvenstva na Bonifiki.

Zadnje ligaško dejanje jesenskega dela bo 20. kolo, 6. decembra, konec prvenstva pa bo 30. maja 2015.

Prve tekme pokala Nogometne zveze Slovenije bodo 20. avgusta, v uvodnem kolu pa bodo prosti Maribor, Gorica, Luka Koper in Celje.